Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Unionen borde efterleva sin egen vision

Visionen för Unionen är ”Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet”. Detta låter ju bra men alla får inte möjlighet att vara tillsammans i arbetslivet på Unionen – eller på många andra arbetsplatser.
Publicerad 22 maj 2015, kl 14:22

 

Under våren 2015 har Unionen rekryterat personal via ett externt företag utan att ta reda på om ”alla” kan använda företagets webbverktyg. Personer med gravare syn/lässkrivsvårigheter behöver i regel använda ett skärmläsningsprogram för att kunna tolka en datorskärms innehåll. Skrämläsningsprogrammet översätter, i syntetiskt tal eller punktskrift, vad som finns på skärmen. För att detta ska fungera krävs att vissa vedertagna webbstandarder följs.

I den aktuella rekryteringen valde Unionen samarbete med ett av Sveriges största aktörer på marknaden vars webbverktyg inte fungerar ihop med skärmläsningsprogram.

Att kontakta företaget och påtala problemet är det samma som att kasta ansökan i papperskorgen. Bemannings/rekryteringsföretag har väldigt låg kunskap om varierande funktionsförmågor, anställningsstöd och hjälpmedel. Just på grund av okunskap bortsorteras allt som oftast väl kvalificerade funktionsnedsatta arbetssökande vilket är en förlust för både samhället, verksamheten och den enskilde.

Vi med funktionsnedsättning vill också få delta i den gemenskap som uppstår när man just är tillsammans för att driva frågor, utvecklas och känna arbetsglädje.

Så Unionen, stäng inte ute oss utan efterlev visionen och se till att även vi får delta i arbetslivets gemenskap hos er eller hos andra arbetsgivare.
//M-L