Annons
Annons

H&M lanserar vägkarta för bättre villkor

Publicerad 10 april 2014, kl 16:32

I dag presenterade H&M sin årliga hållbarhetsrapport, där det framhålls hur företaget agerar för bättre arbetsvillkor och mindre klimatpåverkan vid tillverkning. Men flera organisationer som arbetar för bättre villkor för textilarbetare i Kambodja menar att H&M har långt kvar.

En av huvudpunkterna i H&M:s hållbarhetsrapport är lanseringen av den vägkarta för schysta villkor och löner som ska täcka skäliga levnadskostnader. Det går bland annat ut på att ge arbetarna kunskaper om sina rättigheter och ge leverantörerna möjligheter att höja lönerna.  Men H&M vill inte sätta siffror på var lönerna bör ligga.

I Kambodja har textilarbetare protesterat nästan oupphörligen under det senaste året, för att få högre löner. Vid flera tillfällen har det resulterat i våldsamma konfrontationer med polis. Flera demonstranter har också gripits, vilket Kollega har rapporterat om tidigare. Sedan demonstrationerna vid nyår sitter 21 personer fortfarande frihetsberövade, enligt SR Ekot.

Minimilönen för textilarbetare i Kambodja har också höjts från 80 till 100 dollar i månaden, men samtidigt har inflationstakten varit hög vilket har ätit upp mycket av löneökningen. Enligt människorättsorganisationen CLEC i Kambodja är det vanligt med osäkra anställningar inom textilbranschen och många tvingas arbeta 10-14 timmar per dag för att få ihop till levnadskostnaderna.

- Vad H&M måste göra är att ge leverantörerna mer betalt som sedan kan betala arbetarna högre löner, säger Tola Moeun, som arbetar med CLEC, till SR Ekot.

H&M:s vd Karl-Johan Persson håller med om att de kan göra mer för bättre arbetsvillkor, men att H&M inte kan agera själva.

- Vi kan inte på andra sidan jorden säga exakt vad lönenivån ska vara på i ett annat land. De måste ta hänsyn till den totala lönestrukturen och deras konkurrenssituation. Vi tittar på vad vi kan göra, vi försöker att utbilda arbetare, vi jobbar med leverantörer och på regeringsnivå. Och tillsammans har vi satt en plan för hur det här kan bli bättre, säger han till SR Ekot.

Läs H&M:s hållbarhetsrapport här.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
 • Läs även...

  H&M backar efter strejker

  H&M i Spanien planerade säga upp 1 100 anställda och stänga ned 30 butiker på grund av digitalisering och ändrade konsumtionsvanor. Men efter massiva protester och förhandlingar med spanska fack har H&M tänkt om.

 • Läs även...

  H&M ska ha kartlagt personuppgifter

  H&M misstänks sedan tidigare för att ha lagrat otillåtna uppgifter om anställda i Tyskland. I veckan kom uppgifter om att känslig information även ska ha samlats in i Sverige. Absurt och orimligt, tycker Unionens ombudsman.

 • Läs även...

  H&M och Telia tillbaka på kontoret

  Att ta sig till och från jobbet och komma tillbaka till kollegorna och kontoret är en oro för många anställda, även om coronan minskar. På H&M kommer medarbetarna in en gång i veckan medan man på Telia överväger munskydd.