Hoppa till huvudinnehåll
Unionen

Medlemsförmåner ryker när Unionen omorganiserar

Studiestödet och det rabatterade medlemskapet försvinner när Unionen omorganiserar. Förbundets tillförordnade kanslichef tror dock inte att neddragningarna bland Unionens anställda kommer att påverka medlemmarna – just nu.
Lina Björk Publicerad
Janerik Henriksson / TT
Exakt vilka verksamheter som kommer att prioriteras är inte klart ännu. Men klart är att några medlemsförmåner kommer att försvinna, däribland möjligheten att söka studiestöd och litteraturstipendium. Janerik Henriksson / TT

Trots att Unionen aldrig tidigare haft så många medlemmar, vid årsskiftet passerade man 700 000-strecket, så gör förbundet nu stora neddragningar i verksamheten. Under kongressen 2019 beslutade Unionen om ett handlingsprogram och en ekonomimodell som innebär att medlemsnyttan ska levereras till en lägre kostnad. I dag är kostnaden för ett medlemskap högre än den avgift man tar ut av medlemmarna. I snitt subventionerar Unionen varje medlem med lite över hundra kronor per månad.

Läs mer: Historisk höjning av medlemsavgiften

– Under Unionens kongress beslutades att verksamheten ska bedrivas på ett ekonomiskt hållbart sätt. Vi gör den här förändringen för att stärka den fackliga kärnverksamheten och för att vara relevanta och legitima för framtidens medlemmar. Det innebär bland annat att vi kommer att jobba mer digitalt, säger Unionens tillförordnade kanslichef Per-Erik Djärf, i en skriftlig kommentar till Kollega.

Neddragningen påverkar inte medlemmarna

Beslutet innebär också färre anställda. Sammanlagt slutar 90 medarbetare i slutet av januari, samtliga har nappat på det frivilliga omställningspaket som erbjudits. Men att omorganisationen och att närmare var tionde i förbundets personalstyrka slutar tror inte Per-Erik Djärf kommer att påverka medlemmarna.

– På kort sikt kommer inte organisationsförändringar påverka Unionens medlemmar. På längre sikt kommer man att kunna ta del av ett mer flexibelt och stabilt medlemskap som ska möta framtida behov och förväntningar från medlemmar och förtroendevalda.

Läs mer: Blandade reaktioner på avgiftshöjning

Medlemsförmåner försvinner

Exakt vilka verksamheter som kommer att prioriteras är inte klart ännu. Men klart är att några medlemsförmåner kommer att försvinna, däribland möjligheten att söka studiestöd och litteraturstipendium. Den som tänkt söka under året har dock fortfarande till och med sista maj på sig.

Man kommer även att ta bort introduktionsmedlemskapet, som innebar att de tre första månaderna varit gratis.Även rabatter och erbjudanden inom hälsa kommer att avvecklas under året. Andra förmåner kan komma att påverkas längre fram, men det finns ännu ingen tidsplan för när förmånerna kommer att tas bort.

– Just nu finns inga planer på att ta bort specifika verksamheter. Dock kommer vi i allt större utsträckning jobba mer digitalt i olika former men vi gör hela tiden bedömningar så vi har en bra balans i verksamheten.

Hur har coronapandemin påverkat förbundets arbete?
– Självklart har det blivit flera nya frågor och ärenden kopplat till pandemin för att stötta våra medlemmar i en svår tid. Det har bland annat handlat om korttidsavtal, hemarbete och uppskjutna löneförhandlingar. Vi har blivit allt mer digitala kring medlemsaktiviteter och utbildningar till förtroendevalda. Dessutom sker större delen av förhandlingar numera digitalt.

Foto på Per-Erik Djärf: Camilla Svensk

Medlemsavgifter

Kostnaderna för ett medlemskap är högre än den avgift förbundet tar ut av medlemmarna. I dag är kostnaden per medlemskap i genomsnitt 330 kronor per månad medan den högsta medlemsavgiften är 235 kr för medlemmar som tjänar mer än 25 000 kr i månaden.

Unionen subventionerar alltså medlemskapet för varje medlem varje månad.

Förra kongressperioden 2016-2019 fick Unionen in 5,4 miljarder i medlemsavgifter.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Unionen

Unionens kanslichef Elisabeth Sasse lämnar med kort varsel

Elisabeth Sasse, kanslichef på Unionen, lämnar sitt uppdrag efter sommaren. Det sker knappt två och ett halvt år efter att hon tillträtt. "Vi upplever att vi kan få in en ny energi i organisationen", säger ordförande Peter Hellberg till Kollega.
Noa Söderberg, Ola Rennstam Publicerad 14 juni 2024, kl 11:33
Elisabeth Sasse, Unionen.
Elisabeth Sasse, kanslichef på Unionen, lämnar sitt uppdrag efter sommaren.. Rekrytering av ny kanslichef påbörjas direkt. Sasse har varit på Unionen sedan februari 2022. Foto: Janerik Henriksson/TT/Folksam.

Elisabeth Sasse, kanslichef på Unionen, lämnar sitt uppdrag efter sommaren. Den informationen gick förbundet ut med till samtliga anställda under fredagsförmiddagen. Sasse är högsta chef över fackförbundets omkring 1000 anställda personer. 

I ett skriftligt meddelande till de anställda förklarar Sasse avgången:

– Det var en annan förbundsstyrelse som rekryterade mig, som då la stor vikt vid min affärsbakgrund. Några år senare, med en ny förbundsstyrelse vid rodret, prioriteras andra egenskaper och drivkrafter än de jag rekryterades för. Det känns därför både naturligt och rätt att jag och Unionen går skilda vägar.

Avgången sker två veckor efter att Unionens andre vice ordförande lämnade sitt uppdrag. Elisabeth Sasse säger till Kollega att "ingenting har hänt" utöver det som står i det kortfattade meddelandet till personalen, och att hennes avgång "verkligen inte" hänger ihop med andre vice ordförandens avgång. 

Förbundsordförande Peter Hellberg säger samma sak.

– Jag skulle verkligen vilja trycka på att de inte hänger ihop. Snarare tvärtom, på något vis. Det är djupt olyckligt att de här två sakerna skulle kunna riskera att sammanblandas, för de har verkligen inte alls med varandra att göra, säger Hellberg till Kollega.

Nekar till konflikt

Elisabeth Sasse rekryterades 2022. Den största förändring som skett i Unionen sedan dess är att man har fått en ny ordförande. Elisabeth Sasse säger att det inte finns någon personkonflikt mellan henne och den nyvalda ordföranden Peter Hellberg.

– Nej, det finns ingen konflikt alls. Det är en ny ordförande, ett nytt presidium och en ny förbundsstyrelse, det är många nya i förbundsstyrelsen. Det är inte ett dugg konstigt att en förbundsstyrelse måste få välja sin kanslichef.

Sker detta på förbundsstyrelsens initiativ?

Nej, det står väl också i meddelandet [till de anställda], att vi har pratat om detta ett tag. Vi är helt överens. Det här är helt rimligt och bra.

Unionen har satt ett ambitiöst mål om att vara 50 000 förtroendevalda år 2027. Än så länge går den utvecklingen relativt långsamt. Hänger det ihop med din avgång?

– Nej, det gör det absolut inte.

I meddelandet till de anställda skriver du att den nya förbundsstyrelsen "prioriterar andra egenskaper" än dina. Vad är det för prioriteringar hos den nya styrelsen som du inte kunnat leva upp till?

– Jag tycker att du ska prata med Peter Hellberg om det. Jag tror inte alls att jag inte har kunnat leva upp till andra prioriteringar. Det handlar mer om, precis som det står i meddelandet, vad jag har rekryterats för. De tar en lite annan väg, och då är det så.

"Kan få in ny energi"

Även Peter Hellberg förnekar att det rör sig om en personkonflikt.

– Jag var också en del av den förbundsstyrelse som rekryterade henne. Så nej, det gör det verkligen inte. Vi har haft en väldigt bra dialog under den här perioden sedan jag blev ordförande.

Gällande målet att nå 50 000 förtroendevalda säger han:

– Där tycker vi att vi haft en väldigt bra dialog om det faktum att det går lite långsammare än vi skulle önska, och att det finns planer på hur man ska förändra det arbetet, och så vidare. Så det korta svaret är nej, det är inte det som ligger bakom.

Vad är det för prioriteringar hos den nya förbundsstyrelsen som Elisabeth Sasse inte har kunnat leva upp till?

Det vi har pratat om är ju att vi vill hitta en ledning, med kanslichef i toppen, som har förmågan att hitta energin i hela organisationen för de förändrade arbetssätt och det vi har beslutat om. Här upplever vi att vi kan få in en ny energi i organisationen, för våra utvecklade mål, om vi gör det här bytet.

Vad är det för mål?

Det är både att vi har ändrat vår struktur i att definiera den demokratiska organisationens, alltså förtroendevaldas roll, framför allt på regional nivå men även i hela förbundet. Kontra vad kansliet och de anställda ska göra. Förtroendevaldamålet som du påpekade, 50 000 förtroendevalda 2027, är också ett av de absolut viktigaste målen. 

Men sedan handlar det naturligtvis om att vi som Sveriges största fackförbund vill synas och höras och ha ett inflytande som motsvarar det.

Och detta har inte Elisabeth Sasse kunnat uppnå?

Jo, hon har gjort ett väldigt bra arbete, precis som vi påpekar i pressmeddelandet. Men vi tror att det kan behövas ny energi in i både anställdaorganisationen och förtroendevaldaorganisationen för att ta nästa steg i den här utvecklingen.

18 månaders avgångsvederlag

Enligt Unionens verksamhetsberättelse för 2023 har kanslichefen ett avtal om avgångsvederlag på motsvarande 18 månadslöner. I samma dokument står att Sasse har en månadslön på 151 000 kronor.

Peter Hellberg bekräftar för Kollega att det är 18 månadslöner som gäller för Elisabeth Sasses avgångsvederlag och att de inte har kommit överens om något ytterligare. Det innebär att kostnaden för Unionen blir minst 2 718 000 kronor, plus sociala avgifter. Om Sasse får ett nytt jobb inom de 18 månaderna räknas avgångsvederlaget av mot den nya lönen.

"Har lite olika trådar"

Elisabeth Sasse har tidigare bland annat varit chef på försäkringsbolaget Folksam. På frågan om vad hon ska göra nu svarar hon:

– Jag har en anställning som är kopplad till ett avtal. Så jag kommer kunna klara mig ett tag. Sedan har jag lite olika trådar som jag drar i. Jag känner mig helt lugn och trygg med det, det kommer gå bra för mig.

Tillförordnad kanslichef blir nu Malin Engström, som kommer från en roll som chef över Unionens regionchefer. 

I meddelandet till de anställda säger Peter Hellberg att Unionens förbundsstyrelse kommer ge information om rekryteringen av en ny ordinarie kanslichef "efter sommaren".