Annons
Annons
 • Högutbildade kollegor påverkar produktiviteten på en arbetsplats, särskilt i yrken där man interagerar mycket med varandra. Foto: Shutterstock

Högutbildade drar upp lönerna på jobbet

Publicerad 25 september 2020, kl 13:07

När utbildningsnivån på arbetsplatsen ökar påverkar det produktiviteten. Det i sin tur ger avtryck i lönekuvertet. Det visar en ny studie.

I studien från IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, har forskaren Emily Nix undersökt hur anställda påverkas av att arbeta med mer välutbildade kollegor. I studien, som bygger på data från SCB, ingår manliga anställda i Sverige

Nyanställda som kommer in på en hög lön höjer löneutrymmet på företaget och bidrar på så vis till att höja även kollegornas lönenivå. Nu visar Nix forskning att även deras utbildning har betydelse. Hon fann att lönenivån ökade 0,3 procent på ett års sikt när kollegornas utbildningsnivå ökade med 10 procentenheter.

– Effekten är störst i yngre åldersgrupper. Det är kanske inte så förvånande eftersom löneutvecklingen ofta är snabbare i yngre åldrar, något som kan bero på att inlärningskurvan är brantare när man är ny på arbetsmarknaden, säger Maria Hemström Henningsson, IFAU:s generaldirektör och redaktör för studien.

Studien visar vidare att effekten av kollegornas utbildning är större i yrken där man interagerar med kollegorna än yrken där man jobbar ensam.

– Det här är en viktig signal om vad interaktionen med kollegorna betyder. Det är värt att tänka på, inte minst nu när vi jobbar mycket hemma. Vi har ju inte informella kunskapsutbyten som vanligt, vi träffas inte över kaffet och pratar längre, säger Maria Hemström Henningsson.

Emily Nix forskning visar också att anställda kan avstå från att investera i ny kunskap om det inte får betalat för det.

Läs mer: Byt jobb ofta - lär dig mer

– Som arbetsgivare ser man ofta bara vad anställda levererar i sitt eget arbete. Men det är lika viktigt att se vad de gör för kollegorna och belöna det i lönesättningen, säger Maria Hemström Henningsson.

– Det är också viktigt att kollegorna kan lyfta varandra inför chefen, och berätta om vad de andra bidrar med.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Gör din röst hörd!

  I dessa tuffa tider har facket mycket stor betydelse. Till exempel genom att teckna kollektivavtal om korttidspermitteringar för att rädda företag och jobb. Och för att hålla emot när näringslivet håller omotiverat hårt i lönepengarna.

 • Läs även...

  Så påverkar pandemin din lön

  I år får löntagarna räkna med mindre pengar i plånboken. Men på lite längre sikt återhämtar sig ökningstakten – trots pandemins härjningar. Den bedömningen gör två experter som Kollega pratat med.