Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Sporterna som räknas som friskvård

De flesta får friskvårdsbidrag från sin arbetsgivare. Men du kan inte använda pengarna hur som helst. Rökavvänjning är okej. Personlig startavgift till Vasaloppet är det inte.
Linda Svensson Publicerad 27 februari 2017, kl 11:12
Colourbox
Att klättra inomhus är okej, men inte att göra det utomhus. Colourbox

Alla arbetsgivare har möjlighet att erbjuda sina anställda en friskvårdsförmån skattefritt. Bakgrunden är en rättviseaspekt. Förr hade stora företag ofta möjlighet att erbjuda sina medarbetare tillgång till gympasal och utrustning. Men de som arbetade på mindre arbetsplatser fick sällan möjlighet att träna gratis genom arbetsgivarens försorg. Så 2004 beslutade riksdagen att införa den skattebefriade förmånen.

Något maxbelopp finns inte fastställt, däremot ska det vara aktiviteter av ”enklare slag” och av ”mindre värde”. En måttstock som Skatteverket använder är att det ungefär ska motsvara ett årskort på ett gym.

Det finns ett antal sporter som inte anses okej enligt Skatteverket. En av dem är golf. Sommaren 2016 lämnade Skatterättsnämnden ett förhandsbesked om att det skulle vara skattefritt att spela på en pay and play-bana och på driving range. Men Skatteverket överklagade till Högsta förvaltningsdomstolen som beslutade att undanröja Skatterättsnämndens beslut. Därmed ligger Skatteverkets tolkning fast – att golf inte kan anses vara en aktivitet av enklare slag. Det kan inte heller ridning, alpin skidåkning och segling.

– Om man tänker hur det var från början, lite jympa i en sal på jobbet, därifrån till segling är steget ganska stort. Men vi välkomnar prövning. Vi anser också att reglerna behöver moderniseras, men vi måste ha riktig praxis från Högsta förvaltningsdomstolen. Det här är inget vi kan bestämma själva, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Du kan använda friskvårdsbidrag till:

 • Aerobics
 • Fäktning
 • Gymkort
 • Homeopati
 • Innebandy
 • Inomhusklättring
 • Karate
 • Kostrådgivning
 • Minigolf
 • Rugby
 • Startavgift motionslopp (företagslag)
 • Örtbad

 

MEN INTE TILL:

 • Bergsklättring
 • Golf
 • Jakt
 • Kajak
 • Ridning
 • Segling
 • Slalom
 • Stand up paddle
 • Startavgift motionslopp (personlig)

Hela listan

Hälsa

Pollenallergi på jobbet - så påverkas arbetsförmågan

30 procent av svenskarna har pollenallergi och det påverkar arbetsförmågan för många. Men det finns knep för att hejda symtomen och stötta snörvliga kollegor – som hemarbete, klädvårdsrulle och stopp för ytterkläder i kontorslandskapet.
Elisabeth Brising Publicerad 15 april 2024, kl 06:05
Pollenallergi Foto: Shutterstock
Pollensäsongen är prövande för många svenskar och det påverkar arbetet. Men det finns sätt att stötta allergiska kollegor under pollensäsongen. Foto: Shutterstock

Pollensäsongen är i full blom i södra Sverige och rör sig nu snart uppåt. Våren kommer inte bara med solsken, utan också med snuva, rinnande ögon och trötthet för många svenskar. Och det påverkar arbetslivet. 

Karin Neuhaus, generalsekreterare, Astma- och allergiförbundet.
Karin Neuhaus. Foto: Astma- och allergiförbundet

Det finns personer med besvärlig pollenallergi på i stort sett alla arbetsplatser, säger Karin Neuhaus, generalsekreterare på Astma- och allergiförbundet.

Kan pollenallergi påverka arbetsförmågan? 

– Ja, det vet vi att den gör. Studier visar att många har stora besvär som kan pågå under väldigt lång tid, till skillnad från en förkylning. Pollen finns inte bara när det ligger drivor på gatan, säger Karin Neuhaus. 

Enligt Astma- och allergiförbundets medlemsundersökningar leder pollenallergin sällan till sjukfrånvaro, utan snarare till sjuknärvaro.

Hur påverkar pollenallergi arbetsförmågan?

– Man går till sitt arbete men mår dåligt. Det finns också cirka tio procent av de allergiska som får oerhört tuffa och svåra symtom, säger Karin Neuhaus.

Vad kan man göra för att klara av att jobba trots allergin?

– Vi talar om att börja pollenpreppa, att börja medicinera i god tid innan det är dags för de pollensorter du reagerar mot. 

Tips för att stötta allergiska kollegor

Andra råd är att stänga fönstren, inte vädra dagtid, byta kläder när man kommer hem och skölja ur håret innan man sätter sig i soffan.

Får man vara sjukskriven för pollenallergi?

– Det ska läkare avgöra. Det finns de med svår allergi som behöver bli sjukskrivna, som står i kö till immunterapi till exempel. Men det vanligaste är att man går till jobbet, men mår dåligt, underpresterar och kanske inte orkar riktigt hela dagen. Ofta är det ett svårt beslut att sjukskriva sig. 

Hur kan man hjälpa allergiska kollegor?

– Tänk på att du drar med dig pollen inomhus. Det kan vara trevligt att erbjuda en klädvårdsrulle på jobbet för att minska både pollen och pälsdjurshår på arbetsplatsen. Använd klisterrullen även om du inte är allergiker. Häng också av alla ytterkläder i utrymmen för det och ta inte med dem in på arbetsplatsen.

Underlätta för medarbetare med pollenallergi

Icke-allergiker som älskar våren vill gärna omedelbart börja öppna fönster, gå ut och fika eller ordna en härlig picknick i gröngräset. Men då kommer kanske inte den pollenallergiska kollegan att vilja hänga på – värt att tänka på enligt Karin Neuhaus.

Hur kan chefer underlätta för medarbetare med pollenallergi?

– Ta pollenallergi på allvar och förstå att vissa har det tufft under lång tid. Du kan underlätta mycket med ökad möjlighet till hemarbete, om det går. Påminn också gärna allergiker om att pollenpreppa med tabletter innan säsongen kommer i gång, det hjälper upp kroppens motstånd. 

Många tror att de blir trötta av pollenmediciner men så är det inte längre. Däremot kan man bli trött av allergin om man inte medicinerar ordentligt. 

Ökar pollenallergierna?

– Ja, det finns vissa studier som tyder på det. Vi får fler allergener med ett förändrat klimat med nya pollensorter och längre pollensäsonger. Utsätts du för björkpollen i åtta veckor i stället för i fyra upplever du kanske mer besvär. Pollen påverkar också de med grundastma. Astmatiker som har allergi blir ofta sämre av pollen i kombination med luftföroreningar. 

Om pollenallergi
Ungefär 30 procent av svenskarna är känsliga för pollen, men i olika grad och för olika sorter. Cirka tio procent av pollenallergikernas har så svår allergi att de behöver specialisthjälp som till exempel immunterapi. 

Symptomen är rinnande ögon och näsa samt klåda i ansiktet. Trötthet och huvudvärk är också vanligt. 

De flesta är allergiska mot pollen från björk eller gräs, men det finns många andra träd och växter som också kan ge besvär. Det första som blommar i Sverige är al och hassel, sedan kommer björk och andra lövträd och därefter timotej och olika grässorter.

Råd till dig med pollenallergi

Följ pollenrapporten.

Ta receptfri medicin i god tid.

Be att få arbeta hemma om den möjligheten finns.  

Informera kollegor om hur ni kan minska pollen på jobbet. Häng av ytterkläder i kapprum, använd klädvårdsrullar, vädra inte. 

Om du motionerar ute är det bra att göra det under tidig morgon eller kväll. Då är pollenhalterna lägre.

Håll fönster stängda dagtid. 

Byt kläder och skölj ur håret när du kommer hem.  

Läs fler tips för allergiska här.