Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Position har fått ny form!

Chefstidningen Position, tillika Kollegas systertidning, har fått ny form! Nya Position är till formatet mindre – men nu är det så att less is more! Den moderna chefstidningen i läsplatteformat ska med 60 sidor vara mer innehållsrik, mer inspirerande, mer användbar och mer varierad!
Dag Bremberg Publicerad

Vi påbörjade omgörningen för ett år sedan, och ni chefer som drivit förändringsarbete vet att det brukar kräva en insikt om betydande problem.

Vi visste dock att nästan alla läsare var nöjda med sin tidning. Vår senaste enkät visade att över 90 procent tyckte att Position var trovärdig, lättläst, kunnig, användbar och saklig. Men tidningen hade fyllt fem år, det var dags för en ny form. Så vi utmanade oss själva och ifrågasatte allt vi hittills gjort.

Nya Position blev tjockare, men vi är lika hungriga och det kommer att bli ständiga förbättringar! Så hör av er med synpunkter, risa och rosa!

Med parollen ”För bättre ledarskap” är vår mission att hjälpa chefer att fungera bättre. Vi ska ge verktyg, tips och råd från experter. Vi ska rapportera om trender och nya forskningsrön. Vi ska ifrågasätta myter och fördomar. Vi ska granska dem som tjänar pengar genom att utlova hjälp till vilsna chefer. Vi ska berätta om chefer som vågat välja sin egen väg. Vi ska göra mycket! 

Svenska chefer har många utmaningar, inte minst de som arbetar i globala verksamheter. Men det svenska ledarskapet är en utmärkt grund för det moderna arbetslivet – som kommer att bygga på öppenhet, tillit, ödmjukhet, delegering, mångfald, värdegrundsarbete, mål­styrning och visionära strategier.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledare

När AI särskriver blir jag en bakåtsträvare

Ständig förändring är vår tids mantra. Att testa nytt är bra och nödvändigt, det går inte an att vara en bakåtsträvare. Fast lite kanske?
Helena Ingvarsdotter Publicerad 3 februari 2025, kl 05:55
Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Kollega och Chef & Karriär. Foto: Klas Sjöberg

Vi arbetar agilt – är i ständig förändring. Så ska man säga och göra i dagens arbetsliv. Annars framstår man som en bakåtsträvare, och med viss rätt eftersom de flesta branscher förändras snabbt i dessa digitala tider. Ta bara AI-verktygen som redan är en realitet men ändå bara i början av utvecklingen.

Vi testar! Så säger vi när vi ska införa något nytt på jobbet. Och det är ju bra. Men för att på riktigt våga prova måste det finnas utrymme för att misslyckas. Finns det?

Nja, inte av sig självt i alla fall. Det är nämligen djupt rotat i oss människor att undvika att göra fel, vi är rädda att behöva möta skammen. Därför måste vi prata mer om motgångarna. Det tipset ger ledarskapsutvecklaren Loa Lava Brynjulfsdotter och hennes tips inspirerade mig att formulera ett nyårslöfte. Jag brukar egentligen inte ge några längre, förutom ”jag ska använda läppstift oftare”. Men nu har jag lagt till ett för 2025. Jag lovar att jag ska misslyckas, och att prata öppet om det för att bidra till avdramatisering av motgångar. Välkommen att hänga på om du vill!

Jag lovar att jag ska misslyckas, och att prata öppet om det

Apropå förändring. Jag läste att cirka hälften texterna på plattformen Linkedin kommit till med hjälp av AI-verktyg, till exempel chatGPT. Nog är det en smula omvälvande att vi snart inte vet vem som skrivit?

Inte ens missarna behöver vara mänskliga. Jag tänkte annars att vi i denna nya tid skulle bli lite glada över grammatiska fel, då vet vi säkert att det finns en människa bakom texten. Men tji fick jag. För nu har stavningskontrollsprogrammen som finns i datorn och mobilen börjat särskriva, alltså dela upp vissa sammansatta ord som absolut inte ska delas upp. Jag tror bestämt att jag känner en liten, liten bakåtsträvan komma krypande.