Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Så mycket ökar lönerna

2,6 procent. Så mycket ökade lönerna i Sverige under årets första sju månader. Det visar ny statistik från Medlingsinstitutet.
Ola Rennstam Publicerad 30 september 2019, kl 14:34
Henrik Montgomery/TT
Henrik Montgomery/TT

Lönerna i Sverige har ökat med ungefär 2,5 procent per år sedan 2013. I många av de centrala kollektivavtalen har löneökningarna legat på drygt två procent per år under denna period. Påslagen i den lokala lönebildningen har med andra ord varit förhållandevis liten, trots en stark konjunktur.

Medlingsinstitutets bearbetning av konjunkturlönestatistikens utfall visar att lönerna i Sverige ökade med 2,6 procent under de första sju månaderna 2019 och att reallöneökningen blev 0,7 procent. Det är något högre än under 2018 då reallönen ökade med 0,4 procent

Enligt Medlingsinstitutet har löneökningstakten i näringslivet tilltagit något under året och samtidigt har det skett en viss dämpning i offentlig sektor.

Läs mer: Allt tuffare få till ökande reallöner

– Att lönerna ökat lite snabbare i näringslivet kan delvis förklaras av att många av de centrala avtalen innehåller lite högre löneökningar 2019 än 2018. Dessutom kan det finnas effekter på löneutvecklingen av de senaste årens höga resursutnyttjande i ekonomin, säger Valter Hultén, ekonom på Medlingsinstitutet, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Så höjer du din lön utan att byta jobb