Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Hjälp dina medarbetare att stänga av!

Förmodligen ser du som läser detta fram emot sköna veckor i hängmattan långt bort från skrivarens surr och mejlens plingande. Eller också har du redan påbörjat din ledighet.
Susanna Lundell Publicerad

Oavsett om du redan är i ledighetens förlovade land eller längtar dit, har du säkert planerat din semester och fått den beviljad.  Jättebra. Men hur tar du ansvar för att inte glömma bort den osynliga gränsen mellan jobb och ledighet?

Om du är chef och läser detta vill jag att du reflekterar över inte bara din semester utan också dina medarbetares. Om du stannar upp en stund och rannsakar dig själv, vilka krav har du då på dina medarbetare under sommaren? Utgår du ifrån att de är lediga på sin semester, att de stänger av sin mobil och inte kollar sin jobbmejl förrän de är tillbaka?

Eller är det så att du har krav på dig från dina chefer, krav som också gör att du är otydlig mot med­arbetarna? Du säger "ha en skön ledighet ", men förutsätter samtidigt att de indirekt ska förstå att de ska kolla sin mejl då och då och lyssna av telefonen om något akut dyker upp.

Sanningen är den att gränsen mellan att vara ledig och att jobba har suddats ut och vad värre är att den för många blivit osynlig. En gräns som ingen ser eller tänker på när de överskrider riskerar att inte fylla sitt syfte. För handen på hjärtat - vi behöver både arbete och vila för att må bra. Det som tröttar ut och riskerar att få oss att hamna i långsiktig ohälsa är ofta otydligheten. För att känna energi och glädje i såväl arbete som privatliv behöver anställda känna att de kan stänga av med chefens goda minne. Att en dag på stranden inte måste innebära att jobbmobilen ligger påslagen i strandväskan. Att en härlig sommarkväll kan avnjutas med gott samvete utan känslan av att behöva koppla upp sig för att kolla jobbmejlen.

Du som chef kan faktiskt göra skillnad. Det kan vara din tydlighet som avgör om medarbetarna kommer tillbaka utvilade och glada efter semestern. Hjälp dina medarbetare att stänga av. Tala om att de ska tänka på mejlboxen som anställda förr tänkte på den vanliga snigel­posten. Efter semestern började man med att gå igenom sin posthög. Det går att göra samma sak med mejlen.

Och du som inte är chef kan själv öka dina möjligheter till en riktigt bra ledighet genom att lägga ett automatiskt svar i mejlen att du är på semester. Tala in ett svarsmeddelande  i jobb­telefonen så blir det lättare att stänga av och ladda batterierna. Om vi hjälps åt med att påminna varandra om att gränsen mellan arbete och fritid faktiskt finns där får både anställda och chefer en bättre ledighet.
Ha en avkopplande sommar! 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledare

När AI särskriver blir jag en bakåtsträvare

Ständig förändring är vår tids mantra. Att testa nytt är bra och nödvändigt, det går inte an att vara en bakåtsträvare. Fast lite kanske?
Helena Ingvarsdotter Publicerad 3 februari 2025, kl 05:55
Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Kollega och Chef & Karriär. Foto: Klas Sjöberg

Vi arbetar agilt – är i ständig förändring. Så ska man säga och göra i dagens arbetsliv. Annars framstår man som en bakåtsträvare, och med viss rätt eftersom de flesta branscher förändras snabbt i dessa digitala tider. Ta bara AI-verktygen som redan är en realitet men ändå bara i början av utvecklingen.

Vi testar! Så säger vi när vi ska införa något nytt på jobbet. Och det är ju bra. Men för att på riktigt våga prova måste det finnas utrymme för att misslyckas. Finns det?

Nja, inte av sig självt i alla fall. Det är nämligen djupt rotat i oss människor att undvika att göra fel, vi är rädda att behöva möta skammen. Därför måste vi prata mer om motgångarna. Det tipset ger ledarskapsutvecklaren Loa Lava Brynjulfsdotter och hennes tips inspirerade mig att formulera ett nyårslöfte. Jag brukar egentligen inte ge några längre, förutom ”jag ska använda läppstift oftare”. Men nu har jag lagt till ett för 2025. Jag lovar att jag ska misslyckas, och att prata öppet om det för att bidra till avdramatisering av motgångar. Välkommen att hänga på om du vill!

Jag lovar att jag ska misslyckas, och att prata öppet om det

Apropå förändring. Jag läste att cirka hälften texterna på plattformen Linkedin kommit till med hjälp av AI-verktyg, till exempel chatGPT. Nog är det en smula omvälvande att vi snart inte vet vem som skrivit?

Inte ens missarna behöver vara mänskliga. Jag tänkte annars att vi i denna nya tid skulle bli lite glada över grammatiska fel, då vet vi säkert att det finns en människa bakom texten. Men tji fick jag. För nu har stavningskontrollsprogrammen som finns i datorn och mobilen börjat särskriva, alltså dela upp vissa sammansatta ord som absolut inte ska delas upp. Jag tror bestämt att jag känner en liten, liten bakåtsträvan komma krypande.