Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Brukar du laga billig mat?

I vår tävling om billig matlagning fick vi massor med bra svar, tips och recept. De som vinner köksprylarna är Edina Jahic, Vivian Wollmo, Ulla Bergsten, Rosita Blidefalk och Marie Hartman. Stort grattis, köksprylarna kommer med posten.
Åsa Frisk Publicerad

Tack för alla bra tips och recept som vi fick in i vår tävling "Brukar du laga billig mat?". Här är några av recepten.

Snabbfiskat

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg tinad vit fiskfilé i en smörad ugnsfast form. Bred över ett tjockt lager pesto, slå en förpackning krossade tomater och smula fetaost över. Ställ i mitten av ugnen i ungefär 15-20 minuter. Under tiden kokar du bulgur som serveras till.

Potatissoppa

6-8 potatisar

1 gul lök

10 cm purjolök

Några bitar spenat

½ -1 dl grädde

1 liter vatten

Salt och peppar

Skala och skiva potatisen. Skär lök och purjo och koka tillsammans med potatisen i vattnet i ungefär 20 minuter. Mixa lite men inte till en sörja. Blanda ner några bitar djupfryst spenat och grädde. Krydda med salt och peppar.

Linssoppa

3 dl röda linser

Ca 1 liter vatten

6 dl tärnad rå potatis

1 tärnad morot

1 hackad gul lök

1 tärnad röd paprika (tillsätts i slutet av kokningen)

2-3 klyftor vitlök

1-2 msk riven ingefära

1 knivsudd chili

1 grönsaksbuljong tärning

Salt och vitpeppar

2 msk gurkmeja

Koka allt (utom paprikan) sakta i en gryta under lång tid. Tillsätt mer vatten om så önskas. Låt dra på eftervärmen.

Kikärtssås

Serveras till pasta eller ris. Räcker till 4 portioner

400 gram kikärter naturella (1 burk)

370 gram passerade tomater (1burk)

1 rödlök hackad

3 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

1 curry

1 tsk chilipeppar

1 tsk kummin

Salt och peppar

Värm upp allt i en kastrull och servera till pasta eller ris.

Korvsås till pastan

400 gram korv

250 gram champinjoner

1 ½ dl matlagningsgrädde

500 gram djupfrysta broccolibuketter

1 tsk salt

1 krm peppar

Skär korven i tunna strimlor. Skölj och skär champinjonerna i fjärdedelar. Koka upp grädden med salt och peppar. Lägg i champinjonerna och låt koka 5 mintuter under lock. Tillsätt korv och broccolibuketter. Låt koka ytterligare 5 minuter. Servera till pasta.

Röd linssås till pasta

4 portioner

1 gul lök

1 morot

1 dl röda linser

3 ½ dl grönsaksbuljong

1 lagerblad

½ tsk basilika

½ tsk timjan

2 msk tomatpuré

Skala lök och morot. Hacka löken och riv moroten grovt. Skölj linserna.

Koka upp linserna i buljongen tillsammans med lagerbladet. Tillsätt lök och morotshack och låt såsen koka 15 minuter. Smaksätt med söndersmulad basilika, timjan och tomatpuré. Servera med pasta.

Linssoppa á la familjen Moser

1 tärning grönsaksbuljong

1 liter vatten

2 st morötter

4 st potatisar

1 gul lök

1 klyfta vitlök

1 dl röda linser

Fräs en pressad vitlöksklyfta med en hackad lök i lite olja i en kastrull. Häll på vatten och buljongtärningen. Skär moroten i slantar och potatisen i bitar. Lägg dessa i kastrullen. Koka upp och häll i linserna och koka allt i 10 minuter.

Mousaka

4 portioner

400 gram bland- eller nötfärs (ett billigare alternativ är 2 st champinjoner på burk)

6 medelstora potatisar

1 stor aubergine

1 gul lök

 2 burkar passerade eller krossade tomater

1 dl mjölk

150 gram riven ost

1 msk rapsolja

Salt och peppar

Fräs löken och färsen i en stekpanna med rapsolja, mjölk och passerade tomater. Skala och skär potatisen i medelstora bitar. Skär aubergine i lika stora bitar. Lägg först aubergine i en ugnsform, sedan köttfärsen och potatis. Upprepa några gånger och strö över salt, peppar och ost i slutet. Grädda i ugnen ca 40 minuter på 200 grader.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Förkylning eller halsont – ska du stanna hemma från jobbet?

Stanna hemma eller gå till jobbet när du har lite ont i halsen? Bokaktuella Tracy Ghattas, specialist inom allmänmedicin men även känd som doktor Tracy på Tiktok, reder ut vad som gäller när vi nu går in en ny förkylningssäsong.
Petra Rendik Publicerad 29 september 2025, kl 06:01
När ska du stanna hemma från jobbet vid förkylning, halsont eller vinterkräksjuka? Doktor Tracy ger klara råd för smittorisk och återhämtning.
När ska du stanna hemma från jobbet vid förkylning, halsont eller vinterkräksjuka? Doktor Tracy Ghattas ger klara råd för smittorisk och återhämtning. Foto: Jessica Gow/TT/Gabriel Liljevall.

Under covid-19 lärde vi oss en sak, stanna hemma vid minsta lilla snuva och hosta. Pandemin är över men förkylningar, influensor och magsjukor kommer vi inte undan. Yngre barn som utvecklar sitt immunförsvar kan få så där sex till åtta förkylningar varje år, friska vuxna två till fyra. Det är alltså fullt normalt att vi blir smittade av olika virus varje år, ibland kommer vi lindrigt undan. Andra gånger däckar vi. 

Men frågan är när ska man stanna hemma från jobbet egentligen? 

Har du feber ska du inte jobba, inte hemma eller på kontoret. Inte ens om du kraxar att du klarar av det. Du kan smitta dina kollegor men du behöver också vila för feber är tecken på att din kropp bekämpar en infektion, säger doktor Tracy. 

Vinterkräksjuka – så länge bör du vara hemma

Läkaren Tracy Ghattas, även känd som Dr Tracy på Tiktok.
Dr Tracy Ghattas. Foto: Gabriel Lijevall.

Vinterkräksjukan är något som framkallas fasa hos många av oss och det med all rätt. En smittad person som använder jobbtoaletten kan i värsta fall sprida viruset vidare till ett helt gäng arbetskamrater. Regeln lyder: stanna hemma tills du varit fri från kräkningar och diarréer i två dygn. 

Vinterkräksjukan smittar extremt. Mår du bättre kan du jobba hemma om du har den möjligheten. Och det är väl en av de bra sakerna pandemin lärde oss, att vi kan jobba på distans, säger Tracy. 

Känner du dig riktigt krasslig, även om du är feberfri, är det läge att stanna hemma för din och omgivningens skull. I regel smittar man som mest när man har feber men även i början av infektionen. Sedan avtar smittan successivt. 

Förkylning och halsont – när är det okej att jobba?

Men en förkylning kan ju kännas oändlig. En snuva som aldrig tar slut och hosta som är evighetslång. Är det anledning nog att ställa in socialt umgänge och sjukskriva sig?

Efter en veckas förkylning kan du ha en hosta i tio veckor till, det smittar troligtvis inte. Känner du dig pigg, trots lite snuva och hosta, kan du gå till jobbet och leva som vanligt, säger doktor Tracy som ändå uppmanar till att vi tänker på äldre och infektionskänsliga kollegor.

Vad ska man säga till snörvliga kollegor som envisas med att komma in till jobbet med ett ”det är lugnt, jag smittar inte”?

Det beror var i sjukdomsförloppet du befinner dig i. Ett råd är att om du vaknar och känner dig öm i halsen, jobba hemma och känn efter vad som händer under dagen. Blir du sämre stannar du hemma nästa dag. Mår du bra kan du gå till jobbet. 

Något annat bra tips i förkylningstider?

Peta inte i ögonen och i munnen. Särskilt när du åkt kollektivtrafik till jobbet och inte hunnit tvätta händerna, säger doktor Tracy.

Doktor Tracys bästa tips för att undvika smitta

Hur länge ska man stanna hemma vid vinterkräksjuka?

Stanna hemma tills du har varit från kräkningar och diarréer i två dygn. 

När är man smittfri efter en influensa?

Gå inte till jobbet när du har feber och känner dig sjuk. Du kan smitta kollegor när du har feber men framför allt är det en signal på att du ska vara hemma och vila. Minst en feberfri dag (utan febernedsättande) innan du återvänder i arbete. 

Kan jag gå till jobbet om jag bara har lite snuva?

Här gäller sunt förnuft. Vaknar du och känner dig hängig men i övrigt ok, stanna/jobba hemma en dag om du har möjlighet.  Känner du dig pigg men har lite snuva kan du beroende på vad du arbetar med att gå till jobbet. 

Smittar hosta även om jag inte har feber?

Vaknar du med en rejäl hosta är rådet att stanna hemma i alla fall första dagen. Men en hosta efter en förkylning kan hålla i sig i veckor.  Feberfri och mår bra? Då kan du gå till kontoret. 

Källa: Dr Tracy Ghattas.