Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Krafttag mot social dumpning NU!

Det är hög tid att politiker och medborgare tar frågan om hotet mot den svenska modellen och välfärden på allvar innan det är för sent. Social dumpning sprider sig över landet och snart är alla, oavsett yrke, utbytbara mot mer flexibel och billigare arbetskraft. Det började med åkerier, rederier, callcenters och nu till stor del alltmer flygbolag. Lönedumpning och slavliknande kontrakt som hot från arbetsgivare, som annars "flaggar ut" bemanningen av sin verksamhet.
Publicerad

Så länge det bara drabbat vissa branscher är det alltför få som reagerat.

Visst är det, med reseindustrin som exempel, trevligt att kunna köpa en flygbiljett till London för 200 kronor! Men, vad är priset i slutänden? De som arbetat under svenska kollektivavtal med rimlig lön byts ut mot billigare och flexiblare arbetskraft som kan hålla företagets kostnader nere. Prislappen till kunden blir låg, men för den anställde innebär det i många fall den moderna tidens slaveri. När sedan alltfler anställs via skalbolag utomlands, betalas inte längre skatter och arbetsgivaravgifter i Sverige längre. Den anställde riskerar i sin tur att bli arbetslös, alternativt ställa upp på de nya villkoren, utan rätt till sjukpenning eller andra skyddsnät när det behövs. I förlängningen leder de förlorade skatteintäkterna att vi inte kan leva med den välfärd som vi har idag. När inkomsterna (skatter/arbetsgivaravgifter) till staten minskar så kommer kassan allt eftersom att tömmas och vi har inte längre möjlighet till den vård, skola!

  eller omsorg som vi är vana vid i vårt land.

Vi lever i en globaliserad värld och självklart ska vi inte blunda för det, men det som nu händer på arbetsmarknaden inom fler sektorer och i en lavinartad takt måste vi ta på allvar.

Unionen måste driva och fokusera på dessa frågor innan det är för sent. I avtal och samråd med arbetsmarknadens parter måste man nå en samsyn, men våra politiker i Sverige och EU måste också se över lagar. Om inget görs så kommer lavinen fortsätta att rulla. Vilken arbetsplats står på tur? Oavsett arbetsplats eller bransch är vi numera utbytbara.

Vi måste alla, Unionen, politiker, medborgare, konsumenter, företagare -göra vad vi kan för att belysa problemet och lyfta frågan från ord till handling; Värna den svenska modellen!
//oroad tjänsteman

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson