Hoppa till huvudinnehåll
Digitalisering

Världens mest använda operativsystem går i pension

I dag upphör supporten för Windows 7. Mer än hälften av alla PC-användare i världen har i dag den populära versionen av operativsystemet Windows. De efterföljande versionerna 8 och 8.1 har fått mycket kritik och många har varit oroliga för aviseringarna om Windows 7:s slutdatum – den 13 januari 2015. Men oron kan vara obefogad.
Gabriella Westberg Publicerad

Att den generella supporten upphör innebär, enligt PCWorld, inget annat än att operativsystemet inte längre kommer att utvecklas och att envisa Windows 7-användare inte längre kan ringa Microsoft utan extra kostnad med dina frågor om just den versionen.

Så pusta ut! Det kommer det även fortsättningsvis att finnas ”extended” support även för 7:an, och kritiska säkerhetsluckor kommer att fortsätta täppas till, försäkrar Microsoft. Inte förrän den 14 januari 2020 beräknas Windows 7 följa XP i graven. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Digitalisering

Skrivaren – kontorets bortglömda säkerhetsrisk

Din skrivare kan mycket väl vara en säkerhetsrisk som läcker företagshemligheter till förhärdade cyberskurkar. Trots att många företag tydligen känner till skrivarnas dolda potential, får dessa ostört fortsätta utföra sina illdåd, visar en undersökning.
Johanna Rovira Publicerad 12 juni 2025, kl 06:01
Bild på skrivare
Den ser inte ut som en spion, men den kan mycket väl vara en. Skrivaren på jobbet kan lätt kapas av cyberbrottslingar. Foto: Christine Olsson/TT

Vem kunde ana att den där oansenliga skrivaren i hörnet, i själva verket är en lömsk spion som oförtrutet förser oärliga individer med hemlig information? Tydligen rätt många it-chefer. Närmare bestämt känner nästan 7 av 10 beslutsfattare inom IT-området till skrivarnas potentiella dubbelroll, men många väljer trots detta att stoppa huvudet i sanden. Det hävdar skrivarföretaget Canon som låtit undersöka företag i Sveriges kunskaper om skrivarsäkerhet. 

Eftersom moderna skrivare är uppkopplade utgör de lockande måltavlor för driftiga hackare med ont uppsåt. Skrivare med internminne lagrar dessutom alltifrån känsliga mötesanteckningar och rafflande lönelistor till konfidentiella kontrakt och hyperhemliga affärsstrategier – allt som skrivs ut eller kopieras på en arbetsplats är mumma för en företagsam utpressare.

Skrivare kan vara ett säkerhetshot

Brist på kunskap såväl som tekniska begränsningar och resurser är de största hindren för företagen att ta i tu med skrivarhoten, enligt undersökningen.

Sju procent av de tillfrågade har redan drabbats av ett dataintrång eller ett försök till intrång som de härlett till en lömsk skrivare.  13 procent svarar att de inte har en susning om att just skrivaren är den skyldige till informationsläckaget eller om det finns andra korrupta kontorsapparater att skylla på.