Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Storsatsning ger hopp åt Astrauppsagda

Ett nytt stort forskningscenter kommer att skapas i Astra Zenecas tomma laboratorier i Södertälje.
- Det är bara positivt att vi får ha kvar det här forskningscentrat, säger Eva Cedervall Finn, ordförande för Unionenklubben.
Ola Rennstam Publicerad 1 juli 2013, kl 15:11

Astra Zeneca har sålt sitt toxikologiska laboratorium i Södertälje till Acturum, ett bolag som ägs av Peab och Wallenbergstiftelserna. Syftet är att skapa ett nytt nationellt forskningsinstitut, Swedish Toxicology Institute, i lokalerna.

Forskningscentret är tänkt att bli en gemensam resurs för forskare vid Sveriges tio största universitet. Köpet omfattar en lokalyta på 42 000 kvadratmeter och 80 olika komplett utrustade laboratorier.
- Vi tycker att det är jättebra att det blir fortsatt verksamhet i lokalerna, det har varit tråkigt att se dem stå tomma. Förhoppningsvis kommer det här att ge nytt arbete till några av våra medlemmar som blev övertaliga. De som jobbat i lokalerna tidigare har arbetat med just toxikologi och djurförsök, så det finns säkert några som skulle passa in i den nya verksamheten, säger Eva Cedervall Finn, ordförande för Unionenklubben på Astra Zeneca i Södertälje.

Det var i februari 2012 som Astra Zeneca meddelade att bolaget skulle avveckla forskningen i Södertälje och sade upp drygt 1 300 tjänstemän. Ett fåtal av de övertaliga valde att följa med till företagets anläggning i Mölndal, men de flesta har valt att satsa på nya utmaningar.
- Av de 1 300 personer som fick lämna företaget har runt 80 procent någon annan sysselsättning i form av nya jobb, studier eller att de startat eget, säger Eva Cedervall Finn.

På Astra Zeneca i Södertälje arbetar i dag cirka 3 000 personer kvar inom produktion och huvudkontoret för det nordiska marknadsbolaget. Unionenklubben räknar med att ha 800 medlemmar i när omorganiseringen är genomförd.

Tidigare i år köpte Acturum 130 000 kvadratmeter kontor och utrustade laboratorier i Astras anläggning i Snäckviken. Under namnet Biovation Park Telge är ambitionen att skapa en utvecklingspark för forskning och företagande. Ett 20-tal små forskningsbolag, samt Scania, Campus Telje och forskningsinstitutet SP Process Development är några av hyresgästerna.

Fakta

Toxikologi betyder läran om förgiftningar och förgiftningssymptom, och innefattar all kunskap om hur läkemedel och andra kemikalier framkallar olika typer av negativa hälsoeffekter hos människa.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.