
Utredningen om ett stärkt meddelarskydd presenterades i vintras. Lagförslaget innebär i korthet att även privatanställda i verksamheter inom vård, skola och omsorg som finansieras via offentliga medel ska omfattas av meddelarskydd, efterforsknings- och repressalieförbud. Det vill säga ett liknande skydd som offentliganställda har i dag.
Unionen är kritiskt till att förslaget endast omfattar ett skydd inom vård, skola och omsorg. Förbundet ser starka skäl för att även inkludera kompletterande aktörer till Arbetsförmedlingens som jobbcoacher och etableringslotsar.
”Unionen har negativ erfarenhet av vissa utövare inom Arbetsmarknadspolitiska verksamheter och kan konstatera att det finns ett behov av ökad insyn i dessa företag”, skriver förbundet i ett yttrande till TCO, som är remissinstans.
Apotekspersonal är en annan grupp som, enligt Unionen, borde omfattas av det nya meddelarskyddet. Detta eftersom apoteksverksamhet omfattas av patientsäkerhetslagen och i hög grad finansieras genom läkemedelssubventioner och högkostnadsskydd.
Det nya meddelarskyddet föreslås träda i kraft den 1 juli 2015. Om två veckor, den 22 maj, presenterar regeringens utredare ett förslag på ett stärkt arbetsrättsligt skydd för anställda som slår larm om missförhållanden, oegentligheter eller brott på sin arbetsplats, så kallade whistleblowers.