Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Barn till textilarbetare betalar ett högt pris

Svenska klädföretag tar inte tillräckligt ansvar för barnen till textilarbetarna i Bangladesh, enligt en rapport från övervakningsorganisationen Swedwatch och LO-TCO Biståndsnämnd.
Ola Rennstam Publicerad
Swedwatch/TT
Barn i slum i stadsdelen Mohakhali i Dhaka där många textilarbetare bor. Swedwatch/TT

Arbetskraften i Bangladesh tillhör världens billigaste. Det har många svenska klädföretag insett och anlitar därför tillverkningsfabriker i landet - enbart klädjätten H&M vänder sig till över 300 fabriker i Bangladesh.

Efter att arbetsförhållandena i textilfabrikerna uppmärksammats har många bolag utvecklat sitt hållbarhetsarbete när det gäller mänskliga rättigheter. Men, enligt en ny rapport av Swedwatch och LO-TCO Biståndsnämnd, där saknas barnperspektivet.

Studien visar att textilarbetarnas låga löner, osäkra anställningar och svaga ställning i samhället hotar flera av barnens rättigheter. Textilarbetarnas barn får ensidig och näringsfattig mat, de som bor i slumområdena är ofta sjuka och har sällan råd att söka läkarhjälp. Barn som lämnats kvar i byarna och lever separerade från sina föräldrar uttrycker nedstämdhet, sorg och skuld.

– Barnen får betala det högsta priset när textilarbetarnas löner helt enkelt inte räcker till en acceptabel levnadsstandard för dessa familjer. Faktorer som korruption, bristande sociala trygghetssystem och en totalt oreglerad hyresmarknad i slummen bidrar ytterligare till att låsa fast dem i fattigdom. Därför behöver klädföretagen ta sig an frågan om barnens rättigheter på ett både övergripande och långsiktigt plan, säger Henrik Fröjmark, rapportchef på Swedwatch i ett pressmeddelande.

Företag är, enligt internationella riktlinjer, skyldiga att identifiera och hantera risker för kränkningar av mänskliga rättigheterna. Barn är en särskild riskgrupp.

I rapporten uppger 18 svenska kläd- och textilföretag att de ser en koppling mellan sin verksamhet och textilarbetarnas barns välmående. Men fortfarande är företagens hållbarhetsarbete begränsat till kontrollen av barnarbete. De anger samtidigt att levnadslöner är den enskilt viktigaste faktorn för att förbättra situationen för barnen.

I rapporten uppmanas svenska och internationella företag att ta sig an frågan om mänskliga rättigheter i allmänhet och barns rättigheter i synnerhet.

De 18 företagen är: C. Jahn, Coop, Ellos, Gekås, Gina Tricot, H&M, ICA, IKEA, Intersport, KappAhl, Kwintet, Lindex, MQ, New Wave Group, RNB, Sandryds, Stadium och Åhléns.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Internationellt

Attacker mot facket i Ukraina

Den ukrainska regeringen har beslagtagit Fackföreningarnas hus i Kiev. Tidigare i år fängslades landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi och Unionen såväl som den globala fackföreningsrörelsen fördömer attackerna mot facken i Ukraina.
Johanna Rovira Publicerad 11 juni 2025, kl 15:29
Hryhorii Osovyi, ordförande i det ukrainska fackförbundet FPU.
Den ukrainska regeringen har tidigare i år fängslat landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi (bilden). Förra veckan togs även fackföreningarnas hus i Kiev i beslag. Foto: Noa Söderberg.

I början av april greps Hryhorii Osovyi, ordförande i Ukrainas största fackliga centralorganisation FPU, vid ankomsten till en regional fackkonferens  i Lutsk och sattes i husarrest, anklagad för att ha sålt facklig egendom tio år tidigare. 

Väldsfacket  ITUC krävde då att fackförbundsledaren skulle friges och fördömde fängslandet, som ITUC menar är ett försök att störa en omröstning om ett lagförslag som ger ukrainska staten rätt att beslagta fackliga byggnader, bland annat  Fackföreningarnas hus, Budynok Profspilok, i Kiev. 

I förra veckan beslagtogs fackföreningshuset i Kiev av myndighetspersoner som i sällskap av säkerhetsvakter tog sig in i huset och krävde att FPU:s personal omedelbart skulle utrymma byggnaden. 

Ukrainska facket behöver stöd

Martin Jefflén, Unionen
Martin Jefflén. Foto: Virginie Nguyen/TT

Unionen och många andra svenska fackförbund stöder fackföreningsrörelsen i Ukraina och tillsammans med biståndsorganisationen Union to Union, byggs nu ett stort stödprogram upp för att stödja facken i Ukraina. 

Den ukrainska regeringen är tyvärr långt ifrån fackföreningsvänlig, säger Martin Jefflén, internationell sekreterare på Unionen. 

Med tanke på Ukrainas EU-kandidatur är det viktigt att förhållandena för facken blir bättre så att man kan få i gång en fungerande social dialog. 

Världsfacket ITUC menar att övertagandet av fackförbundshuset i Kiev är ett oacceptabelt försök att stoppa FPU och kräver att ukrainska staten ska respektera fackliga rättigheter samt återställa fackets förutsättningar att utföra sin verksamhet utan statlig inblandning. Unionen ställer sig bakom kritiken mot den ukrainska regeringens agerande. 

– Ukrainas regering måste omedelbart upphöra med de attacker den utsätter fackföreningarna för, säger Martin Jefflén. 

Världsfacket (ITUC)

Världens största fackliga organisation, där bland annat de svenska tjänstemännens organisation TCO är med, har en framskjuten position när arbetstagares röster ska höras i olika internationella forum.