Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Våga vara ledig!

Var fjärde tjänsteman vågar inte ta så mycket semester i sommar som hon eller han egentligen skulle vilja. Anledningarna är chefens förväntningar och kollegornas arbetsbelastning.
Susanna Lundell Publicerad
Ska du vara ledig i sommar? Ska du ha fyra veckors ledighet? Tar det någon dag eller två innan du känner dig helt avkopplad? Ibland en hel vecka innan du helt kan koppla av jobbet?

Om du svarar ja på alla dessa frågor tillhör du samma grupp som majoriteten av dem som svarats på Kollegas undersökning om avkoppling och semester (Läs mer om undersökningen på sidan 26).
Och visst är det glädjande att tre av fyra tjänstemän känner att de kan ta så lång semester som de önskar i sommar, men desto mer beklämmande är att var fjärde tjänsteman inte vågar vara ledig i den utsträckning hon eller han skulle vilja.

Den främsta anledningen till att inte våga ta ut mer semester är att anställda anser att deras arbetsgivare förväntar sig att de ska vara på plats, uppger de som svarat på Kollegas undersökning. Var tredje anger också som anledning att mer semester skulle göra att kollegorna får en högre arbetsbelastning.

Tjänstemännens arbetsvardag består således av outtalade höga krav på närvaro sommartid på arbetsplatsen. Därutöver verkar många arbetsplatser bestå av så slimmade organisationer att kollegorna sätts i klistret om man tar så mycket semester som man egentligen skulle önska.


Frågan alla bör ställa sig är hur detta påverkar tjänstemännens hälsa på längre sikt? Att år efter år ta kortare semester än vad man behöver kan naturligtvis påverka hälsan negativt. Likaså kan oron över kollegornas högre arbetsbelastning när man själv är ledig lägga sordin på semesterstämningen och göra det svårare att koppla av.
En annan grupp som har det extra tufft sommartid är de som saknar arbete. Av de arbets­sökande som svarat på frågorna uppger mer än hälften att de inte känner att de kan vara lediga i sommar. Att ständigt söka arbete och stå till arbetsmarknadens förfogande är självklart svårt att förena med semester. Exempelvis gör både en sämre ekonomi och kravet på att när som helst kunna hoppa in och börja jobba att det blir mycket svårt att resa.


Kanske är det också den ekonomiska krisen och den allt tuffare arbetsmarknaden som gör att var tredje tjänsteman i undersökningen säger att de har svårare att koppla av i dag än vad de hade för några år sedan.


För att kunna få en avkopplande ledighet i sommar bör du alltså ha ett jobb, en förstående chef och en organisation med tillräckligt många anställda så att du verkligen kan ta ut den semester du önskar.
Hur ser det ur för dig? Mejla mig och berätta!

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledare

I Karl-Bertil Jonssons fotspår

En del väljer att liksom ge upp om mänskligheten och demokratin när världsläget är mörkt. De börjar tro på konspirationsteorier och sprider felaktiga fakta vidare. Men vi får inte släppa hoppet.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 19 december 2024, kl 10:05
Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Kollega och Chef & Karriär. Foto: Klas Sjöberg

Snart är det jul och säkert kommer några av er titta på Karl-Bertil Jonssons julafton på tv mellan pepparkakor och paketöppning. Den tecknade sagan handlar om tonåringen som bestämmer sig för att ta rika människornas julklappar och ge till de fattiga och utslagna. Jag säger inte att hans metod är den bästa – jag tänker inte uppmana till stöld – men visst behövs åtgärder som minskar klyftorna och polariseringen i samhället just nu.

För läget är på många sätt mörkt, med krig och konflikter. En av världens största demokratier har valt en president som byggt sin kampanj på att elda på hat och misstro mellan människor. Här hemma blir vardagen tuffare när arbetslösheten når nya rekordnivåer. För många kommer det inte att bli ”en välsignad jul” som Karl-Bertils ömma moder önskar sig.

Det är ens skyldighet att hålla glädjen levande

Det är svårt att stå ut med eländet. En del väljer att liksom ge upp om mänskligheten och demokratin. De börjar tro på konspirationsteorier och sprider felaktiga fakta vidare, vilket i sin tur ökar polariseringen.

Men den vägen leder bara till cynism och själviskhet. Vi måste göra tvärtom. Välja hoppet och ljuset, trots allt. För vår egen skull – men också för alla andras. 

Det betyder inte att vi ska blunda för verkligheten eller förneka det som är tungt, men vi ska agera. Engagera oss i föreningar, i facket, gå ut och nattvandra, träna ett gäng ungar i fotboll – helt enkelt hugga i där vi kan. Hitta tröst i musik, film och böcker, eller kanske naturen. Det är vår plikt som människor att odla det positiva, som en motkraft. Som den store humanisten Tage Danielsson – han som skrev sagan om Karl-Bertil Jonsson – också sa:

”Det är ens skyldighet att hålla glädjen levande.
Det kan vara tungt, men man måste försöka.
Om man ger upp och drunknar i sorgen, ökar man världens elände.”