Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Position har fått ny form!

Chefstidningen Position, tillika Kollegas systertidning, har fått ny form! Nya Position är till formatet mindre – men nu är det så att less is more! Den moderna chefstidningen i läsplatteformat ska med 60 sidor vara mer innehållsrik, mer inspirerande, mer användbar och mer varierad!
Dag Bremberg Publicerad

Vi påbörjade omgörningen för ett år sedan, och ni chefer som drivit förändringsarbete vet att det brukar kräva en insikt om betydande problem.

Vi visste dock att nästan alla läsare var nöjda med sin tidning. Vår senaste enkät visade att över 90 procent tyckte att Position var trovärdig, lättläst, kunnig, användbar och saklig. Men tidningen hade fyllt fem år, det var dags för en ny form. Så vi utmanade oss själva och ifrågasatte allt vi hittills gjort.

Nya Position blev tjockare, men vi är lika hungriga och det kommer att bli ständiga förbättringar! Så hör av er med synpunkter, risa och rosa!

Med parollen ”För bättre ledarskap” är vår mission att hjälpa chefer att fungera bättre. Vi ska ge verktyg, tips och råd från experter. Vi ska rapportera om trender och nya forskningsrön. Vi ska ifrågasätta myter och fördomar. Vi ska granska dem som tjänar pengar genom att utlova hjälp till vilsna chefer. Vi ska berätta om chefer som vågat välja sin egen väg. Vi ska göra mycket! 

Svenska chefer har många utmaningar, inte minst de som arbetar i globala verksamheter. Men det svenska ledarskapet är en utmärkt grund för det moderna arbetslivet – som kommer att bygga på öppenhet, tillit, ödmjukhet, delegering, mångfald, värdegrundsarbete, mål­styrning och visionära strategier.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledare

Är bäst-före-datum passerat?

Få vill skylta med sin åldernoja, men i slutna sällskap pratar folk i min generation om rädslan för att inte längre räknas på arbetsmarknaden. Jag tror att det är dags att prata mer öppet om oron.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 21 oktober 2024, kl 05:58
Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Kollega och Chef & Karriär. Foto: Klas Sjöberg

Kanske har du fnissat åt skämt i stil med ”arbetsgivaren letar efter någon som är 25 år, har 15 års erfarenhet och utflugna barn”. Lite raljerande förstås, men åldersfixeringen på arbetsmarknaden är ett faktum.

När du är ung, kanske med en splitter ny utbildning på cv:t, hindras du av brist på erfarenhet. När du fått erfarenhet saknar du ungdom och färsk utbildning. Eller så stöter du på patrull för att den som rekryterar befarar att du vill styra och ställa för mycket. Eller kräva för hög lön.

Själv är jag 55 år, älskar mitt jobb och vill gärna fortsätta: uppdraget är meningsfullt, kollegorna roliga och arbetet utvecklande. Det finns ingen annan anställning jag går och suktar efter – jag stortrivs i nuet.

Men jag tvingas ändå tänka ett antal år framåt. För om vi ska vara ärliga tickar klockan mot den punkt när det är betydligt svårare att bli toppkandidaten i en rekrytering. Vissa skulle till och med säga att bäst-före-datum är passerat. Så kanske är det så här krasst för folk i min ålder: leta nytt jobb nu eller bestäm att det här är din arbetsplats till pensionen. Det är såklart inte fel att stanna när man trivs, men ska man verkligen behöva avgöra det när det fortfarande återstår mer än tio år av arbetslivet?

Jag märker att många jämnåriga diskuterar detta, att utsikterna till ytterligare en sväng i jobblivet har krympt. Men det sägs i slutna sällskap – ingen vill väl skylta med åldersnoja. Fast det handlar ju inte om rädsla för att få rynkor och grått hår, utan om oron för att inte längre räknas på arbetsmarknaden. Den oron borde vi prata mer öppet om.

Vi borde också glädja oss åt de goda exempel som trots allt finns. Till exempel kan du här inspireras av Margareta Hallin som blev uppsagd efter ett långt arbetsliv, vid 57 års ålder, men hittade en helt ny väg.