Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Ta chansen att utvecklas

Hör du till dem som har en arbets­givare som peppar dig att utvecklas? Grattis i så fall. Knappt hälften av Unionens medlemmar genomför kompetensutveckling under ett år.
Susanna Lundell Publicerad

Det är självklart inget som säger att du måste utvecklas. Men om du har gått och funderat på att du vill ta ett kliv uppåt eller i sidled, kan det vara en god idé att gå igenom vad du har gjort och vad du kan. Om du ser att du saknar en viss kompetens för att kunna få ett visst jobb, är det klokt att leta efter utbildningar som kan göra att kunskapsluckorna fylls igen. Genast blir du mer attraktiv när du söker nya jobb. Du har också ett betydligt bättre läge i nästa löneförhandling om du kan visa att du medvetet valt att utveckla din kompetens med sådant som arbetsgivaren visat att hon eller han efterlyser.

Vems är ansvaret för att du har den senaste och bästa kompetensen? I grunden är det naturligtvis arbetsgivarens. Men det skadar inte att ligga steget före. Många chefer tar tacksamt emot uppslag på utvecklande insatser för dig eller hela din arbetsgrupp.

Ett vanligt misstag många gör är att vänta på att chefen ska ta första steget och föreslå vilka kurser du bör gå. Det är betydligt bättre att du själv är aktiv i att se dig om efter lämpliga utbildningar. Kompetens är som bekant en färskvara och vem är en bättre expert än du själv på vad du kan tänkas behöva för att utvecklas.

Tiden är en bristvara hos många chefer, så ta chansen och hjälp din chef på traven. Kom väl förberedd till nästa utvecklingssamtal. Berätta om vad du vill utveckla hos dig själv och varför. Lyft fram vilka fördelar det har i ditt dagliga arbete om du får en viss sorts kompetensutveckling. Ta sedan fram ett underlag som du förberett före samtalet med chefen på vilka kurser som finns inom det område du vill fortbilda dig i.

Under samtalet serverar du sedan ditt färdiga smörgåsbord för just din kompetensutveckling för chefen. Det är bara för henne eller honom att välja. Lättare än så kan det inte bli för din chef och hon eller han är säkert mer än tacksam för att du lagt ner allt detta arbete. Du framstår också som tydlig med vad du vill och ditt engagemang kan ingen tvivla på när du förberett dig upp till tänderna. Sedan är det förstås självklart att din arbetsgivare också har en viktig del i din kompetens­utveckling.


Om chefen vill att du ska trivas och stanna kvar på ditt jobb gör han eller hon klokt i att uppmuntra din utveckling på så många sätt de kan. Det är ingen hemlighet att den som känner sig uppmuntrad och uppskattad stannar längre på sin arbetsplats än den som inte uppfattar att det den gör betyder något. Kurser och utbildningar är ett tydligt sätt för arbetsgivaren att visa att de tycker att du är värd att satsa på.

Så ta nu chansen och ge dig själv det du bäst av allt förtjänar. Ett gott och kompetensutvecklande år!

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledare

När AI särskriver blir jag en bakåtsträvare

Ständig förändring är vår tids mantra. Att testa nytt är bra och nödvändigt, det går inte an att vara en bakåtsträvare. Fast lite kanske?
Helena Ingvarsdotter Publicerad 3 februari 2025, kl 05:55
Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Kollega och Chef & Karriär. Foto: Klas Sjöberg

Vi arbetar agilt – är i ständig förändring. Så ska man säga och göra i dagens arbetsliv. Annars framstår man som en bakåtsträvare, och med viss rätt eftersom de flesta branscher förändras snabbt i dessa digitala tider. Ta bara AI-verktygen som redan är en realitet men ändå bara i början av utvecklingen.

Vi testar! Så säger vi när vi ska införa något nytt på jobbet. Och det är ju bra. Men för att på riktigt våga prova måste det finnas utrymme för att misslyckas. Finns det?

Nja, inte av sig självt i alla fall. Det är nämligen djupt rotat i oss människor att undvika att göra fel, vi är rädda att behöva möta skammen. Därför måste vi prata mer om motgångarna. Det tipset ger ledarskapsutvecklaren Loa Lava Brynjulfsdotter och hennes tips inspirerade mig att formulera ett nyårslöfte. Jag brukar egentligen inte ge några längre, förutom ”jag ska använda läppstift oftare”. Men nu har jag lagt till ett för 2025. Jag lovar att jag ska misslyckas, och att prata öppet om det för att bidra till avdramatisering av motgångar. Välkommen att hänga på om du vill!

Jag lovar att jag ska misslyckas, och att prata öppet om det

Apropå förändring. Jag läste att cirka hälften texterna på plattformen Linkedin kommit till med hjälp av AI-verktyg, till exempel chatGPT. Nog är det en smula omvälvande att vi snart inte vet vem som skrivit?

Inte ens missarna behöver vara mänskliga. Jag tänkte annars att vi i denna nya tid skulle bli lite glada över grammatiska fel, då vet vi säkert att det finns en människa bakom texten. Men tji fick jag. För nu har stavningskontrollsprogrammen som finns i datorn och mobilen börjat särskriva, alltså dela upp vissa sammansatta ord som absolut inte ska delas upp. Jag tror bestämt att jag känner en liten, liten bakåtsträvan komma krypande.