Annons
Annons
 • Exakt vilka verksamheter som kommer att prioriteras är inte klart ännu. Men klart är att några medlemsförmåner kommer att försvinna, däribland möjligheten att söka studiestöd och litteraturstipendium. Foto: Janerik Henriksson / TT

Medlemsförmåner ryker när Unionen omorganiserar

Publicerad 21 januari 2021, kl 11:27 Uppdaterad 25 januari 2021, kl 11:13

Studiestödet och det rabatterade medlemskapet försvinner när Unionen omorganiserar. Förbundets tillförordnade kanslichef tror dock inte att neddragningarna bland Unionens anställda kommer att påverka medlemmarna – just nu.

Trots att Unionen aldrig tidigare haft så många medlemmar, vid årsskiftet passerade man 700 000-strecket, så gör förbundet nu stora neddragningar i verksamheten. Under kongressen 2019 beslutade Unionen om ett handlingsprogram och en ekonomimodell som innebär att medlemsnyttan ska levereras till en lägre kostnad. I dag är kostnaden för ett medlemskap högre än den avgift man tar ut av medlemmarna. I snitt subventionerar Unionen varje medlem med lite över hundra kronor per månad.

Läs mer: Historisk höjning av medlemsavgiften

– Under Unionens kongress beslutades att verksamheten ska bedrivas på ett ekonomiskt hållbart sätt. Vi gör den här förändringen för att stärka den fackliga kärnverksamheten och för att vara relevanta och legitima för framtidens medlemmar. Det innebär bland annat att vi kommer att jobba mer digitalt, säger Unionens tillförordnade kanslichef Per-Erik Djärf, i en skriftlig kommentar till Kollega.

Neddragningen påverkar inte medlemmarna

Beslutet innebär också färre anställda. Sammanlagt slutar 90 medarbetare i slutet av januari, samtliga har nappat på det frivilliga omställningspaket som erbjudits. Men att omorganisationen och att närmare var tionde i förbundets personalstyrka slutar tror inte Per-Erik Djärf kommer att påverka medlemmarna.

– På kort sikt kommer inte organisationsförändringar påverka Unionens medlemmar. På längre sikt kommer man att kunna ta del av ett mer flexibelt och stabilt medlemskap som ska möta framtida behov och förväntningar från medlemmar och förtroendevalda.

Läs mer: Blandade reaktioner på avgiftshöjning

Medlemsförmåner försvinner

Exakt vilka verksamheter som kommer att prioriteras är inte klart ännu. Men klart är att några medlemsförmåner kommer att försvinna, däribland möjligheten att söka studiestöd och litteraturstipendium. Den som tänkt söka under året har dock fortfarande till och med sista maj på sig.

Man kommer även att ta bort introduktionsmedlemskapet, som innebar att de tre första månaderna varit gratis.Även rabatter och erbjudanden inom hälsa kommer att avvecklas under året. Andra förmåner kan komma att påverkas längre fram, men det finns ännu ingen tidsplan för när förmånerna kommer att tas bort.

– Just nu finns inga planer på att ta bort specifika verksamheter. Dock kommer vi i allt större utsträckning jobba mer digitalt i olika former men vi gör hela tiden bedömningar så vi har en bra balans i verksamheten.

Hur har coronapandemin påverkat förbundets arbete?
– Självklart har det blivit flera nya frågor och ärenden kopplat till pandemin för att stötta våra medlemmar i en svår tid. Det har bland annat handlat om korttidsavtal, hemarbete och uppskjutna löneförhandlingar. Vi har blivit allt mer digitala kring medlemsaktiviteter och utbildningar till förtroendevalda. Dessutom sker större delen av förhandlingar numera digitalt.

Foto på Per-Erik Djärf: Camilla Svensk

Medlemsavgifter

Kostnaderna för ett medlemskap är högre än den avgift förbundet tar ut av medlemmarna. I dag är kostnaden per medlemskap i genomsnitt 330 kronor per månad medan den högsta medlemsavgiften är 235 kr för medlemmar som tjänar mer än 25 000 kr i månaden.

Unionen subventionerar alltså medlemskapet för varje medlem varje månad.

Förra kongressperioden 2016-2019 fick Unionen in 5,4 miljarder i medlemsavgifter.

 • Läs även...

  "Jag var livrädd för att gå till kontoret"

  Eva tillhör en riskgrupp och försökte förgäves få sin arbetsgivare att förstå att hon behövde jobba hemifrån. Men när Arbetsmiljöverket hävde fackets skyddsstopp slutade det i stället med att Eva blev av med jobbet.

 • Läs även...

  Debatt: Anställda nyckeln för framtidens kontor

  Aktivitetsbaserade kontor är stökiga och omoderna. När framtidens arbetsplatser skapas efter pandemin måste arbetsgivarna lyssna på de anställda som behöver både kreativa rum och lugn, skriver sociologiprofessorn Anders Kjellberg.

 • Läs även...

  Behov av bättre studiestöd efter corona

  I spåren av corona och de varsel som läggs nu kommer anställda behöva insatser för att byta karriär eller vidareutbilda sig. Både utbildningssystemet och finansieringen av studier behöver förbättras för att möta behovet, anser Unionen.

 • Läs även...

  Fick rätt mot a-kassan – får 170 000 kronor

  Anna Ludvigsson blev avstängd från a-kassan, krävdes på återbetalning och kunde inte betala sin hyra. Efter insats från facket backar a-kassan och betalar de 170 000 kronor i ersättning som Anna annars skulle gått miste om. 

 • Läs även...

  Missnöje på Gekås: Förbjöds jobba hemifrån

  Det råder missnöje bland Unionenmedlemmarna på Gekås Ullared. En av flera saker som irriterat fackklubben är att Gekås förbjudit tjänstemännen att jobba hemifrån under pandemin, även när smittspridningen var hög.

 • Läs även...

  Hög tid att söka studiestöd

  Planerar du att utnyttja Unionens studiestöd i samband med en utbildning? Då är det dags nu. I dagsläget är 2020 det sista året som du garanterat kan ta del av medlemsförmånen.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.

 • Läs även...

  Debatt: Kritik av arbetsgivare i sociala medier

  Vad du får och inte får säga om din arbetsgivare i sociala medier är oklart. I framtida avtalsförhandlingar måste gränsen bli tydlig kring anställdas rättigheter och skyldigheter, skriver Unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Föräldralediga fortsätter straffas i arbetslivet

  Föräldralediga fortsätter drabbas av negativa konsekvenser på jobbet. Nära fyra av tio som varit föräldralediga i minst ett år uppger att de har missgynnats på grund av att de varit hemma med barn, enligt en ny undersökning.