Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Kvalitetsstämpel ska stoppa fulsälj

Slut på fulsälj och usla anställningsvillkor. Kvalitetsstämpeln ”Trygg Affär” ska höja säljyrkets status, vägleda konsumenter och hjälpa företag att hitta personal.
Ola Rennstam Publicerad

Påstridiga, oseriösa och ibland otrevliga. Vi är många som har tröttnat på försäljare som ringer mitt under middagen eller prejar oss i köpcentrat med ett specialerbjudande. Osunda anställningsvillkor har skapat osunda arbetsmetoder, vilket har skadat säljyrkets anseende.
Säljare är i dag det största yrket bland alla lediga jobb i Sverige – många vägrar att söka de lediga tjänsterna. Detta är ett stort problem för de seriösa aktörerna i branschen, som helt enkelt inte får tag i folk.

För att hjälpa konsumenterna att välja seriösa företag har Unionen tillsammans med Eniro och Proffice tagit fram en ny kvalitetsstämpel med namnet ”Trygg Affär”. Sigillet garanterar att säljarna har schysta arbetsvillkor, omfattas av kollektivavtal och följer branschens etiska regler.

– Nu slår vi tillbaka mot ”fulsäljet” med en auktorisation och ett sigill som man bara kan få om man behandlar både kunder och anställda väl, säger Karin Skånberg, regionchef på Unionen Stockholm och en av initiativtagarna till Trygg Affär.

Med kvalitetsstämpel hoppas man kunna höja säljyrkets status och därmed göra det lättare för arbetsgivare att både rekrytera och behålla duktiga säljare. Målet på sikt är att de oseriösa aktörerna ska bort.

Än så länge består föreningen Trygg Affär enbart av Unionen, bemanningsföretaget Proffice och Eniro, men intresset för kvalitetsstämpeln är redan stort och man har redan ett par företag som vill hoppa på tåget, enligt Karin Skånberg.

– Det spännande med det här projektet är att det inte bara en massa vackra ord utan vi gör något i praktiken, säger hon.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.