Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Välkommen till din nya tidning!

Vi vill att du ska ha den bästa fack­förbunds­­tidningen. Därför har vi gjort en läsarundersökning där ni läsare har berättat att ni är nöjda med tidningen, att den är aktuell och att vi skriver om rätt saker. Men framför allt de yngre av er tycker att tidningens utseende skulle behöva ett ansiktslyft. Ni har också berättat för oss att ni vill ha fler användbara artiklar.
Susanna Lundell Publicerad

Detta har vi nu tagit fasta på. Nu finns nya uppdaterade Kollega ute bland läsarna. Med artiklar om hur du på bästa sätt klarar anställnings­intervjun och hur du får effektivare möten hoppas vi ge dig verktyg som underlättar för dig på jobbet. Om du har frågor som rör hur du ska hantera en jobbig kollega eller något annat i arbets­livet, kan du ställa en fråga till Kollegas karriärcoach Monica.

I reportaget  Varselvågen har vi med örat mot marken lyssnat av vad många av er läsare funderar på just nu. Vi har valt att göra en egen undersökning och presenterar helt nya siffror som visar att nästan hälften av er tjänstemän som svarat på våra frågor, någon gång har blivit varslade. Mer än var tionde har varit med om det flera gånger. Vi har också träffat tre som har gått igenom varsel och som på olika sätt har kommit ut på andra sidan. Vi hoppas med artiklar som denna kunna hjälpa dig som drabbas att sätta din situation i ett större perspektiv.

Vi vet också att arbetsmiljöfrågor intresserar er läsare. I det här numret har vi en artikel om musik på jobbet och hur det upplevs. Självklart med en egen undersökning med siffror som bland annat visar hur många arbets­givare som säger ja till Spotify på jobbet bland Unionens medlemmar. Musik kan ju vara något som underlättar arbetet för dig eller irriterar kollegorna, men helt klart väcker den känslor.

Visst är arbetslivet viktigt, men det är också balansen mellan arbete och fritid. Därför har vi också en avdelning i tidningen som vi har valt att kalla Logga ut. Vi tror att det är viktigt att vara koncentrerad och ge järnet på jobbet, men också att stänga av datorn och mobilen och vara ledig när du lämnar arbetsplatsen. Vår önskan är att du som läsare får hjälp att koppla av genom artiklar om mat och motion som får dig att må bättre både privat och på jobbet. Likaså vill vi ge dig de bästa tipsen som rör din privatekonomi och de bästa böckerna som får dig att glömma allt för en stund och bara vilja läsa vidare. Genom att se livet som en helhet och eftersträva balans mellan arbete och fritid hoppas vi på redaktionen kunna bidra till att du som läsare har alla verktyg du behöver för att må bra.

Har vi lyckats? Skriv till mig och berätta!

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledare

När AI särskriver blir jag en bakåtsträvare

Ständig förändring är vår tids mantra. Att testa nytt är bra och nödvändigt, det går inte an att vara en bakåtsträvare. Fast lite kanske?
Helena Ingvarsdotter Publicerad 3 februari 2025, kl 05:55
Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Kollega och Chef & Karriär. Foto: Klas Sjöberg

Vi arbetar agilt – är i ständig förändring. Så ska man säga och göra i dagens arbetsliv. Annars framstår man som en bakåtsträvare, och med viss rätt eftersom de flesta branscher förändras snabbt i dessa digitala tider. Ta bara AI-verktygen som redan är en realitet men ändå bara i början av utvecklingen.

Vi testar! Så säger vi när vi ska införa något nytt på jobbet. Och det är ju bra. Men för att på riktigt våga prova måste det finnas utrymme för att misslyckas. Finns det?

Nja, inte av sig självt i alla fall. Det är nämligen djupt rotat i oss människor att undvika att göra fel, vi är rädda att behöva möta skammen. Därför måste vi prata mer om motgångarna. Det tipset ger ledarskapsutvecklaren Loa Lava Brynjulfsdotter och hennes tips inspirerade mig att formulera ett nyårslöfte. Jag brukar egentligen inte ge några längre, förutom ”jag ska använda läppstift oftare”. Men nu har jag lagt till ett för 2025. Jag lovar att jag ska misslyckas, och att prata öppet om det för att bidra till avdramatisering av motgångar. Välkommen att hänga på om du vill!

Jag lovar att jag ska misslyckas, och att prata öppet om det

Apropå förändring. Jag läste att cirka hälften texterna på plattformen Linkedin kommit till med hjälp av AI-verktyg, till exempel chatGPT. Nog är det en smula omvälvande att vi snart inte vet vem som skrivit?

Inte ens missarna behöver vara mänskliga. Jag tänkte annars att vi i denna nya tid skulle bli lite glada över grammatiska fel, då vet vi säkert att det finns en människa bakom texten. Men tji fick jag. För nu har stavningskontrollsprogrammen som finns i datorn och mobilen börjat särskriva, alltså dela upp vissa sammansatta ord som absolut inte ska delas upp. Jag tror bestämt att jag känner en liten, liten bakåtsträvan komma krypande.