Annons
Annons
 • Varslet hade inte behövt ske om Volvo Cars hade kompetensutvecklat medarbetarna genom åren, enligt Jörgen Olsson, Unionens klubbordförande. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Facket kritiskt till Volvos varsel

Publicerad 10 september 2020, kl 10:16

Inom en månad kommer vårens stora varsel på Volvo Cars att verkställas. Den bakomliggande orsaken är nya kompetensbehov. Ett misslyckande, anser Unionens klubbordförande enligt vilken företaget borde ha satsat mer på kompetensutveckling under längre tid.

I slutet av april varslade Volvo Cars 1 300 tjänstemän och 300 konsulter om uppsägning. Just nu ligger fack och företag i slutförhandlingar om vilka som inom kort kommer att tvingas lämna.

Men under färden fram tills nu har redan många valt att tacka ja till avgångspaketet och lämna företaget.

Läs mer: 5 risker med avgångsvederlag

– Företagets erbjudande är bra, men beror så klart på hur länge man jobbat, säger Jörgen Olsson, Unionenklubbens ordförande, som inte vill gå in på det exakta innehållet i paketet.

Enligt honom har somliga anställda valt att lämna företaget för att de inte vill vara med på den förändring som väntar på Volvo Cars, andra är äldre och närmar sig pension.

– Vi har haft som ett tydligt mål att de flesta ska sluta frivilligt och göra något annat i livet. Men några kommer ändå att tvingas sluta.

Hur många dessa ”några” slutligen blir är fortfarande inte klart.

– Oavsett om det handlar om 50 eller 250 personer är det tråkigt. Det är dem som det är fullt fokus på nu.

För drygt tio år sedan var Jörgen Olsson med under varslen och uppsägningarna i samband med finanskrisen. Men medan de varslen berodde på ekonomiska faktorer i omvärlden, handlar det nu främst om att Volvo Cars ska rustas för att möta framtiden. På grund av omställningen till elbilsutveckling, självkörande bilar och nya affärsmodeller behövs ny kompetens.

– Att företaget måste varsla är ett misslyckande. Det hade inte behövt ske om vi hade jobbat kontinuerligt med omställning och varit duktiga på kompetensutvecklingen. Vi har varit mer fokuserade vid den dagliga verksamheten än att titta på vart vi är på väg, säger Jörgen Olsson.

Även på lastbilstillverkaren AB Volvo är vårens varsel på väg att verkställas. Här varslades 1 250 tjänstemän i Sverige, de flesta i Göteborg.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
 • Läs även...

  Pappan vabbade ofta – blev av med jobbet

  När lagerchefen tog hand om sina sjuka barn kritiserades han för att prioritera familjen före bolaget. Kort därpå blev han uppsagd för att ha misskött sina arbetstider. Nu har Unionen stämt företaget.

 • Läs även...

  Avskedad för illojalitet efter coronamiss

  Kvinnan hjälpte till att starta upp kliniker för coronatester när hon blev avskedad för illojalitet. Arbetsgivaren anser bland annat att hon som verksamhetschef borde ha kontrollerat en läkare som skickade ut felaktiga testresultat.

 • Läs även...

  Tjänstemän på Volvo tillbaka på måndag

  På måndag startar Volvo Cars tillverkningen igen i bilfabriken i Torslanda. Även de tjänstemän som inte jobbar direkt i produktionen välkomnas tillbaka till det aktivitetsanpassade kontoret, där arbetsmiljön nu säkerställts.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Ingenjör omskolar sig till lärare

  Det är aldrig för sent att omskola sig. Det menar Peter Ejdestig som var elektriker som blev brandman, som blev helikopterinstruktör, som blev civilingenjör. Och nu ska han sätta sig i skolbänken för att hamna bakom katedern. 

 • Läs även...

  Behov av bättre studiestöd efter corona

  I spåren av corona och de varsel som läggs nu kommer anställda behöva insatser för att byta karriär eller vidareutbilda sig. Både utbildningssystemet och finansieringen av studier behöver förbättras för att möta behovet, anser Unionen.