Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Straff att vara arbetssökande

Med en leende kvinna i en pdf-fil informerar Arbetsförmedlingen om Jobb och utvecklingsgarantin.
"Du som har varit utan arbete en längre tid och behöver hjälp att komma tillbaka till arbetslivet kan delta i jobb- och utvecklingsgarantin. Du får då ta del av individuellt utformade insatser som ska hjälpa dig att få ett arbete."
Publicerad 9 maj 2014, kl 09:05

http://www.arbetsformedlingen.se/download/18.4b7cba481279b57bec180002294/job_sok.pdf

Det är inte mycket som stämmer med verkligheten, det finns inget individuellt i arbetsförmedlingens agerande däremot får den arbetssökande välja vilken upphandlad aktör som man vill vara hos och det är ett stort förnedrande skämt, det har media redan bevisat. Aktörerna har väldigt svårt att hitta praktikplatser samt många företag utnyttjar tillfällig gratis hjälp.  Det är ingen kvalitet på produkten "jobb och utvecklingsgaranti". Det står att man får hjälp att komma tillbaks till arbetslivet, vilken hjälp!? Vilken fruktansvärd retorik är min åsikt.

Arbetsmarknadsutbildningar leder sällan till arbete exempel billlackerare, professionell lokalvårdare, kock, i vissa delar av landet buss, lastbilsutbildning.

En f d Sibylla ägare gick arbetsmarknadsutbildning till kock men får inget jobb eftersom han inte hade någon kock-erfarenhet, grill räknas inte. De som är 40 plus och omskolar sig kan glömma omskolning om de inte har väldigt bra kontakter.

Vidare får den som deltar i Jobb och utvecklingsgarantin 20 semesterdagar men måste finnas tillgänglig inom 48 timmar. Tar man obetald ledighet förlorar man sin dagpenning från sin a-kassa helt och hållet. Den enda giltiga anledningen för uppehåll är studier, tillfälligt arbete.

Om man lider av psykisk ohälsa eller annan åkomma måste man ha intyg från sin läkare som måste godkännas av försäkringskassan för att arbetsförmedlingen ska kunna agera.

Min åsikt om systemet är att det känns som ett straff rent av samhällstjänst att vara arbetssökande trots att man har arbetat i över 20 år och har universitetsutbildning.  Politikerna sparkar på de arbetslösa och utförsäkrade medan företagen och arbetsgivare trimmar sina organisationer till max eller försvinner utomlands.  Arbetsgivare lockas med lönebidrag och nystartsjobb men intresset är i det närmaste obefintligt.

Om samhällstjänst (källa Kriminalvården)

"Frivården ser till att hitta någon förening som tar emot samhällstjänstarbetare. Det kan vara ideella föreningar eller offentlig verksamhet t.ex. kommunens fritidsförvaltning och skolor. Det får aldrig vara en vinstdrivande verksamhet."

Jobb- och utvecklingsgarantin är indelad i tre faser Fas 1 innehåller följande aktiviteter: kartläggning, jobbsökaraktiviteter med coachning och förberedande insatser.

Fas 2 innehåller följande aktiviteter: arbetspraktik, arbetsträning och förstärkt arbetsträning Fas 3 innehåller följande aktivitet: sysselsättning hos anordnare (källa Arbetsförmedlingen)

//Samhällstjänst

Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson