Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Så kan du stötta din allergiska kollega

Näsa och ögon rinner och tröttheten är så påtaglig att varje arbetsdag ter sig som ett halvår. Snörvel och nysningar på möten möts med ogillande blickar och tolkas som att kollegan eller chefen har släpat sig till arbetsplatsen med en jobbig förkylning.
Susanna Lundell Publicerad

Det är fullt förståeligt eftersom symtomen vid en första anblick kan vara snarlika, men nu handlar det om pollenallergi. För de drabbade kan en picknick eller brännbollsturnering med arbetskamraterna förstöra resten av dagen. Likaså kan tröttheten som följer av allergin eller medicineringen göra att våren blir ett gissel. Trots detta förväntas allergikern fungera som vanligt på jobbet.

Och det är många som drabbas. 4 av 10 är allergisk mot någonting, visar en ny undersökning som Novus har gjort på uppdrag av Kollega. Av dem som är allergiska är mer än häften allergiska mot pollen. Nästan sex av tio pollenallergiker upplever också att de presterar sämre på jobbet under pollensäsongen.

För den som har en allergi kan det vara avgörande att ha en förstående chef, men undersökningen visar att en av fem allergiker inte tycker att deras chef tar hänsyn till deras situation. För allergikerna skulle det exempelvis underlätta att få jobba hemma under de värsta dagarna. Det skulle också vara till hjälp om chefen visade förståelse för att den anställde kan vara trött under en period. En chef som inte förstår kan kanske inte heller stötta den anställde på rätt sätt.

Nästan var tionde pollenallergiker svarar att deras arbetsprestation påverkas mycket negativt under pollen­säsongen. Av de tillfrågade tyckte mer än var tionde av både allergiker och ickeallergiker att allergiska kollegor presterar sämre under pollensäsongen. Det kan naturligtvis leda till irritation i en arbetsgrupp om kollegor under en period inte orkar med alla arbetsuppgifter. Särskilt om det innebär att andra kollegor förväntas jobba mer.

De som påverkas negativt av pollenallergi på jobbet upp­lever att de blir trötta, inte känner sig riktigt klara och att de blir sura och irriterade, något som kan vara ett problem för både kollegor och familjemedlemmar. Och det är naturligtvis inte roligt vare sig för allergikerna eller för dem som inte är allergiska att möta sura kollegor vid kaffebryggaren eller på morgonmötet.  

Kanske kan vi få våra allergiska kollegor att må bättre genom att visa förståelse för deras situation. Alla har perioder i sitt arbetsliv då de är mer eller mindre trötta.

Så nästa gång en kollega nyser och möter din blick med röda, rinnande ögon - erbjud en kopp kaffe och fråga hur läget är. Det kan bli början på en ny bra arbetsdag för hela arbetsgruppen!

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledare

I Karl-Bertil Jonssons fotspår

En del väljer att liksom ge upp om mänskligheten och demokratin när världsläget är mörkt. De börjar tro på konspirationsteorier och sprider felaktiga fakta vidare. Men vi får inte släppa hoppet.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 19 december 2024, kl 10:05
Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Kollega och Chef & Karriär. Foto: Klas Sjöberg

Snart är det jul och säkert kommer några av er titta på Karl-Bertil Jonssons julafton på tv mellan pepparkakor och paketöppning. Den tecknade sagan handlar om tonåringen som bestämmer sig för att ta rika människornas julklappar och ge till de fattiga och utslagna. Jag säger inte att hans metod är den bästa – jag tänker inte uppmana till stöld – men visst behövs åtgärder som minskar klyftorna och polariseringen i samhället just nu.

För läget är på många sätt mörkt, med krig och konflikter. En av världens största demokratier har valt en president som byggt sin kampanj på att elda på hat och misstro mellan människor. Här hemma blir vardagen tuffare när arbetslösheten når nya rekordnivåer. För många kommer det inte att bli ”en välsignad jul” som Karl-Bertils ömma moder önskar sig.

Det är ens skyldighet att hålla glädjen levande

Det är svårt att stå ut med eländet. En del väljer att liksom ge upp om mänskligheten och demokratin. De börjar tro på konspirationsteorier och sprider felaktiga fakta vidare, vilket i sin tur ökar polariseringen.

Men den vägen leder bara till cynism och själviskhet. Vi måste göra tvärtom. Välja hoppet och ljuset, trots allt. För vår egen skull – men också för alla andras. 

Det betyder inte att vi ska blunda för verkligheten eller förneka det som är tungt, men vi ska agera. Engagera oss i föreningar, i facket, gå ut och nattvandra, träna ett gäng ungar i fotboll – helt enkelt hugga i där vi kan. Hitta tröst i musik, film och böcker, eller kanske naturen. Det är vår plikt som människor att odla det positiva, som en motkraft. Som den store humanisten Tage Danielsson – han som skrev sagan om Karl-Bertil Jonsson – också sa:

”Det är ens skyldighet att hålla glädjen levande.
Det kan vara tungt, men man måste försöka.
Om man ger upp och drunknar i sorgen, ökar man världens elände.”