Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Onödigt med frukostkaffet

Bälgar du i dig kaffe för att komma igång på morgonen? Det kan faktiskt vara helt i onödan. Att överdriva kaffekonsumtionen kan dessutom förvärra ditt koffeinberoende, enligt hjärnforskare.
Linnea Andersson Publicerad 20 januari 2014, kl 14:54
Colourbox
Vänta med morgonkaffet och ta första koppen när du hunnit kolla igenom mejl och annat på kontoret. Det är mellan 9.30-11.30 som hjärnan behöver kaffet som mest. Colourbox

Kronofarmakologi är läran om hur kroppens hormoner och dygnsrytm interagerar med droger och medicin. När det gäller koffein är det främst vår kortisolnivå som är intressant.

Kortisol är kroppens stresshormon som i hög grad påverkas av dagsljuset. Under dygnets 24 timmar är kortisolnivån, för de flesta friska människor, som allra högst mellan klockan åtta och nio på morgonen, när det ljusnar och vi är på väg eller precis har kommit till jobbet. Det är då vår hjärna är som mest alert.

Nog är vi många som njuter av den andra eller tredje koppen kaffe just då, på morgonmötet eller när vi sätter igång datorn. Men den amerikanske hjärnforskaren Steven Miller menar att de där morgonkopparna är onödiga eftersom kortisolhalten ändå är så hög just då. Att bälga i sig kopp efter kopp för att vakna till liv gör dessutom att du, precis som med de flesta droger, blir än mer beroende av koffein. Det leder i sin tur till att du måste höja dosen ytterligare för att piggna till.

I stället menar Steven Miller att du får ut mest av ditt älskade koffein om du väntar med att dricka kaffe till mellan 9.30 och 11.30, då din hjärna är som trögast och kortisolhalten som lägst. Förutom den absoluta toppen på morgonen är kortisolnivåerna höga under lunchtid, mellan klockan 12 och ett, samt mellan 17.30 och 18.30.

Ett annat knep för att vara pigg och alert när du kommer till jobbet, är att ha mörka solglasögon på dig när du går hemifrån. På så vis kan du fördröja kortisoltoppen och maxa koncentrationen på morgonmötet i stället för att låta den gå till spillo i bilkön eller på tunnelbanan.

Yrkesgrupperna som dricker mest kaffe

Forskare/Labbtekniker

Marknadsförare/PR

Utbildningsadministratör

Utgivare/Författare

Sjukvårdsadministratör

Läkare

Kallskänka

Professor

Socialarbetare

Finansarbetare

Personlig assistent

Löneadministratör

Sjuksköterska

Regeringsanställd

Hantverkare

Undersökningen gjordes 2011 på amerikanska arbetsplatser, av Dunkin' Donuts och jobbsajten CareerBuilder.

Linnea Andersson
Linnea Andersson
[email protected]