Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Välkommen till nya kollega.se!

Vi har fått en ny sajt! Den är designad för att alltid finnas tillhands, genom att följsamt anpassa sig till den skärm du väljer att använda: stora datorn, plattan eller mobilen.
Susanna Lundell Publicerad

Världen förändras och vi med den. Vi vet att du och Kollegas övriga 570 000 läsare vill ha koll på vad som händer i det privata näringslivet oavsett om ni söker information från datorn, surfplattan eller mobilen.

Det har vi tagit hänsyn till med vår nya responsiva sajt. Den nya tekniken är optimerad för alla plattformar och sajten anpassar sig enkelt efter varifrån du surfar utan att du behöver tänka på det. Allt för att underlätta för dig att hitta det du behöver snabbt!

Vi vet att våra läsare lever ett aktivt liv med brist på tid och fokus på att ha koll på vad som händer för att kunna fatta kloka beslut i arbetslivet. Det har vi tagit hänsyn till genom att göra det enklare för varje besökare att söka efter just det som är viktigt för henne eller honom.

Vår ambition är att förse dig som läsare med granskningar, nyheter och användbara tips i ny design som har hämtat inspiration, färg och form från papperstidningen. Vi hoppas därför att du kommer att känna igen dig, men också att du upptäcker att formgivningen är anpassad för nätet.

Nytt är också redaktionsbloggen som du även når via kollega.se. Här samlar vi kommentarer, analyser, recensioner recept och annat från vår vardag på redaktionen.

Varmt välkommen till din digitala kompis i arbetslivet!

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledare

I Karl-Bertil Jonssons fotspår

En del väljer att liksom ge upp om mänskligheten och demokratin när världsläget är mörkt. De börjar tro på konspirationsteorier och sprider felaktiga fakta vidare. Men vi får inte släppa hoppet.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 19 december 2024, kl 10:05
Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Kollega och Chef & Karriär. Foto: Klas Sjöberg

Snart är det jul och säkert kommer några av er titta på Karl-Bertil Jonssons julafton på tv mellan pepparkakor och paketöppning. Den tecknade sagan handlar om tonåringen som bestämmer sig för att ta rika människornas julklappar och ge till de fattiga och utslagna. Jag säger inte att hans metod är den bästa – jag tänker inte uppmana till stöld – men visst behövs åtgärder som minskar klyftorna och polariseringen i samhället just nu.

För läget är på många sätt mörkt, med krig och konflikter. En av världens största demokratier har valt en president som byggt sin kampanj på att elda på hat och misstro mellan människor. Här hemma blir vardagen tuffare när arbetslösheten når nya rekordnivåer. För många kommer det inte att bli ”en välsignad jul” som Karl-Bertils ömma moder önskar sig.

Det är ens skyldighet att hålla glädjen levande

Det är svårt att stå ut med eländet. En del väljer att liksom ge upp om mänskligheten och demokratin. De börjar tro på konspirationsteorier och sprider felaktiga fakta vidare, vilket i sin tur ökar polariseringen.

Men den vägen leder bara till cynism och själviskhet. Vi måste göra tvärtom. Välja hoppet och ljuset, trots allt. För vår egen skull – men också för alla andras. 

Det betyder inte att vi ska blunda för verkligheten eller förneka det som är tungt, men vi ska agera. Engagera oss i föreningar, i facket, gå ut och nattvandra, träna ett gäng ungar i fotboll – helt enkelt hugga i där vi kan. Hitta tröst i musik, film och böcker, eller kanske naturen. Det är vår plikt som människor att odla det positiva, som en motkraft. Som den store humanisten Tage Danielsson – han som skrev sagan om Karl-Bertil Jonsson – också sa:

”Det är ens skyldighet att hålla glädjen levande.
Det kan vara tungt, men man måste försöka.
Om man ger upp och drunknar i sorgen, ökar man världens elände.”