Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Levnadslön eller enklare design

Sean Sophal, en textilarbetare från Kambodja som på onsdagen besökte LO-TCO Biståndsnämnd och Fair Trade Center i Stockholm, kom med en oväntad vädjan till publiken i TCO:s lokaler:
- Köp inte kläder med komplicerad design!
Gabriella Westberg Publicerad 23 oktober 2014, kl 12:24
Kollega
Vorng Demorgn (tv) från den kambodjanska fackliga organisationen C.CAWDU och Sean Sophal, textilarbetare från Kambodja. Kollega

Sean Sophal och hennes kollegor jobbar ofta 12 timmar om dagen, sex dagar i veckan – även då det står 8 timmars arbetsdag på kontrakten. Det är arbetsgivaren som styr och det är inget som kontrolleras från annat håll, berättade hon frankt för en fullsatt sal på TCO. Hon berättade om trånga och dammiga fabrikslokaler där det stinker av olika kemikalier.

- Och det finns bara en liten dörr för att gå in och ut, sa hon.

I Kambodja står textilindustrin för 95 procent av landets export. Alternativen till att jobba inom klädproduktionen är inte många, enligt Vorng Demorng, från ett av de kambodjanska textilarbetarnas fackförbund C.CAWDU, som också medverkade på seminariet. Det är på många sätt arbetsgivarens marknad. Att organisera sig fackligt är lagligt men inte uppskattat av arbetsgivarna och den som vågar begära högre lön riskerar bli av med jobbet.

Efter många års kamp för schystare villkor i textilindustrin har landets minimilöner höjts till 100 dollar i månaden, vilket motsvarar cirka 755 kronor. Det räcker inte, menar Sean Sophal.

- Vi har inte råd att hyra en bra bostad. När vi behöver äta måste vi köpa den billigaste maten på gatan utanför fabriken. Det är inte nyttig och näringsrik mat. När vi har semester får vi stanna på våra rum vid fabriken, för vi har inte råd att åka hem till våra familjer. Blir vi sjuka får vi köpa medicin utan att ha talat med någon doktor. Sjukhus har vi inte råd att besöka.

Det Sean Sophal och Vorng Demorng hoppas på är att få upp minimilönerna till en rimlig levnadsnivå – det vill säga en lön som täcker löpande kostnader för mat, kläder, sjukvård, skola, transporter för sig själv och sin familj.

Minimilönen är lagstadgad och bestämd av regeringen. I levnadslönen, som bland annat förfäktas av organisationer som Clean Clothes Campaign och den panasiatiska Asia Floor Wage, inkluderas uppskattade kostnader för sjukvård, barn och möjlighet till visst sparande. Levnadslön står alltså för något lite mer hållbart, en möjlighet till ett värdigt liv.

Många internationella klädföretag har efter de senaste årens katastrofer med fabriksras och –bränder och därpå följande upplopp antagit en uppförandekod för bättre villkor för textilarbetarna. Svenska H&M, som är en av industrins allra största köpare, har också i samtal med den kambodjanska regeringen tryckt på för att höja minimilönen från nuvarande 100 dollar i månaden till 177 dollar. Enligt företagets egen hållbarhetsrapport är det också på miniminivån lönerna i de kambodjanska fabrikerna H&M samarbetar med, ligger.

Asia Floor Wage har räknat på hur stor skillnad det är i reda kronor på den lagstadgade minimilönen och en rimlig levnadslön i ett antal länder. Störst skillnad är det i Bangladesh, där minimilönen motsvarar 19 procent av levnadslönen. I Sri Lanka likaså och i Kambodja är minimilönen en knapp fjärdedel av den lägsta lön som enligt organisationerna krävs för ett värdigt liv.

H&M - som enligt Fair Trade Center ändå ligger långt före konkurrenter som Kapp-Ahl och Lindex i ambitionsnivå vad gäller arbetarnas villkor - har startat ett pilotprojekt med tre fabriker, en i Kambodja och två i Bangladesh, där de anställda lär få motsvarande levnadslön. Målet är att 850 000 textilarbetare i regionen ska ha levnadslön till 2018. Ett lovvärt initiativ, enligt Fair Trade Center, som dock understryker att H&M inte definierat vad de menar med levnadslön eller hur de ska nå målet.

Ett sätt kanske kunde vara att se över designen. På seminariet hos TCO uppmanade sömmerskan Sean Sophal oss i publiken, vi som är några av den kambodjanska textilindustrins största köpare:

- Snälla designers, gör inte så komplicerad design! Vi får inte mer tid på oss att sy plaggen för att de är svåra. Och tar det för lång tid får man sparken. Ni som är konsumenter, köp inte kläder med komplicerad design!

Levnadslön

En levnadslön är en lön som gör det möjligt för en människa att försörja sig själv och sin familj. Det inkluderar uppskattade löpande men basala kostnader som bostad, mat, transporter, skolgång för barnen etcetera.

Skräddarsydda löner är en rapport om vikten av levnadslöner i textilindustrin, från Clean Clothes Campaign, här finns en översatt sammanfattning av rapporten.

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer".