Hoppa till huvudinnehåll
Digitalisering

Sverige – näst bäst på digitalisering

Enligt en nytt index som tagits fram av EU-kommissionen hamnar Sverige på en andraplats när det kommer till digital utveckling. Strax efter Danmark som toppar listan. I Sverige har 99 procent av hushållen tillgång till fast bredband.
Linnea Andersson Publicerad
JESSICA GOW / TT
I Sverige har 99 procent av hushållen tillgång till 4G/LTE-teknik. JESSICA GOW / TT

Med hjälp av EU-kommissionens index DESI (Digital Economy and Society Index) bedöms medlemsländernas utveckling mot en digital ekonomi och ett digitalt samhälle.

- Det är väldigt glädjande att Sverige placerar sig högt när det gäller ledande IT-nationer. Som regering jobbar vi hårt för att Sverige ska bli ännu bättre på att ta vara på de möjligheter som finns inom digitalisering, oavsett om det gäller i skolan, för miljön eller för näringslivet, säger IT-minister Mehmet Kaplan i ett pressmeddelande från Näringsdepartementet.

Att Sverige rankas så högt beror till stor del på att 99 procent av Sveriges hushåll har tillgång till fast bredband, att 71 procent av hushållen har tillgång till nätverk för höghastighetsbredband och att 99 procent av hushållen täcks av 4G/LTE-teknik.

De höga siffrorna är särskilt anmärkningsvärda med tanke på hur pass glesbefolkat Sverige är i jämförelse med andra europeiska länder. Sveriges sammanlagda indexresultat ligger på 0,66 av 1, jämfört med genomsnittet för EU som ligger på 0,47 av 1.

I botten finns bland andra Rumäninen och Bulgarien.

Digitalisering Topp 5

Danmark

Sverige

Nederländerna

Finland

Belgien

The Digital Economy and Society Index (DESI)

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Digitalisering

Skrivaren – kontorets bortglömda säkerhetsrisk

Din skrivare kan mycket väl vara en säkerhetsrisk som läcker företagshemligheter till förhärdade cyberskurkar. Trots att många företag tydligen känner till skrivarnas dolda potential, får dessa ostört fortsätta utföra sina illdåd, visar en undersökning.
Johanna Rovira Publicerad 12 juni 2025, kl 06:01
Bild på skrivare
Den ser inte ut som en spion, men den kan mycket väl vara en. Skrivaren på jobbet kan lätt kapas av cyberbrottslingar. Foto: Christine Olsson/TT

Vem kunde ana att den där oansenliga skrivaren i hörnet, i själva verket är en lömsk spion som oförtrutet förser oärliga individer med hemlig information? Tydligen rätt många it-chefer. Närmare bestämt känner nästan 7 av 10 beslutsfattare inom IT-området till skrivarnas potentiella dubbelroll, men många väljer trots detta att stoppa huvudet i sanden. Det hävdar skrivarföretaget Canon som låtit undersöka företag i Sveriges kunskaper om skrivarsäkerhet. 

Eftersom moderna skrivare är uppkopplade utgör de lockande måltavlor för driftiga hackare med ont uppsåt. Skrivare med internminne lagrar dessutom alltifrån känsliga mötesanteckningar och rafflande lönelistor till konfidentiella kontrakt och hyperhemliga affärsstrategier – allt som skrivs ut eller kopieras på en arbetsplats är mumma för en företagsam utpressare.

Skrivare kan vara ett säkerhetshot

Brist på kunskap såväl som tekniska begränsningar och resurser är de största hindren för företagen att ta i tu med skrivarhoten, enligt undersökningen.

Sju procent av de tillfrågade har redan drabbats av ett dataintrång eller ett försök till intrång som de härlett till en lömsk skrivare.  13 procent svarar att de inte har en susning om att just skrivaren är den skyldige till informationsläckaget eller om det finns andra korrupta kontorsapparater att skylla på.