Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Små förändringar kan göra stor skillnad

Att göra små förändringar i sitt arbetsliv kan vara nyckeln till att trivas bättre med sig själv och sin jobbsituation. I dag vantrivs alltför många på sin arbetsplats, och det är inte alla förunnat att hitta det perfekta jobbet där allt känns rätt från första dagen. Klokare då att börja förändra det som går. Och det bästa av allt: Det är du som sitter inne med informationen om vad som bör göras och hur.
Susanna Lundell Publicerad 27 januari 2014, kl 14:59

Så - om du vill göra skillnad i ditt eget och dina kollegors liv, varför inte börja med den egna arbetsplatsen? Det är ju du och dina arbetskamrater som sitter inne med den bästa informationen om hur just ni kan få bättre möten, roligare fikaraster eller effektivare arbetsdagar.

Och det är faktiskt så fiffigt att det är de små förändring­arna som gör hela skillnaden. Varje år när det är nytt år pratas det om de stora förändringarna.

Om nyårslöften som ska göra skillnad. Om att träna varje dag, testa en ny diet eller göra drömresan. Utöver att stora förändringar kan kännas ouppnåeliga, riskerar de också att inte bli av alls.

Det bästa är att du med gott samvete kan skippa de stora förändringarna,  för egentligen är det ju de små föränd­ringarna som är nyckeln till ett gott liv.

Att på lunchen ta en promenad och samla lite ljus, att på fikarasten prata med den där kollegan som alltid ger så mycket energi och tillfälle till glada skratt eller att varje dag innan man somnar påminna sig själv om tre bra saker man gjort under dagen, i stället för att älta vad man inte gjort eller vad man lyckats mindre bra med. Det är dessa små sätt att göra saker annorlunda som direkt gör skillnad.

Att engagera sig och bli fackligt förtroendevald är också en väg att gå om du vill förändra vardagen på din arbetsplats till det bättre. Kanske kan du tillsammans med kollegorna diskutera hur ni tillsammans ska få en bättre arbetsmiljö eller föreslå hur era gemensamma möten ska bli effektivare.

Det är ju vardagen som är den stora delen av livet, och den största delen av vår vakna tid till­bringar vi tillsammans med kollegorna på arbetsplatsen. Det fina med att göra små föränd­ringar är att vi, när vi vidtar dem, sam­tidigt höjer vår egen trivsel och vårt välmående lite mer för varje dag. Om vi dessutom får våra kollegor att samtidigt må bättre, är då inte det en positiv start på det nya jobbåret så säg?

Ny sajt!

Här på Kollega-redaktionen startade vi året med att lansera en ny sajt. Läs mer om det här.

Susanna Lundell
[email protected]