Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionenveckan gav värvningsboost

Värvningsmålet på 4 000 nya medlemmar uppnåddes men Unionenveckans general är ändå lite besviken.
- Ja, och anledningen är att det har varit så många bra aktiviteter framför allt ute på arbetsplatserna, våra beräkningar visade att vi skulle kunna ha nått högre, säger Karin Löfgren Russo.
Ola Rennstam Publicerad 3 oktober 2012, kl 14:11

Unionenveckan blir en större apparat för varje gång. Under den senaste upplagan genomfördes till exempel cirka 2 000 arbetsplatsbesök och 45 000 påsar med material om medlemskapets alla förtjänster delades ut på gator och torg. Därtill kommer alla möjliga aktiviteter som ordnades av klubbar runt om i landet.

Unionens målsättning med veckan var, precis som i våras, att rekrytera 4 000 yrkesverksamma medlemmar och det uppnåddes precis. En liten missräkning.
- En orsak som kan ha påverkat att vi inte nådde högre är att webbinträdena på Unionens hemsida inte funkade under ett par dagar under Unionenveckan, säger Karin Löfgren Russo.

Namnet till trots är Unionenveckan inte en vecka utan pågår under tre veckors tid i september och lika länge i februari. Höstens värvningskampanj resulterade i ungefär 500 medlemmar fler än under en vanlig höstmånad.
- Vi kan se att Unionenveckan innebär en skjuts framåt i värvningen. Vi ser också att klubbarnas aktiviteter på arbetsplatserna ökar den löpande värvningen, klubben blir synlig.

Det produceras stora mänger material till Unionenveckan och ett stort antal personer är inblandade i kraftsamlingen. Satsningen kostar mycket pengar- går det ihop ekonomiskt?

- Ja, det gör det. Vi ser att kostnaden per medlem som vi värvar plus de som går med efterföljande veckorna lönar sig. Men samtidigt ökar våra kostnader också ju fler aktiviteter vi gör. Det är väldigt glädjande att de medlemmar vi rekryterar stannar kvar, de går med för att de förstått medlemskapet - inte för att det är tre månader gratis.

I takt med att kännedomen om Unionenveckan har ökat har klubbarna blivit allt mer delaktiga och drivande i aktiviteterna.
- Vi har jobbat målmedvetet med att få med klubbarna i större omfattning än tidigare. Den här gången har klubbarna, med hjälp av regionkontoren, fått fundera utifrån sina förutsättningar och hitta på aktiviteter utifrån behovet på just den arbetsplatsen. Unionenveckan blir mer och mer känd, men i min drömvärld ska vi få med ännu fler klubbar, säger Karin Löfgren Russo.

Unionenveckans tema "arbetsplatspåverkan" föll väl ut.
- Det var ett brett ämne som tydligt kunde kopplas till kampanjen och samtidigt gjorde det möjligt att diskutera de frågor som var heta på arbetsplatsen eller det personalen hade behov av att prata om.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.