Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Svårt få rätt till fjärdedels sjukpenning

Personer med delvis nedsatt arbetsförmåga har ofta svårt att beviljas sjukpenning. Det visar bland annat ett ärende där Försäkringskassan – till skillnad från läkare och arbetsgivare – ansåg att en Unionenmedlem klarade att arbeta heltid. Nu har kammarrätten gett mannen rätt.
Ola Rennstam Publicerad

Försäkringskassan hade nekat mannen en fjärdedels sjukpenning eftersom man ansåg att hans sjukdomsbesvär enbart satte ned arbetsförmågan i vissa mentalt krävande arbeten. Enligt Försäkringskassan borde den 54-årige Unionenmedlemmen klara av att arbeta heltid trots sina sjukdomsbesvär.

Mannens arbetsgivare intygade däremot att mannens arbetsuppgifter redan var optimalt anpassade i förhållande till sjukdomsbesvären och att det inte fanns någon ytterligare arbetsförmåga att ta tillvara.

Nu ger kammarrätten i Jönköping Unionenmedlemmen rätt. Rätten anser det styrkt att mannen på grund av begränsad mental och fysisk uthållighet inte klarar att arbeta i större omfattning än 75 procent, trots att han har ett optimalt anpassat arbete. Det saknas också skäl att anta att han skulle kunna utöka sin arbetstid i något annat arbete.

Kammarrätten gör därmed samma bedömning som gjorts av mannens läkare och beviljar honom en fjärdedels sjukpenning.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.