Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Demokrati på heltid

Vi har ett tufft samhällsklimat. Tonläget i sociala medier är uppskruvat, objektiva nyheter och forskarrön ifrågasätts och kallas fejk.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 30 oktober 2019, kl 13:49
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Christopher Hunt

De så kallade filterbubblorna gör att vi till stor del möter åsikter vi redan delar, vilket skapar en polarisering i det offentliga samtalet. Utvecklingen går åt fel håll för press- och yttrandefriheten, på flera håll i världen hotas och dödas journalister och fackligt aktiva. Kort sagt – demokratin är under stark press. Och vi måste alla vara med och försvara den, i vardagen.

Det handlar om att säga ifrån mot rasism, sexism och kränkningar och om att inte ducka fast det blir obekvämt. Du och jag ska behandla alla människor med respekt, även dem som tycker tvärtom. Vi ska jobba för jämställdhet och mångfald – på arbetsplatsen, i föreningslivet, i kommentarsfälten och på middag med vänner. Och, nog så viktigt: erkänna att vi har fördomar och utmana de egna tankemönstren.

Demokratiuppdraget behöver vara på heltid och det är glädjande att Unionen på sin kongress bestämde att flytta fram positionerna. Dels genom beslutet att aktivt verka för demokratin, dels genom att anta en jämlikhets- och mångfaldsplattform.

Läs mer: Unionen ändrar stadgar om demokrati

Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter
[email protected]