Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Svårt för studenter att hitta sommarjobb

Studenterna på universitet och högskolor har svårt att hitta ett sommarjobb – och i synnerhet sådana som är relevanta för studierna. Det visar en undersökning från Unionen.
Ola Rennstam Publicerad

För många studenter innebär sommarjobbet en viktig erfarenhet och något att sätta på sin meritförteckning. Jobbet under studieuppehållet kan också vara helt avgörande för att klara ekonomin. Unionens undersökning visar att hälften av de tillfrågade studenterna på universitet och högskolor är oroliga över sin sommarekonomi.

– Det är självklart ett problem. För en del studenter är ett jobb under sommaren helt avgörande för att klara ekonomin och undvika oro och stress som i förlängningen kan gå ut över studierna, säger Peter Hellberg, Unionens förste vice ordförande, i en kommentar.

Ännu fler, sex av tio av de tillfrågade studenterna, tycker att det är svårt att hitta ett arbete över sommaren som är relevant för deras studier.

– Ett väl fungerande studentmedarbetarsystem som bygger på att arbetsgivare anställer studenter är en lösning alla parter tjänar på. Studenter har en nyckelroll i att tillföra företagen färsk kunskap och vara en grund för den framtida kompetensförsörjningen. De får också chansen att bli tillräckligt meriterade för att klara fler och mer kvalificerade arbetsuppgifter, säger Peter Hellberg.

Under sommaren utgår inget studiemedel och det är då upp till studenterna själva att klara sin ekonomi, till exempel genom just sommarjobb. Fler än en av tre bland de tillfrågade studenterna har någon gång tagit privata extra lån för att få ekonomin att gå ihop.

– Det förstärker bilden av att möjligheten att jobba under sommaren är mycket viktig för att studenter ska känna trygghet över sin ekonomi, säger Peter Hellberg.

Fakta

Undersökningen genomfördes av IPSOS under maj 2014 och omfattar drygt 1 000 studenter.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.