Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Position har fått ny form!

Chefstidningen Position, tillika Kollegas systertidning, har fått ny form! Nya Position är till formatet mindre – men nu är det så att less is more! Den moderna chefstidningen i läsplatteformat ska med 60 sidor vara mer innehållsrik, mer inspirerande, mer användbar och mer varierad!
Dag Bremberg Publicerad

Vi påbörjade omgörningen för ett år sedan, och ni chefer som drivit förändringsarbete vet att det brukar kräva en insikt om betydande problem.

Vi visste dock att nästan alla läsare var nöjda med sin tidning. Vår senaste enkät visade att över 90 procent tyckte att Position var trovärdig, lättläst, kunnig, användbar och saklig. Men tidningen hade fyllt fem år, det var dags för en ny form. Så vi utmanade oss själva och ifrågasatte allt vi hittills gjort.

Nya Position blev tjockare, men vi är lika hungriga och det kommer att bli ständiga förbättringar! Så hör av er med synpunkter, risa och rosa!

Med parollen ”För bättre ledarskap” är vår mission att hjälpa chefer att fungera bättre. Vi ska ge verktyg, tips och råd från experter. Vi ska rapportera om trender och nya forskningsrön. Vi ska ifrågasätta myter och fördomar. Vi ska granska dem som tjänar pengar genom att utlova hjälp till vilsna chefer. Vi ska berätta om chefer som vågat välja sin egen väg. Vi ska göra mycket! 

Svenska chefer har många utmaningar, inte minst de som arbetar i globala verksamheter. Men det svenska ledarskapet är en utmärkt grund för det moderna arbetslivet – som kommer att bygga på öppenhet, tillit, ödmjukhet, delegering, mångfald, värdegrundsarbete, mål­styrning och visionära strategier.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledare

I Karl-Bertil Jonssons fotspår

En del väljer att liksom ge upp om mänskligheten och demokratin när världsläget är mörkt. De börjar tro på konspirationsteorier och sprider felaktiga fakta vidare. Men vi får inte släppa hoppet.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 19 december 2024, kl 10:05
Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Kollega och Chef & Karriär. Foto: Klas Sjöberg

Snart är det jul och säkert kommer några av er titta på Karl-Bertil Jonssons julafton på tv mellan pepparkakor och paketöppning. Den tecknade sagan handlar om tonåringen som bestämmer sig för att ta rika människornas julklappar och ge till de fattiga och utslagna. Jag säger inte att hans metod är den bästa – jag tänker inte uppmana till stöld – men visst behövs åtgärder som minskar klyftorna och polariseringen i samhället just nu.

För läget är på många sätt mörkt, med krig och konflikter. En av världens största demokratier har valt en president som byggt sin kampanj på att elda på hat och misstro mellan människor. Här hemma blir vardagen tuffare när arbetslösheten når nya rekordnivåer. För många kommer det inte att bli ”en välsignad jul” som Karl-Bertils ömma moder önskar sig.

Det är ens skyldighet att hålla glädjen levande

Det är svårt att stå ut med eländet. En del väljer att liksom ge upp om mänskligheten och demokratin. De börjar tro på konspirationsteorier och sprider felaktiga fakta vidare, vilket i sin tur ökar polariseringen.

Men den vägen leder bara till cynism och själviskhet. Vi måste göra tvärtom. Välja hoppet och ljuset, trots allt. För vår egen skull – men också för alla andras. 

Det betyder inte att vi ska blunda för verkligheten eller förneka det som är tungt, men vi ska agera. Engagera oss i föreningar, i facket, gå ut och nattvandra, träna ett gäng ungar i fotboll – helt enkelt hugga i där vi kan. Hitta tröst i musik, film och böcker, eller kanske naturen. Det är vår plikt som människor att odla det positiva, som en motkraft. Som den store humanisten Tage Danielsson – han som skrev sagan om Karl-Bertil Jonsson – också sa:

”Det är ens skyldighet att hålla glädjen levande.
Det kan vara tungt, men man måste försöka.
Om man ger upp och drunknar i sorgen, ökar man världens elände.”