Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

SAS-personal får ny arbetsgivare

SAS säljer ut sin marktjänst för att minska sina fasta kostnader. Planen är att outsourca tjänsten till Aviator, som i så fall blir ny arbetsgivare för 650 medarbetare i Sverige. Men Unionenklubben på SAS är rädd att de anställdas tuffa arbetsvillkor blir ännu tuffare hos Aviator.
Linnea Andersson Publicerad
JOHAN NILSSON / TT
Personalen på Arlanda och i Göteborg och Malmö får ny arbetsgivare när SAS säljer ut sin marktjänst. JOHAN NILSSON / TT

I förra veckan presenterade SAS Ground Handling (SGH) tillsammans med Aviator en avsiktsförklaring som innebär att Aviator ska ta över SAS marktjänst. Det gäller stationerna Arlanda, Göteborg, Malmö, Köpenhamn och Oslo. På övriga stationer i Skandinavien är diskussionerna mellan flygbolaget och externa bolag redan igång, eller så är övertagandet redan ett faktum.  

I Sverige är det sammanlagt 650 medarbetare som får en ny arbetsgivare.

- Trots invändningar från medarbetare och fack har SAS sedan lång tid tillbaka beslutat att outsourca. Personalen är luttrad i den här frågan, jag vet inte hur länge vi har talat om outsourcing, säger Sven Cahier, ordförande i Unionens tjänstemannaförening på SAS.

Facket menar att det finns uppenbara fördelar med att företaget har kvar marktjänsten, som enligt dem är en del av kärnverksamheten. Som Kollega skrivit tidigare har SAS haft höga sjuktal de senaste åren. Situationen var enligt facket så illa att man anmälde sin arbetsgivare till Arbetsmiljöverket 2013. Efter anmälan blev en av påföljderna att SAS genomförde en enkät bland personalen.

- Resultaten var katastrofala. Vi har dels problem med sjukdom, dels med att orka jobba på grund av skiftgången.

På samtliga av SAS arbetsplatser finns lokala avtal som löser schemaläggningen av skiftarbetet. Sven Cahier önskar dock att Unionen hade jobbat mer för att få in bättre arbetstidsvillkor i det centrala avtalet då han ser en risk att Aviator, i sin iver att rationalisera och göra större vinster, förhandlar bort de lokala avtalen och drar ner på personal.

- Vi ser helt klart en oro att dagens arbetsvillkor, som inte är tillräckligt bra, försämras ytterligare.

Trots kritiken uttrycker Unionenklubben ändå en förhoppning om att Aviator snarare ska lära sig av SAS än tvärtom.

- Aviator har inte alltför bra rykte från Norge och det är SAS medvetet om. Men om de tar över Ground Handling i Sverige, Norge och Danmark så blir det definitivt en större del än de sköter i dag. Förhoppningsvis kommer kvaliteten som finns inom SAS att tas in i Aviator eftersom vi är mer kunniga, i stället för att de för över sitt kunnande till oss.

Generellt sett är kundverksamhet, det vill säga flygbolagsverksamhet och marktjänsten, inte särskilt lönsamt, enligt Sven Cahier. Bolag som Airbus och Boeing tjänar däremot pengar på flygplanstillverkning.

Aviator:

Aviator bildades 2010 och sköter i dag marktjänst på 23 olika flygplatser runt om i Skandinavien och Storbritannien. Bolaget har cirka 3 400 anställda och ägs till största del av riskkapitalbolaget Accent Equity.

Aviator.eu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

8 tips - så jobbar du hjärnsmart vid skärmen

Blir du helt slut av jobbet vid datorn? Hjärnforskaren tipsar om hur du jobbar skärmsmart så att hjärnan håller över tid.
Elisabeth Brising Publicerad 17 mars 2025, kl 06:01
En man med huvudvärk på sin arbetsplats.
Blir du helt seg i kolan och får lätt huvudvärk av arbetet vid datorn. Jobba mer skärmsmart med de här tipsen från en hjärnforskare. Foto: Shutterstock
Sissela Nutley
Sissela Nutley, hjärnforskare. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Blir det långa dagar vid skrivbordet? Det är inte alltid lång skärmtid ger bättre resultat. Vår kognition kräver både variation och vila under arbetsdagen. Sissela Nutley, hjärnforskare vid Karolinska institutet, tipsar om hur du jobbar hjärnsmart. 

1. Fokustid på förmiddagen 

Din bästa tid för kognitivt komplicerade jobbuppgifter är på förmiddagen då vi har ett kortisolpåslag som hjälper hjärnans koncentration. 

2. Möten och rutinjobb efter lunch

På eftermiddagen passar det bäst att ha möten, mejlkorgstid och jobba med rutinuppgifter som inte kräver samma starka fokus. Planera för mindre skärmtid på eftermiddagen. 

3. Håll möten 45 minuter eller mindre

Sätt in standardläget för ett möte på 45 minuter eller bara 25 och ta sedan en rörelsepaus innan ni fortsätter. Avsätt inte en timme av bara farten. 

4. Många kortpauser

Var tjugonde minut ska du lyfta blicken minst 20 sekunder från skärmen för ögonens skull. Koncentrationsförmågan är bara på topp i högst 25 minuter i taget för något lite tråkigt. Res dig en gång i halvtimmen, titta ut och gör några tåhävningar. 

5. Gå inte från en skärm till en annan

Ta inte en paus från jobbet genom att kolla i din privata telefon, i alla fall inte jämt. För att det ska vara en bra paus för hjärnan ska aktiviteten vara en motsats till det du gjorde nyss. Som rörelse, vila eller social gemenskap.

6. Undvik boka möten på varandra

Lägg alltid in paus mellan möten. Under pandemin såg hjärnforskare att digitala möten utan paus emellan ökade stressen, vilket syntes i hjärnaktivitet och lägre engagemang. Men med bara tio minuters mindfulness-paus mellan mötena neutraliserades stressen. 

7. Ta kontroll över notiserna - och dig själv

Stäng av program och notiser du inte behöver när du ska koncentrera dig på en uppgift. Planera in när du ska använda vilka program. Våga stänga av och vara otillgänglig periodvis. 

8. Har du problem – snacka med chefen eller facket

Prata om hur det digitala arbetssättet och systemen påverkar arbetet och din hälsa. Fyll på med kunskap om hur arbetsplatsen kan förebygga hjärnstress och sjukskrivningar.