Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Kvinnor – mer företagsamma än någonsin

Under förra året rådde det stiltje i företagsamheten i Sverige. Förutom bland kvinnorna, där företagsamheten aldrig har varit högre. Det visar Svenskt Näringslivs årliga undersökning.
Linnea Andersson Publicerad
Colourbox
Trots att det rådde stiltje för företagsamheten i befolkningen i stort, ökade den bland kvinnor under 2014. Colourbox

Kvinnors företagsamhet ökade förra året och uppmäts till sin högsta nivå någonsin (7,5 procent) i relation till andelen kvinnor i befolkningen. Det trots att företagsamheten i Sverige i stort ökade i samma takt som befolkningstillväxten, det vill säga inte mer än av naturliga skäl.

Förutom för kvinnor, går det särskilt bra på företagsamhetsfronten för Gotlänningarna. Här är så många som 16,5 procent av befolkningen företagsamma. Att jämföra med 9,4 procent i Västmanland, som är den lägsta regionala siffran.

På kommunnivå är Stockholms kranskommuner bäst på företagsamhet. Toppar listan gör Danderyds kommun där 27,4 procent är företagsamma. Som Kollega skrivit tidigare startas det dessutom flest nya företag i just kranskommunerna kring Stockholm. Danderyds kommun bäst i klassen även i den kategorin.  

När det gäller nyföretagsamheten ser det desto dystrare ut för kvinnorna. Bland dem minskade nyföretagsamheten för tredje året i rad.

Läs hela rapporten här

Företagsamhet:

Svenskt Näringsliv mäter den svenska företagsamheten en gång om året. Syftet med undersökningen är att studera om antalet företagsamma personer – det vill säga de som ansvarar för ett företags utveckling – ökar eller minskar, och i så fall i vilken takt förändringen sker. 
Undersökningen mäter företagsamma människorinte registrerade företag.

Som företagsam räknas den som uppfyller något av dessa kriterier:

• har en F-skattsedel
• är delägare i ett aktivt handelsbolag
• är VD eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag.

Svenskt Näringsliv

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.