Hoppa till huvudinnehåll
Ekonomi

Betala din fackavgift i förskott och tjäna en slant

Den 1 april tas avdraget för fackföreningsavgiften bort. Men den som betalar in sina medlemsavgifter i förskott kan få en skattereduktion på 25 procent även framöver.
Kamilla Kvarntorp Publicerad 18 februari 2019, kl 13:48
Henrik Holmberg/TT
Henrik Holmberg/TT

Turerna kring rätten att göra avdrag för medlemsavgiften till facket har varit många. Den 1 januari 2007 tog Alliansregeringen bort möjligheten att dra av 25 procent av fackavgiften.

En överenskommelse mellan Vänsterpartiet och regeringen förra hösten gjorde att avgiften, från den 1 juli 2018, blev avdragsgill igen. Alla fackliga medlemmar som betalar minst 400 kronor per år i fackavgift har rätt att dra av 25 procent av det totala beloppet. Avdraget är en skattereduktion som förs in automatiskt i deklarationen om facket har lämnat in kontrolluppgift till Skatteverket för betalda medlemsavgifter.

Läs mer: Billigare att vara med i facket nästa år

Medlemmar i facket behöver därför inte själva begära skattereduktion i sin inkomstdeklaration. När Moderaternas och KD:s budget röstades fram i riksdagen i december togs det nyss återinförda avdraget bort igen. Det innebär att det nu går att få skattereduktion med 25 procent av den totala fackföreningsavgiften som betalas in under perioden 1 juli 2018 – 31 mars 2019.

Men enligt Kommunalarbetaren har regeringen öppnat för att det ska vara möjligt att göra avdrag för fackavgiften även efter att skattereduktionen tas bort den 1 april.

I den proposition som regeringen lämnade till riksdagen förra veckan står att skatteavdraget tas bort på medlemsavgifter som betalas in efter den 31 mars. Den som betalar in sina avgifter i förskott, dock senast den 31 mars, kan alltså få 25 procents avdrag på hela beloppet.

Det finns egentligen ingen gräns för hur lång tid framåt jag kan göra förskottsbetalning?
– Nej, inte som det ser ut nu. Det är betalningstidpunkten som styr, säger Anna Halvarsson, rättslig expert på Skatteverket till Kommunalarbetaren.

Unionen anser dock att det rent praktiskt inte går att betala in medlemsavgifter i förväg för att få en skattereduktion på 25 procent.

– Om en medlem gör en inbetalning utan att Unionen vet vad avgiften avser, anser vi inte kunna rapportera det som en inbetald förbundsavgift till Skatteverket. Skatteverket är tydliga i sin rekommendation till fackförbunden om att endast inbetalningar som krävs för att upprätthålla medlemskapet i förbundet ligger till grund för skattereduktion.

– För att en inbetalning ska kunna kopplas till en medlem behöver medlemmen ange ett OCR-nummer, inget annat meddelande kan skickas med betalningen. Vi har inget stöd för att manuellt hålla en inbetalning destinerad för en viss avgiftstyp, säger Johanna Green på Unionens pressavdelning.

Vad händer om man betalar in medlemsavgifter i förväg?
– Det händer att medlemmar av olika anledningar gör en inbetalning av ett större belopp än vad medlemsavin specificerar. I de fallen uppstår ett tillgodohavande. Om medlemmen önskar kan tillgodohavandet användas för att betala kommande medlemsavier. I de fallen är det först när en ny månadsavi skapas som tillgodobeloppet minskar med den nya avins avgifter. I annat fall utbetalar Unionen tillgodohavandet till medlemmen, säger Johanna Green.

Kamilla Kvarntorp
[email protected]