Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Ta chansen att utvecklas

Hör du till dem som har en arbets­givare som peppar dig att utvecklas? Grattis i så fall. Knappt hälften av Unionens medlemmar genomför kompetensutveckling under ett år.
Susanna Lundell Publicerad 6 februari 2012, kl 10:57

Det är självklart inget som säger att du måste utvecklas. Men om du har gått och funderat på att du vill ta ett kliv uppåt eller i sidled, kan det vara en god idé att gå igenom vad du har gjort och vad du kan. Om du ser att du saknar en viss kompetens för att kunna få ett visst jobb, är det klokt att leta efter utbildningar som kan göra att kunskapsluckorna fylls igen. Genast blir du mer attraktiv när du söker nya jobb. Du har också ett betydligt bättre läge i nästa löneförhandling om du kan visa att du medvetet valt att utveckla din kompetens med sådant som arbetsgivaren visat att hon eller han efterlyser.

Vems är ansvaret för att du har den senaste och bästa kompetensen? I grunden är det naturligtvis arbetsgivarens. Men det skadar inte att ligga steget före. Många chefer tar tacksamt emot uppslag på utvecklande insatser för dig eller hela din arbetsgrupp.

Ett vanligt misstag många gör är att vänta på att chefen ska ta första steget och föreslå vilka kurser du bör gå. Det är betydligt bättre att du själv är aktiv i att se dig om efter lämpliga utbildningar. Kompetens är som bekant en färskvara och vem är en bättre expert än du själv på vad du kan tänkas behöva för att utvecklas.

Tiden är en bristvara hos många chefer, så ta chansen och hjälp din chef på traven. Kom väl förberedd till nästa utvecklingssamtal. Berätta om vad du vill utveckla hos dig själv och varför. Lyft fram vilka fördelar det har i ditt dagliga arbete om du får en viss sorts kompetensutveckling. Ta sedan fram ett underlag som du förberett före samtalet med chefen på vilka kurser som finns inom det område du vill fortbilda dig i.

Under samtalet serverar du sedan ditt färdiga smörgåsbord för just din kompetensutveckling för chefen. Det är bara för henne eller honom att välja. Lättare än så kan det inte bli för din chef och hon eller han är säkert mer än tacksam för att du lagt ner allt detta arbete. Du framstår också som tydlig med vad du vill och ditt engagemang kan ingen tvivla på när du förberett dig upp till tänderna. Sedan är det förstås självklart att din arbetsgivare också har en viktig del i din kompetens­utveckling.


Om chefen vill att du ska trivas och stanna kvar på ditt jobb gör han eller hon klokt i att uppmuntra din utveckling på så många sätt de kan. Det är ingen hemlighet att den som känner sig uppmuntrad och uppskattad stannar längre på sin arbetsplats än den som inte uppfattar att det den gör betyder något. Kurser och utbildningar är ett tydligt sätt för arbetsgivaren att visa att de tycker att du är värd att satsa på.

Så ta nu chansen och ge dig själv det du bäst av allt förtjänar. Ett gott och kompetensutvecklande år!

Susanna Lundell
[email protected]