Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Tare lugnt före semestern

Första dagen på semester och du blir sjuk. Känns det bekant? Då kanske du har haft det lite väl stressigt.
Sandra Lund Publicerad 4 juli 2014, kl 11:12
Oleshko Artem/Colourbox.com
Det är ingen slump om du alltid blir sjuk första dagen på semestern. Oleshko Artem/Colourbox.com

Den som har jobbat in i kaklet inför semestern kan lätt bli sjuk när väl ledigheten träder in. Orsaken är hormonet kortisol som minskar de negativa effekterna vid stress. Det skyddar på så sätt så länge vi känner av pressen. Men det innebär också att det trycker undan immunförsvaret.

– Om man har någonting framför sig, som en deadline, kan man nästintill skjuta upp ett insjuknande. Men om man sedan slappnar av börjar man få symptom, säger Urban Svensson som är företagsläkare på Prevent till tidningen Arbetsliv.

Han påpekar att det är arbetsgivarens ansvar att se till att undvika arbetstoppar strax före och efter juli månad, om många tar ledigt just då. Han tipsar också om att man som arbetstagare själv kan börja eller avsluta semestern mitt i en vecka. Då får man lite tid för ned- eller upptrappning.

– Många tar ut hela veckor för att få en så lång sammanhållande semester som möjligt. Men det är kanske inte det bästa ur ett hälsoperspektiv. Det gör att man får en hel arbetsvecka före och efter semestern. Då är det bättre att ha en ned- och upptrappningsperiod.

Läs mer: Sjuk på semestern? Så gör du!

Sandra Lund