Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

7 av 10 upplever ingen skillnad efter metoo

Endast var femte yrkesverksam har märkt skillnad på sin arbetsplats sedan metoo startade för ett par år sedan. Det visar en ny undersökning.
Anita Täpp Publicerad 5 november 2019, kl 14:22
Mirshod Tursunov/Colourbox
Samtidigt som 33 procent anser att arbetsgivaren har tagit frågan om sexuella trakasserier på allvar upplever sju av tio ingen skillnad sedan metoo. Mirshod Tursunov/Colourbox

Hur har arbetslivet förändrats sedan metoo inleddes för ett par år sedan? Det har varit utgångspunkten för en undersökning som nu gjorts på TCO:s uppdrag.

Av de nära 1 200 yrkesverksamma som deltagit i undersökningen uppger 19 procent att de märkt skillnad på sin arbetsplats till följd av metoo. Det exempelvis genom att det nu råder en större medvetenhet om sexuella trakasserier och att det inte längre är lika okej att dra skämt med sexuellt innehåll på jobbet.

72 procent uppger att de inte har märkt någon skillnad på arbetsplatsen medan resterande är osäkra. Samtidigt anser 33 procent att arbetsgivaren har tagit frågan om sexuella trakasserier på allvar de senaste två åren. Vilket alltså är motsägelsefullt eftersom det är många fler än de 19 procent som upplevt en skillnad till följd av metoo.

Läs mer: Kvinnor i facket vittnar om sexuella trakasserier

– Vi vet inte riktigt vad den skillnaden beror på. Men det kan vara så att arbetsgivaren har gjort något så att man tycker att sexuella trakasserier tas på större allvar. Samtidigt som man kanske inte har upplevt att det har varit ett problem innan heller och därför inte svarar att man märkt någon skillnad på arbetsplatsen, säger Ulrika Hagström, utredare med ansvar för arbetsmiljöfrågor på TCO.

Av undersökningen framkommer också att 81 procent anser att det är tydligt vem man ska vända sig till om någon blir utsatt för sexuella trakasserier. Var fjärde tillfrågad önskar att arbetsgivaren gjorde mer för att förebygga och hantera sexuella trakasserier.

Enligt TCO finns inga större könsskillnader i undersökningen.

Läs mer: Andra män orsak till metoo

Fotnot: 1 172 yrkesverksamma i åldern 18 till 65 år har deltagit i undersökningen som gjordes av Novus på uppdrag av TCO mellan den 3 och 16 oktober 2019.