Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Ta leken på allvar

Att köra rally med kontorsstolarna på jobbet kan förstås bli stökigt och kanske till och med farligt, men jag råkar veta att det är väldigt kul. Lek, trams och fantasi på jobbet är faktiskt något att ta på allvar – det leder till kreativitet och utveckling.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 9 december 2021, kl 06:00
Christopher Hunt
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Kollega och Chef & Karriär. Christopher Hunt

Fakta som du förmodligen inte kände till om kontorsstolen serveras i senaste numret av Kollega. Vilket får mig att tänka på ett lite knasigt minne: ett spontant arrangerat kontorsstolsrally under en jobbfest jag var med på. Lokalerna var sådana att det gick att köra runt, runt i en slinga. Rätt så stökigt blev det med pappershögar som rasade när vi skar kurvorna, barnsligt var det kanske – och väldigt roligt. Att ha kul och tramsa med jobbarkompisarna är viktigt. Som min förra chef brukar säga: gladast vinner.

Lek och fantasi främjar inte bara välbefinnande och arbetsglädje utan också vår kreativa förmåga. Och kreativitet är nödvändigt för utveckling och nytänkande.

Psykologen Samuel West, som har forskat om lekfullhet på arbetsplatsen, tycker att vi ska tänka lite extra på det när vi nu planerar för framtidens kontor efter pandemin. I vår intervju höjer han ett varningens finger för hybridkontor som gör det svårare att skämta och skoja med kollegorna.

Apropå glädje. Snart kommer julen och vi vill tindra och glittra ikapp med änglaspel och julgranspynt. Men högtiden blir inte alltid så fröjdefull som vi skulle önska. Viljor behöver jämkas ihop, traditioner ska hinnas med. Kanske är du den enda i släkten med småbarn och ingen annan tänker på att julklappsutdelning vid halv åtta på kvällen är i senaste laget för en fyraåring. Japp, jag har egen erfarenhet av den grejen. Men trots vissa stressmoment älskar jag julen, och har numera lagom många måsten: att koka egen chokladkola och lägga ett julpussel.

Oavsett läge: vare sig du är ensam eller firar med vänner och familj, om du jobbar eller är ledig, så hoppas jag att du får fina och vilsamma helger. God jul och gott nytt år, önskar jag och hela Kollegaredaktionen!

Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter
[email protected]