Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Välkommen till din nya tidning!

Vi vill att du ska ha den bästa fack­förbunds­­tidningen. Därför har vi gjort en läsarundersökning där ni läsare har berättat att ni är nöjda med tidningen, att den är aktuell och att vi skriver om rätt saker. Men framför allt de yngre av er tycker att tidningens utseende skulle behöva ett ansiktslyft. Ni har också berättat för oss att ni vill ha fler användbara artiklar.
Susanna Lundell Publicerad

Detta har vi nu tagit fasta på. Nu finns nya uppdaterade Kollega ute bland läsarna. Med artiklar om hur du på bästa sätt klarar anställnings­intervjun och hur du får effektivare möten hoppas vi ge dig verktyg som underlättar för dig på jobbet. Om du har frågor som rör hur du ska hantera en jobbig kollega eller något annat i arbets­livet, kan du ställa en fråga till Kollegas karriärcoach Monica.

I reportaget  Varselvågen har vi med örat mot marken lyssnat av vad många av er läsare funderar på just nu. Vi har valt att göra en egen undersökning och presenterar helt nya siffror som visar att nästan hälften av er tjänstemän som svarat på våra frågor, någon gång har blivit varslade. Mer än var tionde har varit med om det flera gånger. Vi har också träffat tre som har gått igenom varsel och som på olika sätt har kommit ut på andra sidan. Vi hoppas med artiklar som denna kunna hjälpa dig som drabbas att sätta din situation i ett större perspektiv.

Vi vet också att arbetsmiljöfrågor intresserar er läsare. I det här numret har vi en artikel om musik på jobbet och hur det upplevs. Självklart med en egen undersökning med siffror som bland annat visar hur många arbets­givare som säger ja till Spotify på jobbet bland Unionens medlemmar. Musik kan ju vara något som underlättar arbetet för dig eller irriterar kollegorna, men helt klart väcker den känslor.

Visst är arbetslivet viktigt, men det är också balansen mellan arbete och fritid. Därför har vi också en avdelning i tidningen som vi har valt att kalla Logga ut. Vi tror att det är viktigt att vara koncentrerad och ge järnet på jobbet, men också att stänga av datorn och mobilen och vara ledig när du lämnar arbetsplatsen. Vår önskan är att du som läsare får hjälp att koppla av genom artiklar om mat och motion som får dig att må bättre både privat och på jobbet. Likaså vill vi ge dig de bästa tipsen som rör din privatekonomi och de bästa böckerna som får dig att glömma allt för en stund och bara vilja läsa vidare. Genom att se livet som en helhet och eftersträva balans mellan arbete och fritid hoppas vi på redaktionen kunna bidra till att du som läsare har alla verktyg du behöver för att må bra.

Har vi lyckats? Skriv till mig och berätta!

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledare

I Karl-Bertil Jonssons fotspår

En del väljer att liksom ge upp om mänskligheten och demokratin när världsläget är mörkt. De börjar tro på konspirationsteorier och sprider felaktiga fakta vidare. Men vi får inte släppa hoppet.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 19 december 2024, kl 10:05
Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Kollega och Chef & Karriär. Foto: Klas Sjöberg

Snart är det jul och säkert kommer några av er titta på Karl-Bertil Jonssons julafton på tv mellan pepparkakor och paketöppning. Den tecknade sagan handlar om tonåringen som bestämmer sig för att ta rika människornas julklappar och ge till de fattiga och utslagna. Jag säger inte att hans metod är den bästa – jag tänker inte uppmana till stöld – men visst behövs åtgärder som minskar klyftorna och polariseringen i samhället just nu.

För läget är på många sätt mörkt, med krig och konflikter. En av världens största demokratier har valt en president som byggt sin kampanj på att elda på hat och misstro mellan människor. Här hemma blir vardagen tuffare när arbetslösheten når nya rekordnivåer. För många kommer det inte att bli ”en välsignad jul” som Karl-Bertils ömma moder önskar sig.

Det är ens skyldighet att hålla glädjen levande

Det är svårt att stå ut med eländet. En del väljer att liksom ge upp om mänskligheten och demokratin. De börjar tro på konspirationsteorier och sprider felaktiga fakta vidare, vilket i sin tur ökar polariseringen.

Men den vägen leder bara till cynism och själviskhet. Vi måste göra tvärtom. Välja hoppet och ljuset, trots allt. För vår egen skull – men också för alla andras. 

Det betyder inte att vi ska blunda för verkligheten eller förneka det som är tungt, men vi ska agera. Engagera oss i föreningar, i facket, gå ut och nattvandra, träna ett gäng ungar i fotboll – helt enkelt hugga i där vi kan. Hitta tröst i musik, film och böcker, eller kanske naturen. Det är vår plikt som människor att odla det positiva, som en motkraft. Som den store humanisten Tage Danielsson – han som skrev sagan om Karl-Bertil Jonsson – också sa:

”Det är ens skyldighet att hålla glädjen levande.
Det kan vara tungt, men man måste försöka.
Om man ger upp och drunknar i sorgen, ökar man världens elände.”