Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Tänka nytt

Efter ett antal år som journalist hade jag fastnat i en mall. Texterna var korrekta men tråkiga. Så jag hittade en kurs i kreativt skrivande. Det talas ju ofta om att tänka utanför boxen.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 5 december 2019, kl 10:32
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Christopher Hunt

Men på kursen släpptes vi inte fria, tvärtom stod det klart att kreativiteten mår bra av begränsning, den behöver en ram. Vi fick i uppgift att i stället för en traditionell artikel berätta historien som en schlager (jo, vi sjöng också). Eller en dikt, efter ett visst versmått.

Svårt, och just därför tvingades nya idéer fram. Lekfullheten smittade, så även om jag till vardags inte producerade mellolåtar eller blankvers blev mina texter något mindre trista.

Att någon form av hinder kan göra under för kreativiteten har också forskaren Anna Grzelec upptäckt. Hon undersökte en arbetsplats där medarbetare jobbade vidare i smyg med utvecklingsprojekt som chefen sagt nej till – att bryta mot reglerna stimulerade nytänkandet.

Läs mer: Kul kickar kreativitet

Nya idéer kan också uppstå när vi bejakar mångfald. Företaget som gör moraknivar gav Bashar Mustafa, flykting från Irak, praktik och jobb och tack vare honom har de nu export av knivar till Mellanöstern.

Läs hans framgångssaga: Flykten mot framgången

Det här är sista numret av Kollega före jul, hoppas att du får sköna helgdagar! Jag rekommenderar att tillbringa minst en heldag i pyjamas och ägna mycket tid åt att lägga pussel.

Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter
[email protected]