Annons
Annons
 • Att Satsanställda bildar fackklubb är bara en tidsfråga, enligt Unionen. Foto: Jessica Gow/TT

Första fackklubb på gång på Sats

Publicerad 13 december 2017, kl 08:12 Uppdaterad 18 december 2017, kl 15:56

Snart kommer den första Unionenklubben i den privatägda gymbranschen att bildas. Det vågar André Salazar, utvecklare på Unionen, slå fast sedan han varit på det första medlemsmötet på Sats huvudkontor.
– Där finns ett så starkt engagemang att man säkert kommer att bilda en klubb efter årsskiftet, säger han.

Tidigare har många Unionenmedlemmar i den privatägda delen av gymbranschen helt stått utan fackligt inflytande och därmed inte heller kunnat rätta till de brister som man har upplevt funnits på arbetsplatserna. Men sedan den 1 september i år omfattas alla anställda på Sats, Actic och Nordic Wellnes av ett kollektivavtal.

Läs mer: Gymanställda får fackliga muskler

I och med det så blir det nu mycket enklare för Unionenmedlemmar på de här gymmen att engagera sig fackligt, välja förtroendevalda och bilda fackklubb.

Runt om i landet förbereder sig nu ombudsmän på att efter årsskiftet kunna stödja medlemmar att komma igång med sitt fackliga arbete liksom att värva fler medlemmar både på dessa arbetsplatser och på de gym som ännu inte omfattas av ett kollektivavtal.

Nyligen var André Salazar med på ett första medlemsmöte på Sats huvudkontor i Sundbyberg.

– Det finns ett stort intresse och engagemang hos de här medlemmarna och tre arbetsplatsombud har redan utsetts. Så någon gång efter årsskiftet kommer de säkert att bilda en klubb, säger han.

– Viktigt att poängtera är också att Sats som arbetsgivare har varit mycket behjälplig med det här. Sedan ser ju verksamheten på huvudkontoret och på gymen väldigt olika ut. Men målet är att en klubb på huvudkontoret ska kunna förhandla för att påverka de anställdas villkor där. Sedan hoppas vi snart också få se klubbar på gymmen som kan förhandla om det som gäller där.

I Skövde kommer värvningssamordnaren Jennie Hallberg att ”smygstarta värvningsarbetet” under onsdagen.

– Vi kommer börja med att besöka de bemannade gymmen här i Skövde och prata villkor och försöka värva medlemmar. Sedan hoppas vi att det kommer att resultera i fler kollektivavtal så att de anställda får vettiga villkor.  Vi vet ju att det är få gym som har kollektivavtal. I Skövde är det exempelvis bara ett av nio gym som har det.

– Initialt kommer vi alltså att försöka öka organisationsgraden för att sedan prata med arbetsgivarna om att teckna avtal. Vilket ibland kan ta flera år och ibland kan gå jättefort, säger Jennie Hallberg.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]

Kommentarer

"Men sedan den 1 september i år omfattas alla anställda på Sats, Actic och Nordic Wellnes av ett kollektivavtal. I och med det har alla Unionenmedlemmar rätt att engagera sig fackligt, välja förtroendevalda och bilda fackklubb." Den texten kan läsas som att man inte kan engagera sig fackligt om det inte finns kollektivavtal. Det är naturligtvis fullt möjligt engagera sig fackligt, välja förtroendevalda och bilda fackklubb också utan att arbetsgivaren har kollektivavtal. Men förutsättningarna för både det fackliga arbetet och framgång i det är förvisso sämre. Ni bör förtydliga - rätta -
texten, första steget mot att få ett kollektivavtal kan vara just att engagera sig fackligt, och ingen bör ges uppfattningen att det är fel eller omöjligt. Tack!

Tack för din kommentar Claes! Vi har förtydligat detta. Precis som du påpekar är det möjligt att engagera sig fackligt även utan kollektivavtal, dock blir det betydligt enklare med ett avtal på plats.
Allt gott,
Kollega via Linnea

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2018-01-02. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

 • Läs även...

  ”Det är en riktig pisslön”

  I callcenterbranschen tjänar anställda hälften så mycket som en genomsnittlig medlem i Unionen. Även trotjänare och de som presterar på topp har låga löner. Nu vill till och med arbetsgivarna se en ny lönemodell.

 • Läs även...

  Peter Hellberg tar över klubban i UNI Europa

  Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg kommer under fyra år också vara ordförande för branschfederationen UNI Europa, som företräder sju miljoner anställda inom privat servicesektor.

 • Läs även...

  Facket fixade kortad arbetstid

  De anställda på Fiskarhedenvillan har äntligen fått till ett avtal om arbetstidsförkortning. Men vägen dit var komplicerad, och krävde snabba beslut, då en bortglömd bilaga i ett kollektivavtal höll på att sänka Unionenklubben.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.

 • Läs även...

  Debatt: Kritik av arbetsgivare i sociala medier

  Vad du får och inte får säga om din arbetsgivare i sociala medier är oklart. I framtida avtalsförhandlingar måste gränsen bli tydlig kring anställdas rättigheter och skyldigheter, skriver Unionenmedlemmen Staffan Marklund.