I vintras gick tusentals textilarbetare i Bangladesh i strejk med krav på högre lön. Enligt Babul Akhter, generalsekreterare för Bangladesh Garment and Industrial Workers Federation, en sammanslutning av 53 fackföreningar som organiserar textilarbetare i Bangladesh, sparkades och svartlistades närmare 12 000 arbetare och 65 personer, bland dem fackaktiva, har polisanmäls efter falska anklagelser.
Läs mer: H&M kände till att strejkare fått sparken
– När samma sak skedde fast i mindre skala 2016 tryckte H&M på och leverantörerna drog tillbaka anklagelserna. Men den här gången är de internationella påtryckningarna inte lika starka. Kanske beror det på att det var det mer fokus på situationen i Bangladesh efter katastrofen Rana Plaza, men för varje dag som går svalnar intresset, säger Babul Akhter.
Han är i Sverige för att blåsa liv i glöden igen och påminna svenska klädföretag och investerare om att situationen i Bangladesh, som är världens näst största producent av textilvaror efter Kina, är långtifrån bra.
– Lönerna vid textilfabrikerna är bland de lägsta i världen och går inte att leva på. Folk förhindras att gå med i facket och arbetsförhållandena är bedrövliga. Det har blivit lite säkrare efter Rana Plaza, men det finns fortfarande brister. Vi jobbar 10-12 timmar om dagen, även på helger, och det förekommer olagliga uppsägningar och falska anklagelser mot anställda.
Babul Akhter, som bjudits in av den ideella organisationen Fair Action, har träffat företrädare för MQ och Kappahl, samt fyra storbanker som är viktiga ägare i H&M. Han är nöjd med den respons han fått.
– De verkar vara väldigt samarbetsvilliga och positiva, problemet är att de inte har en aning om vad som händer i Bangladesh just nu, så jag berättade. De verkar angelägna att förbättra sig.
– Vi vet att många svenska företag försöker förbättra villkoren hos underleverantörer, men det går för långsamt. Det behövs mer påtryckningar för att det ska hända något.
Babul Akhter har flera konkreta förslag på vad som behövs göras. De svenska företagen behöver sätta press på leverantörerna så att dessa uppfyller uppförandekoder och implementerar levnadslöner och respekterar landets arbetslagstiftning. Stickkontrollerna behöver förbättras och utföras av en oberoende, neutral aktör. Dessutom behöver de svenska klädföretagen ha en dialog med de lokala fackförbunden.
Läs mer: H&M röstade nej till levnadslöner
Även svenska fackförbund kan hjälpa till, menar han:
– Fackens medlemmar i Sverige kan utöva påtryckningar på sina arbetsgivare och ställa frågor om hur de uppfyller sina löften och åtagande mot textilarbetare i Bangladesh. Fackmedlemmar i Bangladesh har samma krav som medlemmar i Sverige. Om vi samarbetar och ställer upp för varandra solidariskt kommer alla att tjäna på det, säger Babul Akhter.
Fakta
- 24 april 2013 rasade en åtta våningar högt kontors- och fabriksbyggnad, Rana Plaza, i Bangladesh. 1 129 personer dog och cirka 2 500 skadades.
- Importen till Sverige av kläder från Bangladesh har ökat med 48 procent de senaste fem åren, enligt SCB.
- Enligt Fair Actions rapport från maj i fjol har bara tre av de textiltillverkare som levererar kläder till svenska företag kollektivavtal. Bara sex leverantörer har lokal fackklubb.
- Totalt finns det cirka 4 500 fabriker i Bangladesh som producerar textilier.
- Drygt fyra miljoner människor, främst kvinnor, jobbar inom textilindustrin i Bangladesh
- Enligt Amnesty Press är textilarbetarlönerna i Kina fem gånger så höga som i Bangladesh.