Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Kollegas festivalsommar saknade jazz!

En intressant artikel om festivalutbudet i senaste kollega, men har skribenten hört talas om jazz och tradjazz och har Daniel Johansson från Linnéuniversitetet, Växjö, studerat utvecklingen i Hällevik?
Publicerad 2 juni 2014, kl 15:18

Inte någon jazzfestival är med i reportaget vilket är lite märkligt då det arrangeras ett flertal under året och främst under sommaren. Sök på ”tradjazz”  eller ”jazzfestival” och du får träffar på festivaler i Sverige. Det är festivaler med 10000-tals besökare, inga små lokala tillställningar.

Vi vill tala för Hällevik Tradjazz Festival som just nu förbereder festival nr 11 och den genomförs med hjälp av ca 150 frivilliga och EN anställd på 50%. Under de gångna 10 åren har orkestrar från snart sagt hela världen besökt och spelat i lilla Hällevik, ex från Australien, Colombia, USA, och de flesta länder i Europa där Sverige och Danmark dominerar. Varje år spelar/uppträder ca 25 band på 5 scener från kl 18.00 torsdag kväll till efter midnatt lördag och som avslutning en jazzgudstjänst söndag fm, ca 70 konserter för de som orkar hålla tiden ut.

Lite tråkigt när denna musikform helt ignoreras i reportaget. Titta gärna på hemsidan www.helleviktradjazzfestival.se och/eller stanna till i Hällevik 7-10 augusti, ät en sillamacka, ta en öl och njut av tradjazz i härlig miljö.
//Bosse o Birgitta från Växjö