Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Arbetsmiljön ett renoveringsobjekt"

SAS december 2012: Förtroendet för ledningen är i botten. Stämningen dålig och kabinpersonalen i Danmark sjukskriver sig.
- Medlemmarna törstar efter reell information men det känns som att ledningen gömt sig i en bunker, säger Christer Karlsson, ordförande för kabinklubben.
Ola Rennstam Publicerad

Tre veckor efter att SAS ledning tvingade igenom ett nytt kollektivavtal med bland annat utökade tjänstgöringstider och försämrade traktamenten börjar konsekvenserna synas. Bland flygbolagets danska kabinpersonal har sjukskrivningarna ökat med 40 procent sedan de turbulenta förhandlingarna i november.
Enligt Christer Karlsson, ordförande för den svenska kabinklubben, kan man inte se någon motsvarande effekt bland hans medlemmar.
- De nya villkoren kommer inte implementerats förrän i februari mars, vi sitter fortfarande och tolkar avtalet. De ökade sjuktalen är nog mer en protest, danskarna är lite mer dramatiska, säger han.

Den danska Kabinklubben CAU har skrivit ett brev till SAS-ledningen där man konstaterar att den sista tilliten gick förlorad med företagets sätt att sköta förhandlingarna. Den svenska kabinklubben håller med om kritiken.
- Förtroendekapitalet är lika med noll just nu och stämningen är otroligt dålig. Arbetsmiljön är ett klart renoveringsobjekt, säger Christer Karlsson.

Personalens främsta kritik handlar om bristen på upplysningar om vad som egentligen gäller.
- Medlemmarna törstar efter reell information, men ledningen kommer inte ut med någon, så förtroendet är lika med noll. Det är så toppstyrt nu att inte ens mellancheferna vet vad avtalet innebär och det är förstås frustrerande även för dem, säger Christer Karlsson.

Han konstaterar att SAS pressat igenom ett nytt avtal och sedan är det "business as usual". Personalen har glömts bort.
- Ledningens fulla fokus tycks nu ligga på att försöka outsourca marktjänsten och reducera administrationen. Det känns som att de efter avtalet har gått in och gömt sig i någon form av bunker i Danmark. Man är i mål med en sak och nu tar man nästa och skiter i att ta hand om personalen, säger han.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.