Hoppa till huvudinnehåll
Ekonomi

Så fixar du ekonomin efter semestern

Har du unnat dig ordentligt under semestern? Kanske så mycket att du nu känner en stark oro för hur du ska klara alla utgifter framöver? Här är tipsen på hur du tar dig ur den ekonomiska knipan.
Anita Täpp Publicerad 22 augusti 2019, kl 11:15
Fotograferna Holmberg, Fredrik Sandberg/TT
Kreditskulder och tomt sparkonto efter sommaren? Lugn, det går att komma igen. Fotograferna Holmberg, Fredrik Sandberg/TT

Det är lätt att ha de största spenderbyxorna på sig under semestern. Om man någon gång ska unna sig något extra är det väl ändå då, när det är ett helt år till nästa långledighet, kan man tänka.

Läs mer: Tydliga klasskillnader i semestervanor

Och då blir det också lätt så att man naggar ordentligt på sitt buffertsparande, eller i värsta fall bekostar hela semestern på kredit.

Men i eftertankens kranka blekhet kanske du ångrar att du spontant köpte den där alldeles för dyra utlandsresan. Eller gjorde något annat som grävde så djupa hål i din ekonomi att du nu ligger sömnlös och undrar hur dun ska klara alla utgifter framöver.

Känner du igen dig? Här får du handfasta råd om hur du reder upp ekonomin och slipper hamna i samma situation igen.

Få koll på läget

Om du har dragit på dig dyra krediter är det bra att försöka betala tillbaka dem så snabbt som möjligt, för att slippa onödiga kostnader.

– Om läget är värre, så att du inte kommer kunna betala av något på krediten, när du betalat annat som måste prioriteras högre, kan du försöka ta ett banklån för att lösa krediten i stället, så att du betalar en lägre ränta. Och om du förklarar att du har det särskilt tungt ekonomiskt just nu, så kanske banken också går med på att du får en betalningsfri månad, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank.

Läs mer: Så överlever du oxveckorna

– Om du inte får ett banklån behöver du direkt kontakta kreditbolaget och berätta precis som det är, så att du inte bara slutar betala skulden och det leder till påminnelseavgifter, inkasso och i värsta fall kronofogden. Om du i stället hör av dig kan kreditbolaget eventuellt gå med på att du får skjuta fram förfallodatumet.

Ordna ett genomtänkt sparande

När du har fått ordning på ekonomin är det bra att börja sätta av pengar för nästa semester genom ett regelbundet sparande på ett särskilt konto. Bestäm vad som är rimligt att lägga på semestern och dela sedan upp det på tolv för att se vad du behöver spara per månad.

Läs mer: Lär dig spara till en buffert

– Även om man inte kan spara allt det så gör ändå ett regelbundet sparande med några hundralappar att det blir mindre kännbart när det är dags för nästa semester, säger Sharon Lavie.

Planera inför nästa års semester

När du, och din eventuella partner, har bestämt vad nästa semester får kosta är det snart också bra att börja planera vad pengarna ska gå till.

– Om det finns barn är det också bra att involvera dem i planeringen. När alla har fått en klar bild av vad man vill göra tillsammans är det också lättare att prioritera bort annat, så man slipper hamna i skuld igen, säger Sharon Lavie.

Läs mer: Välj rätt resmål och få valuta för pengarna