Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Maxa ledigheten - 2014

Sugen på mer långledighet så här efter jul- och nyårshelgen? Kollega har synat årets röda dagar och kartlagt hur man kramar ut mest ledighet under det kommande året.
Ola Rennstam Publicerad 20 januari 2014, kl 16:00

De två senaste åren har storhelger och röda dagar varit finfint placerade i kalendern och bjudit på många möjligheter till långledighet – framför allt på våren. Tack vare klämdagar har många tjänstemän kunnat unna sig flera långa veckoslut utan att behöva länsa semesterkontot.

I år ser förutsättningarna lite annorlunda ut. De röda dagarna är givetvis lika många men deras placering i kalendern gör 2014 något mer arbetsgivarvänligt.

Julhelgen 2012 och 2013 låg de röda dagarna perfekt i almanackan, bara några enstaka semesterdagar eller kompledighet behövdes för att få över två veckors sammanhängande ledighet. I år, då julafton och nyårsafton infaller på en onsdag, krävs minst fem semesterdagar för att uppnå lika lång ledighet.

Första maj infaller en torsdag, och de som jobbar hos en arbetsgivare som erbjuder en klämdag på fredagen kan se fram emot en skön lång-weekend. Nationaldagen, den 6 juni, är en fredag och ger till skillnad mot i fjol ingen möjlighet till någon klämdag. Nästa år blir det riktigt illa, då infaller Sveriges nationaldag på en lördag, vilket innebär att arbetstagarna går miste om den extra ledigheten.

Trettondagsafton, skärtorsdagen, valborgsmässoafton räknas som helgdagsaftnar. Om man arbetar, är helt ledig eller jobbar kortare arbetsdag då varierar mellan olika kollektivavtal och arbetsplatser. På vissa arbetsplatser gäller detta även dag före Sveriges nationaldag, dag före Kristi Himmelsfärdsdag samt dag före Alla Helgons dag.

Arbetsmiljö

Skanska stänger kontor under Eurovision

Byggbolaget Skanska stänger sitt kontor i Malmö under Eurovision. Säkerhetsläget och avspärrningar gör att personalen tvingas jobba på distans.
– Om det skulle hända något är det bra att så få människor som möjligt är på plats, säger Nils-Erik Nilsson, ordförande för Unionens riksklubb på Skanska.
David Österberg Publicerad 7 maj 2024, kl 11:32
Oro inför Eurovision. Byggbolaget Skanska stänger sitt kontor i Malmö under Eurovision. Säkerhetsläget och avspärrningar gör att personalen tvingas jobba på distans.
Byggbolaget Skanska stänger sitt kontor i Malmö under Eurovision. Säkerhetsläget och avspärrningar gör att personalen tvingas jobba på distans. Foto: Johan Nilsson/TT.

Eurovision-veckan har dragit i gång i Malmö. För eurovisionfans och malmöbor väntar sång och dans i Eurovision village innan veckan avslutas på Malmö arena till helgen. Totalt räknar arrangörerna med att 100 000 personer på olika sätt deltar i evenemanget.

Men mot arrangemanget finns flera säkerhetshot. Bland dem finns risken för terrorattentat och urartade demonstrationer mot att Israel deltar i Eurovision. Det förhöjda säkerhetsläget har lett till att delar av Malmö har spärrats av och flera kontor i närheten av Malmö arena håller stängt under veckan. Ett av dem är byggbolaget Skanskas.

– Anledningen är dels risken för att något inträffar, dels att det är omständligt att ta sig dit. Om det händer något är det ju bra att så få människor som möjligt är på plats, säger Nils-Erik Nilsson, ordförande för Unionens riksklubb på Skanska.

Parkeringshus nära arenan har spärrats av

Han tror inte att det stängda kontoret ger medlemmarna några större problem.

– Efter pandemin är vi ju vana vid att arbeta på distans. Men är det så att man verkligen behöver arbeta från kontoret så får man det, men det är nog ingen intresserad av, för det är väldigt besvärligt att ta sig dit nu. De har bland annat stängt det stora parkeringshuset där vi har fasta platser under veckan. Det är också krångligt att gå ut och äta lunch i området.

Skanska har flera kontor i Skåne, men medarbetarna samlas ofta på det största kontoret i Malmö.

– Men de flesta av oss lät bli att åka dit redan förra veckan. Då började avspärrningarna märkas och polisen gjorde ronderingar med bombhundar.