Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Fler visstidsanställningar leder till ökade klyftor

Från arbetsgivarhåll hävdas det ofta att tillfälliga arbeten är en väg in på arbetsmarknaden. Men enligt en norsk avhandling leder visstidsjobben sällan till fasta anställningar.
Niklas Hallstedt Publicerad

Möjligheten att anställa folk på visstid skiljer sig mellan de nordiska länderna. I Sverige och Finland är var sjätte person i arbetskraften tillfälligt anställd, i Norge och Danmark bara var tionde.

Att otryggheten är större för dem som inte har fasta jobb är uppenbart. Mer överraskande är att det beror på i vilket land man arbetar. Bland dem som hade visstidsanställningar var risken för arbetslöshet störst i Sverige och minst i Norge. Det visar en doktorsavhandling av den norske forskaren Jörgen Svalund, som tidningen Ingenjören berättar om. Avhandlingen bygger på data från åren 2000 till 2007.

- I Norge som har strikta regler för visstidsanställningar, hade en arbetslös långt större chanser att få en fast anställning än en visstidsanställd i Sverige, säger Jörgen Svalund till arbeidslivet.se.

Ett argument för att öka möjligheten att visstidsanställa är att det skulle ge dem som befinner sig längst från jobben, exempelvis unga, funktionshindrade och invandrare, större chans.  Det är tveksamt, enligt Jörgen Svanlund.

- För några personer kan det vara viktigt. Men det blir till priset att fler anställda lättare fastnar i dåliga jobb under dåliga villkor, utan möjlighet till utveckling.

På sikt leder ökat antal visstidsanställningar till att det skapas en klyfta mellan dem som har fasta jobb med goda arbetsvillkor och de övriga.

- I länder som Frankrike, Spanien och Italien ser man samma trend mot en tudelad arbetsmarknad. En stor andel av arbetskraften tvingas växla mellan tillfälliga anställningar, utan chans att få fast jobb, säger Jörgen Svalund.

I Sverige går i dag 680 000 personer på vikariat och andra tidsbegränsade anställningar, det motsvarar 16 procent av arbetskraften.

 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.