Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Välkommen till nya kollega.se!

Vi har fått en ny sajt! Den är designad för att alltid finnas tillhands, genom att följsamt anpassa sig till den skärm du väljer att använda: stora datorn, plattan eller mobilen.
Susanna Lundell Publicerad 9 januari 2014, kl 11:26

Världen förändras och vi med den. Vi vet att du och Kollegas övriga 570 000 läsare vill ha koll på vad som händer i det privata näringslivet oavsett om ni söker information från datorn, surfplattan eller mobilen.

Det har vi tagit hänsyn till med vår nya responsiva sajt. Den nya tekniken är optimerad för alla plattformar och sajten anpassar sig enkelt efter varifrån du surfar utan att du behöver tänka på det. Allt för att underlätta för dig att hitta det du behöver snabbt!

Vi vet att våra läsare lever ett aktivt liv med brist på tid och fokus på att ha koll på vad som händer för att kunna fatta kloka beslut i arbetslivet. Det har vi tagit hänsyn till genom att göra det enklare för varje besökare att söka efter just det som är viktigt för henne eller honom.

Vår ambition är att förse dig som läsare med granskningar, nyheter och användbara tips i ny design som har hämtat inspiration, färg och form från papperstidningen. Vi hoppas därför att du kommer att känna igen dig, men också att du upptäcker att formgivningen är anpassad för nätet.

Nytt är också redaktionsbloggen som du även når via kollega.se. Här samlar vi kommentarer, analyser, recensioner recept och annat från vår vardag på redaktionen.

Varmt välkommen till din digitala kompis i arbetslivet!

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 6 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledare

Facket är ingen myndighet

Lech Walesa och hans arbetskamrater längtade efter bättre levnadsvillkor, men också efter yttrandefrihet. Fackligt arbete handlar om demokrati, och det kräver aktion på arbetsplatsen. Det är inte bara upp till ”någon annan” om förändring ska ske.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 23 september 2024, kl 05:59
Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Kollega och Chef & Karriär. Foto: Klas Sjöberg

I somras besökte jag området som för inte så väldigt länge sedan hette Leninvarvet, i Gdansk i Polen. Känslan var faktiskt smått hisnande, att strosa omkring i nutidshistorien.

Samma gröna metallkranar som var i bruk på 1980-talet står fortfarande kvar, som jättelika urtidsdjur. I övrigt är kontrasterna stora. Upprinnelsen till protesterna i det kommunistiskt styrda Polen var att matpriserna höjdes – ett av kraven var matkuponger. Nu har ett slitet kvarter i området tagits över av en hipp matmarknad där de många restaurangstånden erbjuder allt från sushi till tacos. Då var området låst, nu är det öppet för alla.

Ett museum berättar om hur fackföreningen Solidaritet bildades, trots att strejker och fackföreningar var förbjudna. Händelser som ledde till frigörelse från Sovjetunionen. Nu går vi turister genom samma port som Lech Walesa tog sig över för att komma in på området och leda strejken. Han och hans arbetskamrater längtade efter bättre levnadsvillkor, men också efter tryck- och yttrandefrihet.

Det är fint att bli påmind om att fackligt arbete är ett arbete för demokrati och öppenhet. Och att det krävs engagemang och mod på själva arbetsplatsen om riktig förändring ska ske.

Ibland är det som att vi glömmer bort det. Det pratas om facket som en slags myndighet eller ett försäkringsbolag – att det är ”någon annan” som har skyldighet att hjälpa till. Självklart ska man få hjälp av sitt fackförbund när man hamnar i kläm. Samtidigt gäller det att komma ihåg att det är en förening som kräver att medlemmar gör insatser på den egna arbetsplatsen.

Det går förstås inte att jämföra riskerna för varvsarbetarna i Gdansk med vårt vardagliga fackliga arbete. Men det är för den skull inget lätt jobb. Att vara den som kliver fram och tar ett förtroendeuppdrag kan vara tufft, tidskrävande och upplevas ensamt. Det kan du läsa mer om här.