• Niklas Hallstedt, tf chefredaktör och ansvarig utgivare för Kollega och Chef & Karriär. Foto: Christopher Hunt

"Ingen bonus med bonus"

Publicerad 18 februari 2019, kl 14:17

Bonusarna kommer att försvinna. I alla fall för företagstopparna – men knappast för de flesta av er som läser det här.

Vad jag grundar det tipset på? Jo, påståendet att bonussystemen leder till bättre prestationer är minst sagt omtvistat.

Tvärtom finns det en hel del som pekar i rakt motsatt riktning. Rörliga löner riskerar att leda till att företagets långsiktiga verksamhet blir lidande – för företagets vd är det mer lönsamt att visa bra resultat snabbt.

Kapitalismen är visserligen inte så rationell som ibland hävdas, men den är inte heller fullständigt blind. Därför tillhör de allt högre bonusar för företagsledarna – i förfjol höjdes den rörliga lönen för en börs-vd med i snitt 46 procent – snart det förflutna.

Du som inte är högt uppsatt chef och har någon form av rörlig lön kan nog fortsätta sova gott om nätterna. I ditt fall finns nämligen en del som talar för att den har önskad effekt. På lägre nivå upplevs nämligen rörlig lön som både rättvis och möjlig att påverka.

Och – som Unionens ombudsman Gunilla Krieg påpekar i vår artikel om bonusar – chefer på lägre nivå har inte samma möjligheter som storbolagschefer att fatta kortsiktiga beslut för att gynna den egna plånboken.

Läs mer: Bonus kan hämma kreativiteten

Niklas Hallstedt 
– Tf chefredaktör och ansvarig utgivare

[email protected]

 • Läs även...

  Kvinnor kan IT

  Att påstå att kvinnor inte passar att jobba med IT och tech är inte bara korkat och diskriminerande. Det är dessutom historielöst – för från början var programmering i högsta grad ett yrke för kvinnor.

 • Läs även...

  Chefen kan också må psykiskt dåligt

  Vågar du som chef berätta om dina egna upplevelser av utbrändhet och depression? Eller håller du det hemligt av oro för att du skulle framstå som svag?

 • Läs även...

  Hög tid för chefen att skärpa sig

  Skomakarens barn går i trasiga skor, lyder ett ordspråk som jag tror passar på många chefers läge nu. Chefer som lägger mycket fokus på medarbetarnas arbetsmiljö men glömmer sin egen.