Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Uppsalapolitiker uppvaktades av Unionen

Unionen Uppland vill att regeringen satsar på en superinkubator - en kuvös för nystartade företag - i Uppsala. Styrelsen är också allergisk mot taskiga tågförbindelser och uppvaktade därför Uppsalapolitiker med förslag på nödvändiga förbättringar.
Johanna Rovira Publicerad

De fem regionstyrelserna i Mälardalsområdet har slagit sina kloka huvuden ihop med Unionens chefsekonom, Gösta Karlsson, och kommit fram till en mängd åtgärder, både enskilda och gemensamma, som bör göras för att underlätta arbetslivet i området.  I förra veckan bjöds därför den så kallade Uppsalabänken, alltså riksdagsledamöter från Uppsala, men också Enköping, in av Unionen Uppland och fick ta del av några av idéerna.

-  Totalt görs 35 miljoner pendlingsresor över kommungränserna per år i Mälardalen, berättade Gösta Karlsson för sex politiker från samtliga partier utom Sverigedemokraterna.

-  Av dem görs strax över hälften mellan Stockholm och Uppsala. Förseningar på ett fullt pendeltåg kostar samhället runt 7 000 kronor i minuten i produktionsbortfall.  Därför vill Unionen se utbyggnaden av ett fyrspårigt järnvägsnät mellan Stockholm och Uppsala.

Förbundet vill också att järnvägen mellan Enköping och Uppsala återinförs. I dag tar det två timmar att ta sig med tåg till Sveriges närmaste stad från Uppsala eftersom man måste åka via Stockholm.  Bussen tar 55 minuter.

- I dag mäter vi avstånd i tid, inte i kilometer. Miljöskäl talar för att järnvägen återinförs, sade Gösta Karlsson och lobbade dessutom för bättre samordning av tidtabeller och taxor i hela Mälardalsområdet.

På den sista punkten fick regionstyrelsen direkt respons från politikerna.

- Vi jobbar redan på det och har en politisk enighet kring ett samordnat trafikkort, sade Agneta Gille, socialdemokratisk riksdagsledamot.

Gösta Karlsson och regionsstyrelsens tankar om en superinkubator i Uppsala väckte också politikernas intresse. Uppsala-Stockholm är ett av Europas största Life Scienceområden (alltså läkemedel och bioteknik) och förbundet är oroligt att företagen flyttar sitt pick och pack någon annanstans. Förbundet uppmanar därför politikerna att satsa på ett Life Sciencecenter i Uppsala för att matcha de stora läkemedelscentran som finns i Australien, Storbritannien och USA.

-  Vad krävs för att forskningen på det här området ska finnas kvar i Sverige? Klimatet? Nej, knappast.  Vi tror att Uppsala har förutsättningen att erbjuda en bra forskningsmiljö eftersom här finns universitetet och ett stort sjukhus, konstaterade Gösta Karlsson. 

Fakta

En inkubator eller företagskuvös är en plats med nystartande företag. En inkubator hjälper till i nya företag startskede och tillhandahåller exempelvis lokaler, marknadsföring, utbildning och personligt nätverksbyggande. Inkubatorns främsta uppgift är att förbättra affärsklimatet i regionen.

Företag får ansöka om stöd hos inkubatorn och om inkubatorn tror att det ansökande företaget har en produkt och en lönsam framtid får företaget stöd. Inkubatorn sätter också upp delmål som företagen måste fylla.

Källa: Wikipedia

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.