Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Ta leken på allvar

Att köra rally med kontorsstolarna på jobbet kan förstås bli stökigt och kanske till och med farligt, men jag råkar veta att det är väldigt kul. Lek, trams och fantasi på jobbet är faktiskt något att ta på allvar – det leder till kreativitet och utveckling.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 9 december 2021, kl 06:00
Christopher Hunt
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Kollega och Chef & Karriär. Christopher Hunt

Fakta som du förmodligen inte kände till om kontorsstolen serveras i senaste numret av Kollega. Vilket får mig att tänka på ett lite knasigt minne: ett spontant arrangerat kontorsstolsrally under en jobbfest jag var med på. Lokalerna var sådana att det gick att köra runt, runt i en slinga. Rätt så stökigt blev det med pappershögar som rasade när vi skar kurvorna, barnsligt var det kanske – och väldigt roligt. Att ha kul och tramsa med jobbarkompisarna är viktigt. Som min förra chef brukar säga: gladast vinner.

Lek och fantasi främjar inte bara välbefinnande och arbetsglädje utan också vår kreativa förmåga. Och kreativitet är nödvändigt för utveckling och nytänkande.

Psykologen Samuel West, som har forskat om lekfullhet på arbetsplatsen, tycker att vi ska tänka lite extra på det när vi nu planerar för framtidens kontor efter pandemin. I vår intervju höjer han ett varningens finger för hybridkontor som gör det svårare att skämta och skoja med kollegorna.

Apropå glädje. Snart kommer julen och vi vill tindra och glittra ikapp med änglaspel och julgranspynt. Men högtiden blir inte alltid så fröjdefull som vi skulle önska. Viljor behöver jämkas ihop, traditioner ska hinnas med. Kanske är du den enda i släkten med småbarn och ingen annan tänker på att julklappsutdelning vid halv åtta på kvällen är i senaste laget för en fyraåring. Japp, jag har egen erfarenhet av den grejen. Men trots vissa stressmoment älskar jag julen, och har numera lagom många måsten: att koka egen chokladkola och lägga ett julpussel.

Oavsett läge: vare sig du är ensam eller firar med vänner och familj, om du jobbar eller är ledig, så hoppas jag att du får fina och vilsamma helger. God jul och gott nytt år, önskar jag och hela Kollegaredaktionen!

Ledare

Göra världen bättre

Vi har firat in det nya året men i världen är det samma gamla elände. Men det finns ljuspunkter. Till exempel Morgan Collin som bestämde sig för att göra nytta och tillverka kaminer för leverans till Ukraina.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 18 januari 2023, kl 09:02
Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Kollega och Chef & Karriär. Foto: Klas Sjöberg

Snart har kriget i Ukraina pågått ett år. Vladimir Putin och hans militär gör sitt bästa för att knäcka motståndet, bland annat genom att slå ut kraftverk och eltillförsel för människor som lever där det blir väldigt kallt på vintern.

När konstruktören Morgan Collin hörde om detta på nyheterna bestämde han sig för att göra något. Han satte igång att designa och tillverka kaminer för leverans till Kiev. Ett antal Unionen-medlemmar hakade på och arbetsgivaren har upplåtit lokaler för arbetet. Jag rekommenderar dig att läsa vår artikel om Morgan och hans kollegor – deras insats sprider glädje och hopp mitt i allt elände.

Det är ju lätt att deppa ihop över att demokrati, fred och mänskliga rättigheter hotas och kränks

För elände finns det ju gott om. I Iran till exempel där människor fängslas och döms till döden för att de deltagit i demonstrationer mot att den 22-åriga Mahsa Zhina Amini greps av moralpolisen i Teheran och sedan dog i deras förvar. Hennes brott: hon ansågs inte bära sin huvudsjal på rätt sätt.

Och journalister som skriver om protesterna råkar illa ut. I december satt 62 journalister i fängelse i Iran, gripna för att de gör sitt jobb och rapporterar om den sanna verkligheten.

För övrigt slogs ett sorgligt rekord i slutet av förra året: 363 journalister satt fängslade runt om i världen, så många har det aldrig varit tidigare, enligt organisationen Committee to Protect Journalists. Fackligt arbete är också farligt på många håll i världen, till exempel i Myanmar som Kollega skrev om i höstas.

Då får man försöka ta sig i kragen

Det är ju lätt att deppa ihop över att demokrati, fred och mänskliga rättigheter hotas och kränks. Men då får man försöka ta sig i kragen och vara lite mer som Morgan Collin – han med kaminerna till Ukraina – tänker jag. Man får se till att agera för att göra världen lite bättre.

Jobba ideellt, skänk pengar till välgörande ändamål, engagera dig fackligt, säg ifrån mot rasism och sexism – alla kan vi göra något för ett mänskligare samhälle.