Annons
Annons
 • Mellan mars och oktober har andelen arbetslösa som får ersättning från Unionens a-kassa ökat med över 70 procent. Foto: Ola Rennstam / Kollega

Kraftig ökning av arbetslösa hos a-kassan

Publicerad 20 november 2020, kl 07:45

Antalet personer med ersättning från Unionens a-kassa närapå fördubblades mellan mars och oktober. Nu befarar a-kassan att arbetslösheten ska öka ytterligare.

Coronapandemin har slagit rejält mot vissa branscher. Särskilt tufft har det varit för besöksnäringen. Många restauranger, hotell, konferens- och skidanläggningar och resebyråer har drabbats hårt när besökarna uteblivit. Men även företag inom företagstjänster, som teknik, IT, design och personaluthyrning har haft det tufft, enligt Arbetsförmedlingens varselstatistik.

Att också tjänstemän drabbats syns tydligt i statistiken från Unionens a-kassa. I mars fick 18 462 personer ersättning från a-kassan. I oktober var motsvarande siffra 31 881 personer – en ökning med nästan 73 procent.

Under senhösten har dock antalet ärenden minskat något, men nu befarar Harald Petersson, kassaföreståndare på Unionens a-kassa, återigen en ökning.

Läs mer: Arbetslösa får vänta länge på a-kassa

– Från att vi sett ett minskat antal ärenden finns nu återigen en risk för ökad arbetslöshet framöver. Vi är dock bättre rustade nu jämfört med under den tidiga våren och sommaren, säger han.

Den kraftiga tillströmningen av ärenden visar sig också i handläggningstiden. I mars tog det i genomsnitt fyra veckor att utreda en ansökan om a-kassa, i oktober tog det sex veckor. A-kassorna har också fått kritik av den statliga tillsynsmyndigheten IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, för att de tar för lång tid på sig.

Läs mer: A-kassan kritiseras för långa väntetider

För att korta handläggningstiderna har Unionens a-kassa anställt ett 60-tal nya medarbetare. Många av medarbetarna avstod dessutom en fjärde semestervecka i somras för att öka tillgängligheten.

Justitieombudsmannen, JO, granskar nu handläggningstiderna hos några av Sveriges a-kassor. Unionens a-kassa är dock inte en av dem som granskas. Under hösten har Unionens a-kassa JO-anmälts av sex personer för långa handläggningstider, men av de ärenden som utretts har JO inte kritiserat kassan.

Läs mer: Så ökar du dina chanser till nytt jobb

David Österberg
David Österberg
[email protected]
 • Läs även...

  Extrastöd räddar a-kassan

  Antalet ansökningarna till Unionens a-kassa har nästan fördubblats under pandemin. Men väntetiderna har inte ökat i motsvarande grad – tack vare extra stöd till kundtjänsten och nyanställningar.

 • Läs även...

  Unionens a-kassa dyrast

  58 kronor. Så mycket höjs avgiften till Unionens a-kassa som därmed blir dyrast av landets kassor.
  – Vi gör det inte för att tjäna pengar utan för att finansiera de utgifter vi fått, säger Harald Petersson, chef för Unionens a-kassa.

 • Läs även...

  A-kassan höjer avgiften

  Unionens a-kassa måste höja medlemsavgiften och anställa fler för att klara det ökade trycket under coronakrisen. Hur hög avgiftshöjning det handlar kan bli klart nästa vecka.

 • Läs även...

  A-kassan kritiseras för långa väntetider

  IAF är kritisk till a-kassornas långa handläggningstider. För en del arbetslösa medlemmar i Unionens a-kassa kan det betyda en väntan på ersättning i nio veckor eller mer. För de flesta går det dock snabbare.

 • Läs även...

  A-kassor slåss om medlemmar

  Flera a-kassor upplever att Unionens a-kassa konkurrerar med dem om medlemmar. Det visar en rapport från tillsynsmyndigheten IAF som också anmärker på hur Unionenkassan beviljar medlemskap.

 • Läs även...

  Arbetslösa får vänta länge på a-kassa

  Anders Lindström har väntat tio veckor på ersättning från Unionens a-kassa, trots att han skickat in alla intyg. Han är kritisk till att kassan inte informerar om de långa handläggningstiderna.