Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Att leva sitt liv i hundra knutar kostar

Anita Svedin på Hisingen i Göteborg är en av dem som blivit utförsäkrade från försäkringskassan och som inte kunnat komma tillbaka till sitt jobb.
Publicerad 3 augusti 2015, kl 13:25

Hon levde ett liv i hundra knutar, jobbade som systemutvecklare (datorer) och tjänade hyfsat. Stressigt och krävande. Dessutom var hon ensam med två barn.

 För åtta år sedan kom första smällen. Hon var trött och orkeslös och slutade sova. Det blev sjukskrivning, sedan tillbaka till jobbet igen. 2004 blev hon sjukskriven igen, gjorde en kärlkransoperation - och sedan dess har hon inte kunnat arbeta.

 - Jag var på ständigt högvarv, hade enorma sömnproblem och åt sömntabletter utan att det hjälpte, säger hon.

 Diagnos: utmattningsdepression.

 Anita gick sjukskriven till 2008, då hon miste sin sjukersättning.

 - Nu lever jag på sparade pengar. Utan mitt sparkapital vet jag inte vad - då skulle jag vara helt desperat eftersom jag inte får pengar någonstans, säger Anita Svedin.

 Vad får du för hjälp?

 - Läkarna kan inte göra något annat än att skriva ut medicin, men den hjälper inte. När jag ber dem skriva ett sjukintyg till försäkringskassan, säger det att "det är ingen idé längre."

"Regeringen låtsas"

 Får du någon rehabilitering?

 - Nej, det pratet är bara trams från regeringen. Vi är många som inte får någon rehabilitering. Regeringen låtsas som om det finns hjälp till alla som blivit sjuka och utförsäkrade, säger Anita Svedin.

 Hon säger att hon har hört att Fredrik Reinfeldt, i sin regeringsförklaring, påpekade att han bytt socialförsäkringsminister (Ulf Kristersson) och att man ska se över reglerna.

 - Å andra sidan brukar Reinfeldt försvara reglerna och säga att de sjuka äntligen har fått hjälp. Det är rena lögner. Nu ska reglerna visst finjusteras på något sätt. Men jag är skeptisk. Det finns ingen anledning att tro på det om regeringen har sagt något annat i två år, säger Anita Svedin. Källa: expressen
//justitia