Annons
Annons
 • Techjätten Google betalar bäst i Sverige. Spotify ligger på fjärde plats. Foto: AP och Maja Suslin/TT.

Google toppar techbolagens lönelista

Publicerad 31 augusti 2021, kl 15:12

Den som jobbar för Google i Sverige kan räkna med hög lön. Den genomsnittliga månadslönen förra året var 141 404 kronor. Även Facebook och Spotify betalar ut höga löner.

Om man tycker att det är viktigt med hög lön är techbranschen ett bra val. Tidskriften Breakit har kartlagt vilka techbolag som betalar sina anställda bäst.

Etta på listan är Google där den genomsnittliga månadslönen är 141 400 kronor. Det är en rejäl ökning från året innan då snittlönen var drygt 108 000 kronor i månaden.

Läs mer: Höga löner men få kollektivavtal i techbranschen

Google är inte ensamt om att ha månadslöner på över 100 000 kronor i Sverige. På andraplatsen i lönelistan finns Facebook med en snittlön på nästan 137 000 kronor i månaden. Yubico, som säljer produkter för säkrare inloggning, kommer på plats tre. Bolaget betalar varje månad ut nästan 116 000 kronor per anställd.

Även Spotify betalar bra. Den genomsnittliga månadslönen för musiktjänstens anställda är 105 641 kronor.

Läs mer: Google kan sänka lönen för hemmajobbare 

Getswish, bolaget bakom betaltjänsten Swish, hamnar på femteplatsen över techbolagen med högst lön i Sverige. Där är snittlönen 93 505 kronor.   

Förutom höga löner har anställda i många techbolag också andra förmåner. Det kan till exempel handla om personaloptioner, resor, ersättning vid föräldraledighet och gratis mat på kontoret.

Läs mer: Här tjänar webbutvecklare, programmerare och systemvetare bäst

Breakit har räknat ut de genomsnittliga månadslönerna genom att titta på bolagens totala personalkostnader. I uträkningen ingår även lönerna för de högsta cheferna.

  Anställda på Google har högst lön av techbolagen

  1. Google 141 400 kronor (357 anställda)
  2. Facebook 136 933 kronor (60 anställda)
  3. Yubico 115 876 kronor (277 anställda)
  4. Spotify 105 641 kronor (5 584 anställda)
  5. Getswish 93 505 kronor (15 anställda)
  6. Bambuser 81 093 kronor (44 anställda)
  7. Neo4j 79 143 kronor (179 anställda)
  8. Kognity 78 205 kronor (46 anställda)
  9. Dapresy 76 291 kronor (19 anställda)
  10. Borgo Bolån 75 704 kronor (10 antällda)
  Breakit
  David Österberg
  David Österberg
  [email protected]
  • Läs även...

   Sveriges mest attraktiva arbetsgivare – för unga

   Över 5 000 unga studenter och akademiker har deltagit i en undersökning om vilka som är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Ikea toppar listan – med Spotify hack i häl.

  • Läs även...

   Kvinnor kan IT

   Att påstå att kvinnor inte passar att jobba med IT och tech är inte bara korkat och diskriminerande. Det är dessutom historielöst – för från början var programmering i högsta grad ett yrke för kvinnor.

  • Läs även...

   Höga löner men få avtal i techbranschen

   Kampen om talangfulla medarbetare driver upp lönerna i den svenska techbranschen. Men majoriteten av jättarna på topplistan väljer fortfarande bort kollektivavtal.

  • Läs även...

   Google kan sänka lönen för hemmajobbare

   Google kan sänka lönerna för anställda som väljer att jobba hemifrån. Enligt interna löneuppgifter kommer medarbetare som slutar pendla till kontoret att få stora lönesänkningar.

  • Läs även...

   Professor oroas över fortsatt distansarbete

   Att jobba hemifrån under lång tid leder till sämre arbetsmiljö och sämre produkter. Därför borde fler återvända till sina arbetsplatser, enligt Oskar Nordström Skans, professor i nationalekonomi.

  • Läs även...

   Google gör sig av med fackligt aktiva

   Medarbetare på Google hävdar att de blivit av med jobben på grund av sitt fackliga arbete. De planerar att stämma företaget i den amerikanska motsvarigheten till Arbetsdomstolen.

  • Läs även...

   Debatt: Du är rättslös utan facket

   Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

  • Läs även...

   Sofia jobbade som säljare – kunde inte leva på lönen

   En lön som inte gick att leva på och produkter som hon inte stod bakom. Sofias erfarenheter av säljbranschen var en återvändsgränd.

  • Läs även...

   "Säljjobbet kan vara värre än arbetslöshet"

   Trots att det är en myndighet som publicerar jobbannonserna på Arbetsförmedlingens Platsbank finns ingen garanti för att det är schysta jobb. En del säljjobb kan till och med vara värre än att vara arbetslös, enligt Unionens ombudsman. Här är varningssignalerna att se upp med.