Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Våga vara ledig!

Var fjärde tjänsteman vågar inte ta så mycket semester i sommar som hon eller han egentligen skulle vilja. Anledningarna är chefens förväntningar och kollegornas arbetsbelastning.
Susanna Lundell Publicerad 18 juni 2012, kl 09:55
Ska du vara ledig i sommar? Ska du ha fyra veckors ledighet? Tar det någon dag eller två innan du känner dig helt avkopplad? Ibland en hel vecka innan du helt kan koppla av jobbet?

Om du svarar ja på alla dessa frågor tillhör du samma grupp som majoriteten av dem som svarats på Kollegas undersökning om avkoppling och semester (Läs mer om undersökningen på sidan 26).
Och visst är det glädjande att tre av fyra tjänstemän känner att de kan ta så lång semester som de önskar i sommar, men desto mer beklämmande är att var fjärde tjänsteman inte vågar vara ledig i den utsträckning hon eller han skulle vilja.

Den främsta anledningen till att inte våga ta ut mer semester är att anställda anser att deras arbetsgivare förväntar sig att de ska vara på plats, uppger de som svarat på Kollegas undersökning. Var tredje anger också som anledning att mer semester skulle göra att kollegorna får en högre arbetsbelastning.

Tjänstemännens arbetsvardag består således av outtalade höga krav på närvaro sommartid på arbetsplatsen. Därutöver verkar många arbetsplatser bestå av så slimmade organisationer att kollegorna sätts i klistret om man tar så mycket semester som man egentligen skulle önska.


Frågan alla bör ställa sig är hur detta påverkar tjänstemännens hälsa på längre sikt? Att år efter år ta kortare semester än vad man behöver kan naturligtvis påverka hälsan negativt. Likaså kan oron över kollegornas högre arbetsbelastning när man själv är ledig lägga sordin på semesterstämningen och göra det svårare att koppla av.
En annan grupp som har det extra tufft sommartid är de som saknar arbete. Av de arbets­sökande som svarat på frågorna uppger mer än hälften att de inte känner att de kan vara lediga i sommar. Att ständigt söka arbete och stå till arbetsmarknadens förfogande är självklart svårt att förena med semester. Exempelvis gör både en sämre ekonomi och kravet på att när som helst kunna hoppa in och börja jobba att det blir mycket svårt att resa.


Kanske är det också den ekonomiska krisen och den allt tuffare arbetsmarknaden som gör att var tredje tjänsteman i undersökningen säger att de har svårare att koppla av i dag än vad de hade för några år sedan.


För att kunna få en avkopplande ledighet i sommar bör du alltså ha ett jobb, en förstående chef och en organisation med tillräckligt många anställda så att du verkligen kan ta ut den semester du önskar.
Hur ser det ur för dig? Mejla mig och berätta!

Ledare

Hur nära ska chefen gå i utvecklingssamtalet?

Nu är tiden för utvecklingssamtalen på många arbetsplatser. Men hur personliga ska de vara egentligen?
Helena Ingvarsdotter Publicerad 13 februari 2024, kl 12:58
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare för Chef & Karriär samt Kollega. Foto: Klas Sjöberg.

Så här års håller vi utvecklingssamtal. Följer upp tidigare mål och skapar nya samt listar behovet av kompetensutveckling. Men syftet är även att nå ökad arbetsglädje och då måste samtalet dessutom bli personligt. Det är inte alla bekväma med, att hamna i fokus. Man kan vara blyg. Eller motståndare till upplägget.

”Varför ska vi utvecklas hela tiden? Räcker det inte att vi gör det vi ska?” Ungefär så sa en medarbetare till mig för många år sedan. Bakom låg, tror jag, en önskan att ”få vara som man är”. 

Räcker det inte att vi gör det vi ska?

Ska chefer försöka ändra beteenden? Jag tycker att det finns något som skaver med det – vi människor är olika och det är bra. Ett korrigerande kan skapa en känsla av att inte duga. Å andra sidan påverkar vissa beteenden andras arbetsmiljö negativt och måste stävjas.

Som så mycket annat i ledarskapet är det en balansgång, och lätt att kliva fel. Jag tror ändå på att våga gå nära, för ibland är det först då de viktigaste sakerna uppdagas – som att någon innerst inne inte trivs i nuvarande roll eller är på väg mot överansträngning.